10 meglepő érdekesség a Beverly Hills-i zsaruról

Beverly Hills-i zsaru megerősítette az akkor még csak feltörekvő Eddie Murphy hírnevét, sőt a film minden várakozást felülmúlt, a bevételek tekintetében sikerült megelőznie a Szellemirtók-at és az Indiana Jones és a végzet temploma című filmet is, 1984 két másik nagy dobását, sőt a film forgatókönyvét még Oscar-díjra is jelölték. Ha csak néhány sort írok is a Beverly Hills-i zsaru-ról, akkor sem hagyhatom ki, hogy megemlítsem a filmhez készült zseniális zenei aláfestést, ami természetesen szintetizátoros és őrületesen nyolcvanas évek! Viszont az a film, amire most a nyolcvanas évek ikonikus akció-komédiájaként tekintünk valójában az eredeti tervek szerint valami egészen más lett volna... Lássuk hát a 10 érdekességet!

1. Az eredeti tervek szerint a főszerepet Mickey Rourke játszotta volna. Meg is kötötték a szerződést, sőt a színésznek ki is fizették a 400.000 dolláros gázsit, ám a gyártás csak nem indult be. Csakhogy Rourke szerződése időhöz volt kötve, így az idő leteltével egyszerűen elsétálhatott a pénzével, még mielőtt egyetlen képkockát leforgattak volna.

2. Ezt követően a főszerepet Sylvester Stallone-nak ítélték. A forgatókönyvet újra átírták, hogy egy igazi lövöldözés Stallone film kerekedjen belőle, csakhogy két héttel a forgatás megkezdése előtt Stallone kiszállt a projectből.

3. Egy Hollywoodi legenda szerint Stallone azért nem vállalta a szerepet, mert nem neki megfelelő narancslé várt rá a lakókocsijában a forgatás helyszínén. A hivatalos álláspont szerint azért kellett megválni Stallone-től, mert az új forgatókönyv alapján túl költséges lett volna a forgatás, és a Paramount nem akart még több pénzt beleölni a filmbe.

4. Az eredeti tervek szerint a filmet Martin Scorsese rendezte volna, de a legendás rendező végül nem vállalta a munkát, mert szerinte a forgatókönyv (az a változat, amit Sylvester Stallone-ra írtak) nagyon hasonlított a Szökevények nyomában című film történetére.

5. A főszerepet számos híres színésznek felajánlották, az eddig említetteken kívül felkeresték többek közt Al Pacino-t és James Caan-t is.

6. Martin Brest nem volt túl lelkes a filmmel kapcsolatban, egy ideig hezitált, hogy elvállalja-e a rendezést, végül egy érme feldobásával döntött. A film váratlan sikerét követően bekereteztette az ekkor használt negyeddollárost.

7. Amikor végül Eddie Murphy csatlakozott a forgatáshoz már nem volt idő befejezni az új forgatókönyvet. Az aktuális szövegkönyvet gyakran csak aznap kapták kézhez a színészek. Murphy azonban csak a legritkább esetekben követte a szövegkönyvet, a legtöbb jelenetben improvizált. Ezek közül a legemlékezetesebb az, amikor Murphy a rendőrkapitánynak azt hazudja, hogy két társa egy szuperzsaru, és ők fegyverezték le a két fegyverest a night clubban. Gyakorlatilag az egész jelenet improvizálás, lehet is látni, hogy a színészek majdnem elnevetik magukat.

8. A filmzenét Harold Faltermeyer szerezte, aki a főcímdal feljátszásához három szintetizátort használt, egy Roland Jupiter 8, egy Roland JX-3P, és egy Yamaha DX-7 típusú hangszert. A szám egyébként az amerikai toplisták harmadik helyére küzdötte fel magát.

9. Ki ne emlékezne a banánra a kipufogóban? Azt viszont már csak kevesen tudják, hogy a banán csak az utolsó pillanatban került bele a filmbe. Az eredeti tervek szerint Axel ellopott volna egy krumplit a hotel konyhájából, de végül egyetlen jelenetet sem forgattak a konyhában, csak a hallban, ott pedig volt egy gyümölcstál. A többi már történelem...

10. A filmben a rendőrök használnak egy műholdas követőrendszert, ami kísértetiesen hasonlít a modern GPS-re. Csakhogy az első GPS-t 1995-ben mutatták be, 11 évvel a film premierje után.