A 11 legjobb Sherlock Holmes adaptációt nem szabad kihagyni!

Sherlock Holmes klasszikus karakter a televízióban és a filmekben, és meglepően sok színész keltette már életre a képernyőn. Arthur Conan Doyle 19. századi történetei alapján, amelyek egy mesterdetektívről és asszisztenséről szólnak, a Sherlock Holmes-t bemutató történetek gyakorlatilag egyidősek a filmmel.

A Sherlock Holmes legnagyobb kalandjait feldolgozó filmek és televíziós adaptációk száma ellenére a mesterdetektívet bemutató történetek a mai napig folyamatosan jelennek meg. Sherlock Holmes-t már rengeteg A-listás színész keltette életre a képernyőn. Bár a közönség valószínűleg ismeri Sir Arthur Conan Doyle detektívjének néhány újabb megformálóját, mint például Robert Downey Jr. vagy Benedict Cumberbatch, nehéz nyomon követni, hogy kik voltak a többi Sherlock Holmes-ok.

Minden esetre mától egy újabb Sherlock (azaz Enola) -történettel gazdagodunk. ugyanis elérhető az Enola Holmes 2!

akció | dráma | kaland | krimi | misztikus

Enola Holmes elvállalja első ügyét nyomozóként, de ahhoz, hogy megfejtse egy eltűnt lány rejtélyét, szüksége lesz barátai és bátyja, Sherlock segítségére. több»

#11

63 Enola Holmes  (2020)

(28) (15)

dráma | kaland | krimi | misztikus

Netflix

Enola Holmes (Sherloch Holmes tizenéves húga) édesanyja eltűnik, és mivel most nem számíthat bátyja segítségére, egyedül kezd nyomozásba. Egy hatalmas politikai... több»

Henry Cavill az egyik legújabb színész, aki Sherlock Holmest keltette életre a Netflix 2020-ban bemutatott Enola Holmes című filmjében. A Millie Bobby Brown főszereplésével készült filmben Sherlock Holmes címszereplő tinédzser húgának kalandjait követhetjük nyomon. Cavill az Enola Holmes folytatásában, az Enola Holmes 2-ben, amely 2022. november 4-én kerül a mozikba, újra eljátssza Holmes szerepét. Az Enola Holmes-filmekben Sherlock Holmes szerepén kívül Cavill a DC Films Supermanjének megformálásáról, valamint a Vaják Ríviai Geraltjának szerepéről ismert.
#10

80 Sherlock és Watson  (2012)

(19) (7)

dráma | krimi | misztikus

SkyShowtime | TV-ben (GALAXY4, csütörtök 01:33)

Sherlock Holmes napjaink New Yorkjában éli életét, miután kikerült a szanatóriumból. Kábítószer-függősége úgy tűnik, immáron a múlté, gazdag édesapja azonban mellé... több»

Jonny Lee Miller játszotta Sherlock Holmes-t a sorozatban, amely szintén Sir Arthur Conan Doyle történeteinek kortárs feldolgozása. A modern New Yorkban játszódó sorozat (amely kezdetben kritikákat váltott ki a Sherlockhoz való hasonlósága miatt) 2012-től 2019-ig futott. Sherlock Holmes megformálásán kívül Miller termékeny filmes és televíziós karriert futott be, és A korona ötödik évadában John Major, Nagy-Britannia egyik miniszterelnökének szerepében fog feltűnni.
#9

91 Sherlock  (2010)

(74) (9)

dráma | krimi | misztikus | thriller

HBO Max

A BBC elhozta a 21. századba minden idők legnépszerűbb mesterdetektívét, Sherlock Holmest és társát, Dr. Jonh Watsont. A legendás páros soha nem látott eleganciával és... több»

Benedict Cumberbatch Sherlock Holmes alakítása a Sherlock című filmben a karakter talán leghíresebb változata a modern korban. A 2010-től 2017-ig (egy esetleges ötödik évaddal a levegőben) futó Sherlock középpontjában Sherlock Holmes állt, aki tanácsadó detektívként szolgált a mai Londonban. Bár Cumberbatch Sir Arthur Conan Doyle híres karakterének megformálásával vált ismertté, széleskörű munkássága kiterjed a filmre, a televízióra és a színpadra, beleértve az MCU-ban Doctor Stephen Strange szerepét is.
#8

87 Sherlock Holmes  (2009)

(76) (6)

akció | kaland | krimi | misztikus | thriller

HBO Max | TV-ben (GALAXY4, csütörtök 01:33)

Robert Downey Jr. alakításában láthatjuk a tévedhetetlen detektívet, Sherlock Holmest újra a filmvásznon. A mesteri nyomozó munkát végző Holmes, ebben a feldolgozásban nem csak... több»

Robert Downey Jr. kétszer játszotta Sherlock Holmest, a 2009-es azonos című filmben és annak folytatásában, a Sherlock Holmes: Árnyjátékban. A Downey Jr. főszereplésével készült filmek Sherlock Holmes karakterét bohémabb, excentrikusabb figuraként alkották újra. Bár voltak pletykák a sorozat harmadik filmjéről, ez még nem valósult meg. Bár a Sherlock Holmes-filmjei jó fogadtatásban részesültek, Downey Jr. utóbb leginkább Tony Stark/Iron Man szerepéről ismert az MCU-ban.
#7
Jason Gray-Stanford 1999-2001 között játszotta Sherlock Holmest a Sherlock Holmes a 22. században című animációs televíziós sorozatban. Ebben a sorozatban a címszereplő detektív a 22. században visszatért az életbe, hogy megküzdjön ősellenségének, James Moriarty professzornak a klónjával. Sherlock Holmes szerepén kívül Gray-Stanford termékeny televíziós színész, egyik legismertebb szerepe Randy Disher hadnagy a Monkban.
#6

fantasy | kaland | misztikus | thriller

Az Ifjú Sherlock Holmes és a félelem piramisa című film a 19. században játszódik, amikor Watson, az iskola új tanulója találkozik a kiváló megfigyelőképességgel rendelkező... több»

Nicholas Rowe alakította Sherlock Holmest az Ifjú Sherlock Holmes című filmben, amelyben a serdülő Sherlock Holmes és John Watson összeállt, hogy megoldjanak egy rejtélyt egy bentlakásos iskolában. Az Ifjú Sherlock Holmes történelmi jelentőségű, mivel ez volt az első teljes egészében számítógép által generált karakter egy egész estés játékfilmben. Rowe később a 2015-ös Mr. Holmesban egy cameo erejéig újra eljátszotta Sherlock Holmes szerepét.
#5

dráma | krimi | misztikus

A brit krimisorozat hűen követi Sir Arthur Conan Doyle történeteit, melyek főszereplője a kissé fura, ám briliáns elmével megáldott nyomozó, Sherlock Holmes, és kissé... több»

Jeremy Brett alakította Sherlock Holmest a névadó brit televíziós sorozatban, amely egy évtizeden át, 1984 és 1994 között futott. Abból a 60 történetből, amelyet Sir Arthur Conan Doyle írt híres mesterdetektívjéről, Brett Sherlock Holmes című sorozata 43-at dolgozott fel. Bár Brett leginkább Sherlock Holmes alakításáról vált ismertté, termékeny színész volt, számos színpadi, filmes és televíziós szereppel.
#4

horror | misztikus

A híres detektív, Sherlock Holmes, egy különös haláleset ügyében nyomoz. Egy legenda szerint Baskerville lakóit egy átok sújtja, mióta egy sátáni kutya szétmarcangolta a... több»

Peter Cushing kétszer játszotta Sherlock Holmest, mind filmben, mind a televízióban. Cushing először A baskerville-i kopó, Sir Arthur Conan Doyle egyik leghíresebb Sherlock Holmes-történetének 1959-es filmadaptációjában alakította a híres detektívet. Később a televízióban 1968-ban egy azonos című sorozatban alakította Holmes-t, bár számos epizódja sajnos eltűntnek számít. Sherlock Holmes életre keltésén kívül Cushing számos filmes és televíziós szereppel rendelkezett, többek között ő alakította Grand Moff Tarkint a Star Wars IV. epizód: Egy új remény című filmben.
#3

horror | misztikus | thriller

Sherlock Holmes és Dr. Watson Bakersvillebe utazik, hogy megvizsgáljanak egy természetfölötti erőkkel bíró vérebről szóló legendát A szörnyeteg egy örököst kísért a... több»

Basil Rathbone a legtöbbször alakított Sherlock Holmes-t, 17 alkalommal játszotta a detektívet. Rathbone elsősorban filmeken játszotta Sherlock Holmest, először az 1939-es A baskervillei kutya című filmben, de a televízióban is eljátszotta a detektívet. Bár Sherlock Holmes volt Rathbone legjelentősebb szerepe, 1967-ben bekövetkezett haláláig termékeny színész volt. Utolsó filmes munkája a Disney A nagy egérdetektív (1986), amely véletlenül egyben az utolsó Sherlock Holmes-szerepe is.
Arthur Wontner volt a következő legtermékenyebb színész, aki Sherlock Holmest alakította a filmvásznon. Wontner öt filmben játszotta Sherlock Holmest: Az alvó bíboros (1931), Az eltűnt Rembrandt (1932), A négyes jel: Sherlock Holmes legnagyobb ügye (1932), Sherlock Holmes diadala (1935) és Silver Blaze (1937). Wontner színészi pályafutását a színpadon kezdte, így esett rá a választás, hogy ő játssza Sherlock Holmes-t Az alvó bíborosban. Bár Sherlock Holmes a legjelentősebb szerepe, Wontner egészen 1955-ig, öt évvel a halála előttig folytatta a filmszereplést.
Clive Brook a legkorábbi színész, aki Sherlock Holmes-t beszélő szerepben alakította a filmen. Háromszor játszotta Sir Arthur Conan Doyle híres detektívjét: Sherlock Holmes szerepében a The Return Of Sherlock Holmes (1929), a Paramount On Parade (1930) "Murder Will Out" című részében és a Sherlock Holmes (1932) című filmekben. Brook első Sherlock Holmes-alakítása, a Sherlock Holmes visszatérése történelmileg jelentős, mivel ez volt az első hangosfilm, amelyben a karakter szerepelt. Sherlock Holmes alakításain kívül Brook termékeny filmszínész volt, 1920-tól 1963-ig szerepelt filmekben.