A 10 legvadabb rajongói elmélet gyerekkorunk hőseiről

Felnőttként gyermekfilmeket és tévéműsorokat nézni érdekes dolgokkal szembesítő élmény lehet.

Egy szeretett kedvenc lehet, hogy szörnyen elavult, szexista vagy rasszista felhangokkal. Vagy vannak olyan baljós elemek és felnőtt humor, amelyeket gyerekként észre sem vettél. Ha felnőttként nézed a gyerekfilmeket vagy a tévéfilmeket, az azt jelenti, hogy érettebb szemszögből láthatod a karaktereket és az eseményeket - és ez utóbbi forgatókönyvből születnek a rajongói elméletek.

Az internet mindig is táptalaja volt az őrült, ötletes és borzasztóan szórakoztató rajongói elméleteknek. Mutatja ezt egy Reddit thread is, ahol felmerült a következő kérdés: "Mi az a sötét és felkavaró rajongói elmélet egy gyerekfilmről vagy sorozatról, amelyről úgy gondoljátok, hogy 100 százalékig igaz?".

A top válaszok között számos népszerű és néhány új rajongói elmélet is szerepel, a gyilkosságtól kezdve a machiavellista ármánykodáson át a társadalmi-gazdasági kommentárokig.

#10

89 Shrek  (2001)

(231) (27)

animáció | családi | fantasy | kaland | szatíra | vígjáték

HBO Max

Egyszer, egy távoli mocsárban élt egy morcos ogre, név szerint Shrek. A zöld szörny nyugalmas életét egy nap fenekestül felforgatta az, hogy furcsábbnál furcsább lények tűntek... több»

Szamár volt egy fiú a Pleasure Islandről(Pinokkió világából) - A Disney Pinokkiójának egyik legborzasztóbb része az, amikor a fiúk a "Szórakozás szigetén" szamárrá változnak, és eladják őket rabszolgának. Ez Pinokkió barátjával, Lampwickkel a szeme láttára történik meg, mind az 1940-es animációs filmben, mind a 2022-es élőszereplős remake-ben. Egy szamár azonban (a Redditor Psychological_Put395 szerint) valószínűleg megszökött, és nem más lett belőle, mint a Shrekből ismert pimasz, gyors beszédű szamár. A rajongói elméletekhez képest ez tulajdonképpen elég pozitív - Szamár kalandozhat Shrekkel, és feleségül vehet egy sárkányt - ahelyett, hogy rabszolgasorban halna meg. Ennek ellenére a Redditor spolite megjegyezte, hogy "az, hogy az egyik fiú felnőtt, és még mindig Szamár, elég sötétnek tűnik nekem!".
#9

85 Jégvarázs  (2013)

(225) (108)

animáció | családi | fantasy | kaland | musical | vígjáték

HBO Max | Disney+

Elsa királynő mágikus képességének köszönhetően véletlenül örök télbe borítja a birodalmat, majd elmenekül, hogy többé ne árthasson senkinek. Azonban testvére, Anna... több»

A trollok a Jégvarázsban mindent kiagyalnak - A Disney Jégvarázs című filmjében egy szerethető trollokból álló törzs szerepel, akik Kristoffot (Anna szerelmét) gyerekkorától kezdve nevelik. A trollok mágikus képességekkel rendelkeznek, amit a film elején be is bizonyítanak, amikor kisgyermekként meggyógyítják Annát. Mi van, ha a trollok voltak az egész idő alatt a lángelmék, akik azon dolgoztak, hogy Kristoff trónra kerüljön Anna feleségül vétele révén? Ez a Picnut által felvetett elmélet magában foglalja, hogy a trollok "megőrjítik Hansot", és még Elsa és Anna szüleinek halálát is okozzák. A Redditorok egyetértettek az elmélettel, hivatkozva Hans hirtelen sarkon fordulására, valamint arra, hogy a Jégvarázs 2-ben a trollok lelkesedtek azért, hogy Elsa felfedezze a veszélyes Ahtohallent.
#8

51 A Jetson család  (1990)

(2)

animáció | családi | musical | sci-fi | vígjáték

George Jetson a családjával együtt kiköltözik egy űrbázisra. Vele megy Jane, Judy, Elroy, Rosie a robot és Astro, a család kutyája.

A Flintstones és a Jetsons egyszerre léteznek - Az őskorban játszódó The Flintstones és a futurisztikus űrben játszódó The Jetsons két klasszikus Hanna-Barbera rajzfilm az 1960-as évekből. Mindkettőben egy tipikus 60-as évekbeli család szerepelt, ahol az apukák dolgoznak, az anyukák pedig otthon maradnak a gyerekekkel és túl sokat vásárolnak. De mi van akkor, ha ez a két sorozat valójában ugyanabban az időben és univerzumban játszódik? FalseAlarmEveryone szavaival élve, ez tükrözné "a társadalom leggazdagabb és legszegényebbjei közötti egyre szélesedő szakadékot". A redditor cdurgin szerint ez az elmélet azt jelenti, hogy a Flintstones dinoszauruszai "genetikailag újrateremtettek... valószínűleg megszökött/újra megszépített vidámparki attrakciók". A dandle nevű felhasználónak volt egy még sötétebb elmélete - miszerint a Flintstone-ok poszt-apokaliptikus, és jóval "a TheJetsons világának összeomlása után játszódik".
#7

82 Casper  (1995)

(17) (8)

családi | fantasy | vígjáték

Az elhagyatott kastélyt mindenki kerüli, ugyanis kísértetek járják. Az ingatlan új tulajdonosa azonban szeretné elkergetni a hívatlan látogatókat, ezért egy szakemberhez fordult.... több»

Casper a Richie Rich szelleme - Richie Rich és Casper, a barátságos szellem mindketten a Harvey Comics (a Harvey Entertainment által televízióra adaptált) karakterei, és hasonlóan vidám, mosolygós természetük van. Egy egyszerű pillantás a párosra igazolja azt az elméletet, hogy ugyanaz a karakter, ahogyan azt Apprehensive_Goal811 Redditor javasolta. A "Richie meghal-és-Casperré válik"-elmélet jól ismert, különösen híressé a Simpson család egyik epizódja tette. Acrobatic_Pandas idézte Lisa Simpson tragikus magyarázatát arra, hogyan lett Richie Richből Casper - "rájött, hogy a pénz hajszolása mennyire üres, és öngyilkos lett".
#6

83 Dexter laboratóriuma  (1996)

(12) (3)

animáció | vígjáték

Dexter veszedelmes vegyészkalandjai, amelyet nővére, Dee Dee rossz mozdulatai fűszereznek. több»

Dee Dee szuper intelligens - A Dexter laboratóriumában a címszereplőt folyamatosan megzavarja és ártatlanul szabotálja idősebb nővére, Dee Dee. De lehet, hogy az utóbbi csak megjátssza a tanácstalanságot, akár azért, hogy szórakozzon Dexterrel (ahogy azt cindybubbles javasolta), akár azért, hogy megakadályozza, hogy szupergonosszá váljon (ahogy azt DarthHelpful javasolta)? További bizonyíték az elmélethez, hogy - ahogy Om-Nom-Nom-Nom-nagon rámutatott - Dee Dee könnyen átcsúszik a sok csapdán és őrön, amit Dexter a laboratóriuma körül állít, hogy távol tartsa az embereket. Arról nem is beszélve, hogy "hihetetlenül alattomos".
#5

NA Teletubbies  (2022)

animáció | családi | fantasy

A film Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa és Po csodákkal teli kalandjai új köntösben a Netflixen. több»

A Teletubbies téli álmot alvó tudósok - A Teletubbies egy ikonikus brit gyerekműsor, amelyben négy gyerekszerű lény szerepel, akiknek a gyomrukban tévé van. A mosolygós "Sun Baby" felügyelete alatt Tinky-Winky, Dipsy, Laa-Laa és Po kalandokat élnek át, és (gyomor)tévéfelvételeket néznek emberi gyerekek szórakozásáról. Kivéve, hogy a Teletubbies talán nem is gyerekek. WittyNomDePlume azt állította, hogy ők futurisztikus emberi tudósok, akik hiperszundi állapotban vannak, és egy új bolygó terraformálására tartanak. A műsorban ábrázolt események "a hajó mesterséges intelligenciájának (sunbaby) kísérletei, hogy egyszerre teljesítsék a küldetést és rehabilitálják a legénységet". WalrusKing84 felhasználó egy alternatív elméletet javasolt, amelyben a Napbaba egy isten, akit a Teletubbies félelemből imádnak.
#4

90 A Jedi visszatér  (1983)

(71) (28)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

Disney+

Han Solo és Leia Jabba fogságában sínylődnek, ám Luke a segítségükre siet, és megmenti őket a biztos haláltól. Ezzel azonban koránt sem értek véget  feladatai, ahhoz... több»

Ewokok esznek embereket - A Jedi visszatér cuki ewokjai talán nem is olyan édesek, mint amilyennek látszanak, több erős nyom is utal arra, hogy rendszeresen ölnek és esznek embereket. A legnyilvánvalóbb, amikor az ewokok megpróbálják megfőzni Han Solót és Luke Skywalkert C-3PO tiszteletbeli bankettjére. MisterValiant nevű redditor rámutatott a Stormtrooper-sisakok dobfelszerelésként való használatára a film ünnepi fináléjában, megjegyezve, hogy "kizárt, hogy azok a kis fa medvék ne Stormtroopert ettek volna". Any-Mathematician47 egy másik, a Star Wars-rajongók által gyakran megvitatott bizonyítékot is hozzátett: "Az egyetlen ok, amiért az ewokoknak volt Leiának ruhája, az az volt, hogy korábban megettek valakit, aki nagyjából akkora volt, mint ő".
#3

81 Bambi  (1942)

(16) (8)

animáció | családi | dráma

Disney+

Walt Disney klasszikus meséje, amely generációkat szórakoztatott, Bambi az őzike történetét meséli el, aki elveszíti anyját az erődben, így saját magának kell szembenéznie az... több»

Gaston megölte Bambi anyját - Gaston a Szépség és a Szörnyetegből megölte Bambi anyukáját? Bambi édesanyjának képernyőn kívüli halála gyerekek generációit traumatizálta. Az anyát egy ismeretlen vadász ölte meg, de Haunting-Affect-5956 egy konkrét személyt javasolt felelősnek: nem mást, mint Gastont a Szépség és a Szörnyetegből. Gaston a Szépség és a Szörnyetegben agresszívan lövöldözik a vadállatokra, így tökéletesen elképzelhető, hogy ő is készen állna egy kis szarvasvadászatra. Persze ott van az a tény, hogy Gaston Franciaországban élt, Bambi pedig egy amerikai szarvasfaj. De a redditor beltedkingfisherhair megvitatta, hogy Gastonnak van egy "kopasz sas feje, mint vadásztrófea", ami azt bizonyítja, hogy Gaston Amerikába utazott, és rosszul használta a fegyverét...
#2

77 Spongyabob Kockanadrág  (1999)

(30) (12)

animáció | családi | fantasy | vígjáték

HBO Max | Netflix | TV-ben (Nickelodeon, csütörtök 01:33)

SpongyaBob Kockanadrág a Csendes óceán mélyén él egy kisvárosban egy ananász belsejében háziállatával, Csigusszal. A sütödében dolgozó sárga tengeri szivacs élete... több»

Bikini Bottom egy mérgező, radioaktív szeméttelep - Spongyabob Kockanadrág a Bikini Fenéken él (egy ananászban, a tengeri trala alatt), ami nagyon hasonlít a Bikini Atollra - a csendes-óceáni szigetre, ahol az 1940-50-es években atombombakísérleteket végeztek. Lehet, hogy ez azt jelenti, ahogy egy törölt felhasználó felvetette, hogy Spongyabob és barátai mutálódott tengeri élőlények - az óceánba lőtt mérgező, radioaktív hulladék áldozatai? Spongyabob eredetének ez a teóriája széles körben ismert, a sorozat készítői pedig megerősítették, hogy Bikini Bottom valóban a (még mindig radioaktív) Bikini Atoll alatt játszódik. A redditorok egyetértettek abban, hogy az elmélet gyakorlatilag kánon, és valószínűleg szándékos.
#1

89 Bluey  (2018)

(1)

animáció | családi

Disney+

Egy ausztrál Blue Heeler kölyökkutya életre szóló kalandjai, amint családjával és barátaival együtt szórakozik a mindennapi helyzetekben. több»

Bluey szülei bűnözők - A Bluey című ausztrál gyerektévéműsor világszerte népszerűségre tett szert. De mi van akkor, ha a szerethető kékfülű család valójában egy nemzetközi csempészhálózat mögött áll? A redditor buzzkill007 a következő elméletet vetette fel, amely azon alapul, hogy Bandit (Bluey apukája) régész, Chilli (Blue anyukája) pedig a reptéri biztonsági szolgálatnál dolgozik. Az előbbi "ősi kincseket ás ki és adja el a feketepiacon" az utóbbin keresztül, aki "segít neki kijuttatni őket az országból". Más Redditorok is kiegészítették az elméletet, Scaram12 rámutatott, hogy a "Heeler" németül "Hehler", ami azt jelenti, hogy "valaki, aki lopott dolgokat árul". Bár persze, ahogy Rahgahnah megjegyezte, a blue heeler egy ausztrál marhakutya fajta is, ami a legvalószínűbb ok a Heeler család vezetékneve mögött.