8 film, ami (szó szerint) pokollá tette a statiszták életét

Emberek millióit vonzza a filmipar és a színészet, de a többségnek legfeljebb a statisztaszerepig van esélye eljutni. Persze rengetegen ebből is szép karriert tudnak magunkat építgetni. Azt viszont ne higgye senki, hogy a statiszták élete csupa játék és mese. Egy-egy forgatáson bizony kőkeményen helyt kell állni még akkor is, ha csak egyszerű járókelőket vagy épp egy busz utasait alakítják.

Vannak rendezők, akik hajlamosan egy jelenetet akár több tucat alkalommal is felvenni, mire eléri a szemükben a tökéletességet. És ilyenkor jön az újra beállás, kezdeni mindent elölről, akár harmincadszorra is ugyanazzal a lelkesedéssel mint előtte huszonkilencszer.

Vannak legendás forgatások, ahol statisztának lenni finoman szólva sem volt leányálom. Most mesélünk nyolc pokoli forgatásról, ahol a résztvevők biztosan elgondolkoztak azon, hogy megérte-e aznap reggel felkelniük.

#8
Az 1947-es háborús mozi kora egyik legdrágább filmje vot. A rendező Cecil B. DeMille a lehet legvalóságosabban akarta ábrázolni a háborút, ezért hajlandó volt kifizetni 4000 statiszta bérét is. A gond csak az, hogy a realizmus oltárán a testi épségüket is beáldozta. Bizonyos jelenetekben valódi égő nyilakat zúdított a nyakukba, amitől végül kilencen szenvedtek kisebb-nagyobb égési sérüléseket, egy statisztának pedig teljesen leégett a haja. Szerencsére senki sem halt meg.
#7

81 Valkűr  (2008)

(9) (8)

dráma | háborús | politikai | thriller | történelmi

Németország el fogja veszíteni a második világháborút, ezt már Claus von Stauffenberg ezredes is tudja. Az összeesküvők egy csoportjával kidolgozza a Valkűr hadműveletet,... több»

Tom Cruise világháborús filmje, amely a Hitler elleni merénylet történetét meséli el, szintén szült néhány nehéz forgatási napot a statisztáknak. A forgatáson egy sor korabeli fegyvert, kosztümöt és járművet használtak, beleértve katonai járműveket is. Ilyen volt az a csapatszállító jármű is, amely a forgatás során meghibásodott és váratlanul élesen oldalra fordult. Ettől kinyílt az oldala és tizenegy statiszta szó szerint kirepült belőle, amivel töréseket és zúzódásokat szenvedtek. Az érintettek később 11 millió dollárra perelték a filmstúdiót, mert állításuk szerint tudták, hogy a jármű veszélyes, de semmit sem tettek a statiszták biztonságáért.
#6

84 Tízparancsolat  (1956)

(2) (16)

dráma | kaland

A film Mózes, a héber próféta történetét meséli el: mint csecsemõt kosárban kitették a folyóra, rátalált és befogadta a fáraó lánya, felnõttként Mózes a fáraói trón... több»

Már megint Cecil B. DeMille rendező és az ő maximalizmusa, ő volt a XX. század első felének Christopher Nolanje, Michael Bayje és James Cameronja egyszemélyben. Ebben a filmben sem kímélte a statisztákat. Egyszer tíz szárnya szegett repülőgépet használt, hogy valódi homokvihart generáljon. Ez elsőre még ártalmatlannak tűnhet, de az egyik közeli statiszta a hirtelen lökéshullámtól megbotlott és a kezében lévő fáklyával felgyújtotta az előtte álló nőt. És itt még nincs vége! A mesterséges homokvihartól megrémültek a környékbeli kígyók és skorpiók, amik több statisztát is megmartak. Egyiküket például egy egyiptomi kobra marta meg.
#5

84 Titanic  (1997)

(161) (103)

dráma | katasztrófafilm | romantikus

Disney+

A 20. század kezdetén megépítik a kor legnagyobb tengeri hajóját, a Titanicot. 1912. április 10-én a Titanic elindul Southampton kikötőjéből, hogy két megállással végül... több»

Nem nehéz elképzelni, mely jelenetek felvétele lehetett a legcudarabb statiszta szemmel. Itt még a sztárok is megsínylették a forgatást (Kate Winslet majdnem megfulladt és kihűlt), sokan pedig szennyezett levestől betegedtek meg. James Cameron több száz statisztát és kaszkadőrt utasított arra, hogy a süllyedős jelenetekben teremtsenek valódi káoszt, amilyet a valóságban is átélhettek az életükért küzdő utasok. Persze ez rengeteg sérüléssel járt: volt, akinek a lépe repedt meg, másnak az arccsontja tört el, de volt boka- és bordatörés is. 
#4
Már 1917-ben sem mindig volt leányálom statisztának lenni. Kitaláljátok, ki rendezte ezt a filmet is? Igen, Cecil B. DeMille!!! A némafilm egyik jelenetében statiszták tucatjainak kellett lecsúsznia, legurulnia egy piramist formáló díszlet oldalán. Csakhogy akkoriban ezt a díszletet fából építették meg, amit papírral vontak be. Hogy mégis kőnek nézzen ki, a papírra homokot ragasztottak. Mondani sem kell, hogy az ezen leszánkázó statiszták mit élhettek át. Kaptak egy gigantikus smirglit a fenekük alá...
#3

87 Joker  (2019)

(87) (27)

dráma | krimi | thriller

Eszelős, veszedelmes, kissé mulatságos. Vajon mi vezetett oda, hogy a sikertelen stand-up komikusból pszichopata gyilkos, Batman főellensége váljon? Todd Philips szenzációs... több»

De nem kell száz évet ugrani vissza az időben, hogy durva forgatási sztorikat találjunk. Elég csak 2019-ig menni a Joker forgatására. A metrón játszódó jelenetek forgatása során a statisztákat órákra bezárták a metrószerelvényekbe. Az eredeti megállapodás szerint két óra után ki kellett volna őket engedni egy pihenőre, de ezt megtagadták tőlük, így voltak, akik arra kényszerültek, hogy a sínekre vizeljenek. Később a szakszervezett felügyelőt rendelt ki a forgatásra, ez pedig megelőzte a hasonló incidensek kialakulását.
#2

68 Noah's Ark  (1928)

(1)

dráma | háborús

Bibliai tematikájú film, amely Noé bárkájának történetét dolgozza fel.

Nem csak Cecil  B. DeMille tudta megkeseríteni a statiszták életét a XXI. század első felében, de nagy szakértője volt ennek Michael Curtiz rendező is. 1928-ban még nehéz lett volna CGI-vel megoldani a világ elárasztását, ezért inkább több százezer liter vizet használtak hozzá. Ha megnézzük a jelenetet, megdöbbentően hiteles, ahogy az emberek pánikolnak és az életükért küzdenek. Ez nem véletlen, mivel a statiszták valóban pánikoltak és az életükért küzdöttek (a kamera pedig forgott tovább...). Állítólag hárman meg is fulladtak, valakinek pedig utólag amputálni kellett a lábát. Hogy valami jó is kisüljön ebből a katasztrófából, a filmipar ezt követően jelentősen szigorította a forgatások biztonsági előírásait.
#1

74 Fitzcarraldo  (1982)

(2) (7)

dráma | kaland

Cinego

Fitzcarraldo elhatározza, hogy a megközelíthetetlensége miatt eddig ki nem használt kaucsuklelőhelyet "meghódítja". A vállalkozásból remélt milliókat egy operaház építésére... több»

Azt gondolnád, hogy a legdurvább esetek a filmipar hajnalán történtek? Tévedsz, a legdurvább az 1982-es Fitzcarraldo forgatása volt! A filmben mindenféle CGI és egyéb trükk nélkül toltak át egy 320 tonnás gőzhajót egy dombon. A forgatáson ezernél is több statiszta dolgozott, akik közül többen egzotikus betegségekben haltak meg, mivel a forgatás egy dzsungelben zajlott. Voltak, akik súlyos sérüléseket szenvedtek, a forgatást két repülőszerencsétlenség is sújtotta. Később helyi bennszülött törzsek támadták meg a stábot, valakit a nyakán talált el egy nyílvessző, másnak felvágták a hasát. De volt olyan favágó is, akit kígyó mart meg, ezért láncfűrésszel vágta le a saját lábát...