10 meglepő érdekesség a Kapj el, ha tudsz című filmről

Steven Spielberg egyik legpoénosabb filmje az életrajzi ihletésű krimi-dráma, a Kapj el, ha tudsz. A film története szerint Frank Abagnale Jr., egy a koránál idősebbnek tűnő ravasz tini véghez viszi a huszadik század egyik legnagyobb csalássorozatát, amely során pilótaként, orvosként vagy épen ügyvédként tűnik fel. Rövid, de tartalmas ámokfutása során nem mellékesen több mint két millió dollár kárt okoz, de legalább senkinek sem esik bántódása. A főszerepben Leonardo DiCaprio nyújt zseniális alakítást, amit Golden Globe díjjal jutalmaztak. Komoly szerep jutott Tom Hanks-nek is, ő alakítja a Frank után nyomozó FBI ügynököt. A sztárparádénak ezzel nincs vége, feltűnik még a filmben Christopher Walken, Amy Adams, Jennifer Garner és Elizabeth Banks is.

Lássuk hát a megígért érdekességeket!

1. A filmet megtörtént események ihlették. Az igazi Frank Abagnale Jr. 1980-ban, 22 évvel a film megjelenése előtt adta ki memoárját, amely a forgatókönyv alapjául szolgált.

2. A memoár megjelenését követően, 1981-ben bejelentették, hogy a könyvet filmre viszik. Az akkori hírek szerint Franket Dustin Hoffman alakította volna. A dolgok valahogy még is úgy alakultak, hogy egészen 2001-ig kellett várni a forgatással. A filmet végül 2002-ben mutatták be.

3. Steven Spielberg nem akarta, hogy Leonardo DiCaprio találkozzon az igazi Frank Abagnale Jr.-ral, de DiCaprio titokban mégis felkereste Franket, és néhány napot eltöltött vele, hogy megismerje az embert, akinek a bőrébe készült bújni.

4. A premier után Frank Abagnale Jr. bevallotta, hogy a filmben néhány dolgot drámaian eltúloztak.

5. A túlzásokon kívül a film egy lényeges ponton eltér az igazi Frank Abagnale Jr. történetétől, ugyanis Frank az eltűnése után nem kereste édesapját, és nem akarta lenyűgözni őt azokkal a dolgokkal, amiket elért. További különbség, hogy Frank soha nem hívta fel karácsonykor az utána nyomozó ügynököt.

6. Az étteremben játszódó jelenetben Christopher Walken végig improvizálta a jelenetet. Miután a szövegkönyvben szereplő változatot többször is felvették, Walkennek elege lett, és improvizálni kezdett. Ez egy sokkal emocionálisabb jelenetet eredményezett, amit bele is került a filmbe. Talán éppen ezért jelölték Walkent a legjobb mellékszerepért jár Oscar-díjra.

7. Mielőtt Steven Spielberg elfoglalhatta volna a rendezői széket, több neves rendező is felmerült. David Fincher, Gore Verbinski, Lasse Hallström, Miloš Forman neve is szóba került, sőt egyesekkel tárgyalások is folytak, míg végül 2001 augusztusában Steven Spielberg, a producer vállalta a rendezést.

8. Leonardo DiCaprio rengeteg különböző ruhában látható a filmben. Összesen több, mint 100 különböző összeállításban jelenik meg a filmben, de több esetben az eltérés csak néhány apróság, például egy kalap,  dzseki vagy egy pár kesztyű.

9. A forgatás mindössze 52 napig tartott, amely során nem kevesebb, mint 157 helyszínen forgattak.

10. Jennifer Garner mindössze egyetlen napig volt jelen a forgatáson.