11 film, amiről nem érdemes lemaradnod 2024 januárjában (mozi+streaming)

Miközben még mindig a 2023-as év legjobb filmjeit pótolgatjuk, máris itt a január, ami egy sereg érdekes címet hoz nekünk!

Januárban erős választék lesz olyan alkorásokból is, amelyek egyenesen streamingre kerülnek a mozis megjelenésekkel szemben, kezdve ezen a héten Dan Levy játékfilmes debütálásával, az Édes búcsúval a Netflixen. De jön Jason Statham legújabb filmje is, A méhész!

Ez a filmes időszak igen sűrű, az Oscar-gálát megelőző díjátadó vitáktól kezdve a Sundance Filmfesztiválig, de Hollywood nem lassít. Bár néhány filmet valószínűleg elfelejtünk a hónap végére, rengeteg más filmet érdemes felfedezni, miközben felkészülünk a tavaszra.

Lássunk 11 címet, amire érdemes lehet időt szánni az év elején!

#11

69 A szabadság hangja  (2023)

(11) (4)

akció | dráma | életrajzi | krimi | thriller | történelmi

Telekom TVGO

Tim Ballard (Jim Caviezel) az Amerikai Egyesült Államok kormányának különleges ügynökeként dolgozik. A belbiztonsági minisztériumban a nemzetközi gyermek- és emberkereskedelem... több»

Bemutató: január 25. / A 2023-ban bemutatott amerikai krimi, Alejandro Monteverde rendezésében, Jim Caviezel, Mira Sorvino és Bill Camp főszereplésével. Caviezel játssza Tim Ballardot, egy volt amerikai kormányügynököt, aki arra vállalkozik, hogy gyermekeket mentsen meg a kolumbiai szexkereskedők elől. A producer Eduardo Verástegui (volt szappanopera sztár) szintén szerepet játszik a filmben. A cselekmény középpontjában a Ballard's Operation Underground Railroad, egy szexuális emberkereskedelem elleni szervezet áll. A filmet 2023. július 4-én mutatta be az Angel Studios. Hamar a filmtörténelem egyik legsikeresebb független filmjévé vált. 250 millió dollár bevételt hozott a 14,5 millió dolláros költségvetéssel szemben. A kritikusoktól vegyes értékeléseket kapott, de a közönség pozitívan fogadta. A film jelentős figyelmet keltett a QAnon összeesküvés-elméletéhez fűződő kapcsolatai miatt.  
#10

44 Csábító leckék  (2024)

(6) (2)

dráma | vígjáték

Miller tanárként többre vágyik az élettől. Eredetileg írónak készült, de egy kisvárosi középiskolában irodalomtanárként éli mindennapjait. Élete akkor vesz fordulatot,... több»

Bemutató: január 25. / A Csábító leckék egy amerikai dráma, amelyet Jade Halley Bartlett írt és rendezett. A film főszereplői Jenna Ortega és Martin Freeman, mint Cairo és Jonathan; egy diák és egy tanár, akik egy kreatív írásbeli feladat után sötét kapcsolatba keverednek. 2016 decemberében Jade Halley Bartlett Miller's Girl című spec forgatókönyvét Seth Rogen cége, a Point Grey Pictures megvásárolta, és felkerült a hollywoodi fekete listára, amely a még nem gyártott forgatókönyveket tartalmazza. 2022. szeptember közepén jelentették, hogy a Lionsgate Films felvásárolta a film forgalmazási jogait. A film premierje a Palm Springs-i Filmfesztiválon lesz 2024. január 11-én.
#9

64 Szegény párák  (2023)

(14) (5)

romantikus | sci-fi

Mozikban | Disney+ | Telekom TVGO

Egy fiatal nőt, Bella Baxtert (Emma Stone) a hétköznapinak aligha nevezhető tudós, Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) visszahozza az életbe. Baxter vezetésével Bella útra kel, hogy... több»

Bemutató: január 25., a mozikban / A Poor Things egy 2023-as brit-ír-amerikai epikus korabeli tudományos-fantasztikus fekete vígjáték-kalandfilm, amelyet Yorgos Lanthimos rendezett és Tony McNamara írt. A film Alasdair Gray 1992-es regénye alapján készült. A film főszereplői Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Christopher Abbott és Jerrod Carmichael. A cselekmény középpontjában Bella Baxter, egy fiatal viktoriánus korabeli nő áll, aki miután öngyilkosságát követően egy tudós durván feltámasztja, egy züllött ügyvéddel elszökik, hogy az önfelfedezés és a szexuális felszabadulás odüsszeiájára induljon. A filmet 2023. szeptember 1-jén mutatták be a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol elnyerte az Arany Oroszlánt. A film komoly elismerést kapott a kritikusoktól, különösen Stone alakítása, Lanthimos rendezése, Gray adaptációja, látványvilága és humora miatt. Az Amerikai Filmintézet és a National Board of Review a 2023-as év 10 legjobb filmje közé választotta. A 81. Golden Globe-díjátadón a film elnyerte a legjobb film - musical vagy vígjáték és a legjobb színésznő - musical vagy vígjáték díját Stone-nak. Emellett 13 Critics' Choice-díjra is jelölték, köztük a legjobb filmnek járó díjra! Ezt látni kell!
#8

60 Álmaid hőse  (2023)

(6) (5)

horror | vígjáték

Cinego

Mi lenne, ha hirtelen mindenki felismerne az utcán? Ez az a helyzet, amelyben Paul (Nicolas Cage), egy biológiaprofesszor, aki meglehetősen hétköznapi családi életet élt. Most úgy... több»

A 2023-as amerikai fekete vígjáték fantasy, melyet Kristoffer Borgli írt és rendezett. A film producerei Ari Aster és Lars Knudsen. A főbb szerepekben Cage, Julianne Nicholson, Michael Cera, Tim Meadows, Dylan Gelula és Dylan Baker látható. A filmet a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be 2023. szeptember 9-én, majd az A24 november 10-én kezdte meg korlátozott moziforgalmazását. A film pozitív kritikákat kapott, és több díjra is jelölték, köztük a legjobb férfi főszereplő - musical vagy vígjáték kategóriában (Nicolas Cage-nek) Golden Globe-díjra.
#7

67 Imádlak utálni  (2023)

(24) (5)

romantikus | vígjáték

Mozikban | Telekom TVGO

A csodálatos első randi után Bea és Ben tüzes vonzalma jéghideggé válik – egészen addig, amíg váratlanul újra össze nem találkoznak egy ausztráliai esküvőn. Így hát azt... több»

Bemutató: január 18., a mozikban / A tavalyi romantikus vígjáték Sydney Sweeney és Glen Powell főszereplésével végre megérkezik a hazai mozikba is. A filmet Will Gluck rendezte, az Ilana Wolpert-tel közösen írt forgatókönyvből, amely William Shakespeare Sok hűhó semmiért című műve alapján készült. Végre egy újabb Shakespeare feldolgozás! A filmet 2023. december 22-én mutatták be az Egyesült Államokban. Vegyes kritikákat kapott és 58,4 millió dolláros bevételt ért el.  
#6

72 Megfojtott virágok  (2023)

(31) (5)

dráma | krimi | misztikus | thriller | történelmi | western

Mozikban | Apple TV+

Az USA az 1920-as években. Oklahoma államban, az Osage Nemzet területén rengeteg olajat találtak, ami az ott élő indiánokat nagyon gazdaggá tette. De a fehér telepesek is a fekete... több»

Streaming premier: január 12., Apple tv+ / A 2023-as amerikai epikus western krimi-drámafilmet Martin Scorsese rendezte és producerként is tevékenykedett benne. A forgatókönyvet Eric Roth-tal közösen írta David Grann 2017-es tényirodalmi könyve alapján. 1920-as évekbeli Oklahomában játszódik, és az Osage nemzet tagjainak és rokonainak gyilkosságsorozatára összpontosít, miután olajat fedeztek fel a törzsi földeken. A törzs tagjai megtartották a rezervátumukban lévő ásványkincsek kitermelési jogait, de egy korrupt helyi politikai főnök megpróbálta ellopni a törzs tagjainak vagyonát. Ez volt a tizenegyedik és egyben utolsó Scorsese és a film bemutatása előtt két hónappal elhunyt zeneszerző, Robbie Robertson együttműködései közül. A filmet Scorsese Robertson emlékének ajánlotta.
#5

72 A méhész  (2024)

(35) (3)

akció | thriller

Első pillantásra úgy tűnik, hogy Clay teljesen a méhészkedésnek szentelte magát. De amikor a szomszédjától egy telefonos csalás során minden megtakarítását elveszik, majd a... több»

Bemutató: január 11. / David Ayer rendezi Jason Statham A méhész című filmjét, amelyben Statham mellett Emmy Raver-Lampman, Josh Hutcherson, Bobby Naderi, Minnie Driver, Phylicia Rashad és Jeremy Irons is megjelennek. A Kurt Wimmer által írt film a "Méhészek" egykori ügynökét, Mr. Clay-t követi, aki bosszút akar állni a barátja és szomszédja haláláért felelős cégen.
#4

52 Édes búcsú  (2023)

(2)

dráma | romantikus | vígjáték

Netflix

Amikor a férje váratlanul meghal, Marc világa összeomlik, és két legjobb barátjával együtt elutazik Párizsba, ahol kiderül néhány kemény igazság, amelyekkel szembe kell... több»

A film már elérhető a Netflixen. / A "Schitt's Creek" című sorozatának sikere után Dan Levy az Édes búcsú című első nagyjátékfilmjéért áll a kamera mögé, mint rendező. Levy írta a filmet, amelyben Ruth Negga és Himesh Patel mellett a főszerepet is ő játssza. Levy egy művészt alakít, aki gyászolja férje elvesztését, és úgy dönt, hogy a gyógyulás érdekében két legjobb barátjával elmegy egy párizsi utazásra.
#3

50 A látogató  (2023)

(3)

dráma | sci-fi | thriller

Amazon Prime Video

Hen és Junior egy eldugott földdarabon gazdálkodik, amely már generációk óta Junior családjának tulajdonában van, de nyugodt életük felfordul, amikor egy hívatlan idegen jelenik... több»

Bemutató: január 5., Amazon Prime Video / Saoirse Ronan és Paul Mescal, generációjuk két legizgalmasabb és legérdekesebb színésze egyesíti tehetségét az Oroszlán rendezőjének, Garth Davisnek legújabb filmjében. A történet egy jövőbeli párt követ. A film Iain Reid író 2018-as regénye alapján készült, aki az adaptációt is jegyzi. A film premierje a 2023-as New York-i filmfesztiválon volt.  .
#2

55 Éjszakai merülés  (2024)

(15) (4)

horror | thriller

Telekom TVGO

Nincs futkosás és ugrálás, az ügyeletes úszómester pedig nincs szolgálatban. Az Atomic Monster és a Blumhouse és a nagysikerű M3GAN alkotói legújabb természetfeletti... több»

Bemutató: január 11. / Bryce McGuire rendezőként debütál az Éjszakai merülés című természetfeletti horrorfilmmel, amely a 2014-es, Rod Blackhurst mellett rendezett filmje alapján készült. A film a Waller családot követi, akik egy új házba költözés után felfedezik, hogy természetfeletti jelenlét kísérti a hátsó udvari medencéjüket. A főszerepekben Wyatt Russell, Kerry Condon, Amélie Hoeferle és Gavin Warren látható.
#1

84 A hó társadalma  (2023)

(28) (6)

dráma | életrajzi | kaland | katasztrófafilm

Netflix

Egy rögbicsapat repülőgépe lezuhan egy gleccseren az Andokban. Az a néhány utas, aki túléli a balesetet, a világ egyik legnehezebben túlélhető környezetében találja magát. több»

Az J.A. Bayona rendezésében készült film egy csoport túlélő történetét meséli el az Andok távoli szívében. Az igaz történeten alapuló és Pablo Vierci azonos című könyvéből adaptált film főszereplői Enzo Vogrincic, Matías Recalt, Agustín Pardella, Tomas Wolf, Diego Vegezzi és mások. A film már nézhető a Netflixen.