A 10 legjobb 2023-as sorozat, és mindegyiket streamelheted

A televíziózás 2023 végén fordulóponthoz érkezik.

A forma már elbúcsúzott a legfajsúlyosabb kritikai kedvencei közül néhánytól, beleértve az HBO Emmy-győztes sorozatainak, a Utódlásnak és a Barry-nek az elbúcsúztatását, valamint az FX A rezervátum kutyái túl hamar bekövetkezett végét.

A kettős sztrájk teljes hatása az iparágra csak 2024-ben lesz igazán érezhető, de tagadhatatlan, hogy egy olyan korszakra, amely már így is átmenetinek tűnt, hatással volt a leállás.

És nem csak arról van szó, hogy az emberek abbahagyták a műsorok készítését, elgondolkodtató az is, hogy a nézők megszokták-e, hogy nem látnak új műsorokat, és más szórakozási formák felé fordultak.

Biztosan lesz még egy olyan kaliberű műsor, mint az Utódlás, de ezt egyelőre nehéz előre látni. Addig is, tekintsünk vissza az évre, miközben várjuk, hogy hová jutnak a kisformátumú képernyőre dolgozó alkotók a következőkben.

#10

dráma

HBO Max

A Waystar Royco eladása Lukas Matsson számára egyre közelebb kerül. A felszámolás kilátásba helyezése családi szakadást okoz a Royok között, akik előre látják, milyen lesz... több»

Az "Utódlás" véget érése is sokkoló volt, de legalább Jesse Armstrong alkotó egy hónapot adott a nézőknek, hogy érzelmileg felkészüljenek. Ahogy a cím is sugallta, az "Utódlás" mindig is arról szólt volna, hogy a Logan-birodalom melyik tagja veszi át a család kegyetlen patriarchája, Logan Roy (Brian Cox) által felépített és alapított Waystar-Royco céget. De amikor Armstrong megtette az elképzelhetetlent, és a harmadik epizódban szívroham által megölte Logan Royt, minden fogadásnak vége lett, hogy hogyan fog ez lezajlani. A kiszámíthatatlan és szokatlan svéd Lukas Matsson (Alexander Skarsgård) félelmetes (és vicces) új főellenféllé vált, és mire a fináléra került a sor, az árulások, a gyávaság, a kettős árulás és a családi egység megbomlása méltó lezárása lett egy olyan skorpiócsaládnak, amelyet mindig arra tanítottak, nem arra neveltek, hogy a megfelelő pillanatban csípjen, bármi áron. "Ti nem vagytok komoly emberek" - mondta Roy a családjának egy ragyogóan vágó pillanatban, és ezt komolyan is gondolta. Azokban az utolsó pillanatokban, amikor a "legidősebb fiú" (Jeremy Strong) dühös hisztiben tört ki, a közönség azt kérdezte: "Ki nyert? És talán Shiv (Sarah Snook) volt az, hiszen a férje, Tom Wambsgans (Matthew Macfadyen) végül (legalábbis címben, kétségtelenül Matsson csizmája alatt) elnyerte a Waystar-Royco irányítását. De a rideg igazság az, hogy mindenki veszített, és csak egy halott ember hideg, kegyetlen öröksége és jóvátehetetlenül összetört családja maradt nevetve...
#9

76 Balhé  (2023)

(10) (2)

dráma | vígjáték

Netflix

Két ember története, akik hagyták, hogy egy közúti incidens belefúródjon az elméjükbe, és lassan feleméssze minden gondolatukat és cselekedetüket. több»

Ismerik azt az általános feszültséget a levegőben a 2020-as években? Egyetlen sorozat sem ragadta meg ezt olyan jól, mint Lee Sung Jin "Beef" című thriller-vígjátéka, amely két emberről szól, akik nagyon különböző kötelek végén vannak. Steven Yeun és Ali Wong a főszerepben egy hétköznapi emberpárt alakít, akik összeütköznek, miután egy parkolóban dühroham alakul ki. Ami a bosszúállás váltakozó cselekménysorozataként kezdődik, még gazdagabbá válik, ahogy az írók és az előadók megpróbálják megérteni ennek a két nagyon bonyolult embernek a hibáit, amelyeket Yeun és Wong élénken életre kelt. Az írás itt is olyan éles, mint bárhol máshol a tévében, de az, ahogyan az előadók játszanak a lojalitásunkkal, az a figyelemre méltó. Nemcsak azt értjük meg, hogy mi hajtja őket, hanem saját magunkat is meglátjuk bennük.
#8

akció | krimi | vígjáték

HBO Max

Barryt őrizetbe vették, és vádat emelnek ellene Janice meggyilkolásáért, a Jim elleni gyilkossági kísérlet miatt és valószínűleg más bűncselekményekkel kapcsolatban is.... több»

2024 a nézők meglepetésszerű befejezéssel való sokkolásának éve volt. És bár a nézőket mélyen meglepte az "Utódlás" és a "Fenntartás kutyái" befejezésének bejelentése, talán egyik sem sokkolt jobban, mint az HBO hirtelen jött "Barry", amelyet a negyedik évad teaserével egy időben jelentettek be, amely megismételte, hogy Bill Hader bérgyilkos bérgyilkos-vígjátékának vége (és itt említsük meg, hogy vitathatatlanul a televízió legjobban forgatott sorozata maradt, hihetetlen érzékkel a blokkolás és a kompozíció terén). Nyolc évet ugrottunk előre az időben, és hirtelen, az évad közepén Barry megszökött a börtönből, a film pedig álnéven élt a szökésben. Sokan azt hitték, hogy ez egy újabb szürreális álomsorozat, és sokan először zavarba jöttek, de a "Barry" merész kreatív döntést hozott azzal, hogy egy olyan jövőbe gyorsított előre, ami nem volt csupa rózsaszín, hanem inkább komor és zord (némelyikben nagyon David Lynch-nek éreztem, még ha nem is ment túlságosan a bizarrba). Végül a "Barry" úgy ért véget, ahogyan azt végig sugallta. Bár a sorozat nagy része sötéten vicces volt, Barry tettei lelkiismeretlenek és jóvátehetetlenek voltak. Nem számított, hányszor próbálta újra feltalálni magát, vagy önámítással és hazugsággal elhitetni magával, hogy "jó ember vagyok", ahogyan azt oly sokszor hangosan mondta az önelkeseredés különböző állapotaiban, a megváltás mindig elérhetetlen volt. A megtorlás utolsó pillanatai pedig méltóan hidegek, semmitmondóak és feloldozás nélküliek voltak. Ráadásul az, ahogy a sorozat megadta Sallynek (Sarah Goldberg) az utolsó szót és az utolsó pillanatot, hogy elgondolkodjon saját bűnrészességén, tettein, erkölcsiségén és saját fia jövőjén, az egy séf csókja volt, megható és tökéletes. Összességében, egy a korszakok számára
#7

77 The Last of Us  (2023)

(18) (5)

akció | dráma | horror | kaland | thriller

HBO Max

Joel és Ellie, a járvány-pusztította, eltorzult világban csak egymásra számíthat. A duó kénytelen elviselni az új világ brutalitását; a kegyetlen gyilkosoktól hemzsegő,... több»

Mivel a "The Walking Dead" már látszólag sarokba szorította a karakterközpontú posztapokaliptikus zombis túlélő drámák piacát, sokan feltették a kérdést, hogy a hasonló világjárványon, hasonló szörnyeken és a társadalmi összeomláson alapuló videojáték-adaptáció, a "The Last Of Us" hogyan tudna bármi újat vagy frisset nyújtani? A válasz pedig az volt, hogy a Craig Mazin által készített sorozat szinte minden lehetséges fizetséggel megtette, és minden zombipandémiára épülő sorozat csak nem egyformán készült. A The Last Of Us egy erkölcsileg csődbe ment múltú, kegyetlen csempészről (Pedro Pascal) szól, akit azzal bíznak meg, hogy egy vírusimmun tinédzsert (Bella Ramsey) kísérjen át a kegyetlen és könyörtelen poszt-apokaliptikus Egyesült Államokon, és lényegében egy gyötrelmes sorozat egy látszólag menthetetlen emberről, aki újra felfedezi emberségét, és arról, hogy milyen borzasztóan brutális érzelmi ára van a reménynek, a valamiben és a szeretetben való hitnek...
#6

dráma | vígjáték

Disney+

A második évadban kiderül, hogy egy étterem vezetésénél csak egy új étterem megnyitása nehezebb, és a csapatnak az engedélyek és vállalkozások őrült bürokráciájával is... több»

Ha "A medve" első évada elkápráztatta a közönséget a konyhadráma magas nátriumszintű diszfunkciójával és a "Csiszolatlan drágakövek"-szerű, nagy stresszel járó szorongásával, akkor az író/rendező/alkotó Christopher Storer zseniális húzást tett, amikor a második évadban valami mollosabb, elgondolkodtatóbb és lélekkel teli felé fordult. Vajon Carmy (Jeremy Allen White) ki tudott lépni a saját útjából, és a főszereplők, Sydney (Ayo Edebiri), Richie (Ebon Moss-Bachrach) és a stáb többi tagja össze tudott-e fogni annyira, hogy megízleljenek valami ötcsillagos sikerhez hasonlót, és mindez meg is legyen? Az önsabotálás és az önbizalomhiány azt sugallta, hogy nem tudnak, legalábbis Carmy nem. És útközben megkaptuk a "Halak" című hatodik epizódot, egy flashback epizódot, de a múltba való késleltető dobás ellentéte. Vitathatatlanul az egész év legjobb tévés epizódja volt ez a brutális családi diszfunkciót bemutató, lenyűgöző, állkapcsot eldobó epizód, melyben a meglepetésszerű mellékszereplők: Bob Odenkirk, Sarah Paulson, John Mulaney, Jon Bernthal, és Jamie Lee Curtis showstoppos alakítása szerepelt. Nem szoktunk a kaszkadőrökkel hencegni, de ha Storer és társai valaha is meg tudják ismételni ezt a szenzációs drámát, akkor hálásak leszünk, ha meg tudjuk csinálni.
#5

79 A siló  (2023)

(14) (1)

dráma

Apple TV+

Férfiak és nők egy hatalmas földalatti silóban élnek, ahol rengeteg előírás van, amelyekről azt hiszik, hogy megvédik őket a felszínen lévő mérgező és elpusztult világtól. több»

Az Apple-nek erős 2023-as éve volt, még ha a vége felé némileg meg is akadt néhány nagy költségvetésű sorozat (bocsánat, "Monarch" rajongók), és ez a legjobb sorozatuk, Hugh Howey "Wool" című regénysorozatának adaptációja. Az alkotó Graham Yost ("Justified") a könyveket a szabad akarat, a konformizmus és az osztály boncolgatásává alakítja. A "Silo" egy olyan jövőben játszódik, ahol emberek ezrei élnek egy hatalmas földalatti bunkerben, és folyamatosan változik, sőt a korai epizódok során néhányszor főszereplőt is vált. Végül megállapodnak a lebilincselő Rebecca Fergusonban, aki Juliette-et alakítja, a silóban dolgozó mérnököt, aki váratlanul belekeveredik egy gyilkosságsorozat nyomozásába. Az éles írás és a magával ragadó produkciós design miatt ez az egyik legjobb sci-fi sorozat az utóbbi években.
#4

akció | életrajzi | kaland

HBO Max

Miután a látszólag bájosnak tűnő úri életet felcserélte egy kalózéra, Stede Bonnet a Revenge nevű kalózhajó kapitánya lett. A potenciálisan lázadó legénység tiszteletét... több»

Rhys Darby és Taika Waititi Max kalózos vígjátékának első évada szórakoztató volt, de az utolsó epizódokban valami gazdagabbá fejlődött, és erre a lendületre épített egy kiváló második évadban. Waititi talán karrierje legjobb színészi munkáját nyújtja itt Ed, azaz Feketeszakáll szerepében, aki az előző évad végén kiszolgáltatottá tette magát Darby úriember kalózának, Stede Bonnetnek, hogy aztán elárulva érezze magát. Az évadot nyitó epizódok hármasa, amelyben Stede mindent megtesz, hogy megtalálja Edet, míg Ed mindent megtesz, hogy elfelejtse őt, önmagában is remek vígjátéki játékfilmként állja meg a helyét. Egyszerűen az egyik legokosabb, legviccesebb és végül legkedvesebb sorozat a tévében.
#3

dráma | horror | thriller

Amazon Prime Video

A tetőtől talpig egyforma Mantle ikrek küldetése, hogy megváltoztassák a nők szüléseinek módját, kezdve Manhattanben. több»

Ennek nem szabadna működnie. Nem lehet olyan hibátlan klasszikusokat frissíteni, mint David Cronenberg 1988-as története a nőgyógyász ikrekről, akik talán nem teljesen normálisak. Alice Birch megtalálja a módját annak, hogy ezt a történetet újra teljesen frissé tegye azáltal, hogy felcseréli a főszereplők nemét, és Rachel Weisznek nem is az egyik, hanem karrierje két legjobb alakítását adja. Beverly és Elliot Mantle, a nagyon különböző személyiségű nőgyógyász ikerpár szerepében lenyűgöző. Ahogy az egyikük szerelmes lesz, a másik pedig lassan megőrül, a Holtomiglanok megrázó kommentárrá válik a testi autonómiáról és a társfüggőségről. Felejthetetlen minisorozat, amely nem szorítja ki a Cronenberg-filmet, hanem magabiztosan áll mellette.
#2

78 Poker Face  (2023)

(6)

misztikus

SkyShowtime

Charlie-nak rendkívüli képessége van arra, hogy megállapítsa, mikor hazudik valaki. Plymouth Barracudájával útra kel, és minden egyes állomáson új szereplőkkel és furcsa... több»

Rian Johnson úgy döntött, hogy hiányoznak neki az olyan heti rejtélyes sorozatok, mint a Columbo, ezért úgy döntött, hogy létrehozza a sajátját. Ehhez a fenomenális Natasha Lyonne-hoz fordult, aki karrierje legjobb munkáját nyújtja egy kaszinó alkalmazottjaként, aki történetesen mindig tudja, ha valaki hazudik. Egy veszélyes kaszinó nehézfiúja elől menekülve minden héten gyilkosságokba botlik, így szórakoztató vendégszereplőket láthatunk, akik között olyan hírességeket, mint Adrien Brody, Hong Chau, Lil Rel Howery, Chloe Sevigny, Judith Light, Ellen Barkin, Nick Nolte és még sokan mások. A sorozatot máris megújították a második évaddal. Reméljük, hogy olyan sokáig fog futni, mint a sorozat, amely inspirálta.
#1

krimi

Apple TV+

A 3. évadban a csapat most visszatér, és megpróbálja megmenteni egyikük életét, miközben egy szökött ügynökre vadásznak. Úgy tűnik tehát, hogy ezek az úgynevezett bukott... több»

A Mick Herron könyvsorozatából dolgozó sorozat 2022 áprilisi indulása az egyik legkövetkezetesebb a streamer kínálatában. A már három hat epizódos évadot maga mögött tudó kémthriller csak még magabiztosabb lett a harmadik évadával, amelyben Sope Dirisu egy volt biztonsági főnököt alakít, aki készen áll arra, hogy lerombolja az MI5-öt, miután elégették az ügynök-barátnőjét. Persze a profi íráson kívül az igazi húzónév itt Gary Oldman, aki karrierjének egyik legjobb alakítását hozza Jackson Lambként, aki szeret úgy tenni, mintha nem lenne szüksége a Slough House kitaszítottjaira, de végül mindent megtesz, hogy megvédje őket.