A 2023-as Oscar-gála hat legnagyobb vesztese

Ahol vannak nyertesek, ott bizony vannak vesztesek is. Nincs ez másképp az Oscar-gálán sem, minden évnek megvannak a nagymeglepetései és a még nagyobb drámái. Idén is akadt néhány, színészek és filmek, amelyeket előzetesen mindenki a győztesek közé várt, aztán mégsem. Ezek közül szemezgetünk.

Angela Bassett hoppon maradt: előzetesen mindenki azt gondolta, hogy a színésznő tuti befutó a legjobb női mellékszereplő kategóriában a Fekete Párduc: Vakanda, légy áldott!-ban nyújtott alakításáért. Helyette azonban Jamie Lee Curtis nyerte a szobrocskát a Minden. Mindenhol. Mindenkor-ért. Sokak meglepődtek ezen a választáson, hiszen Jamie Lee Curtisnek alig volt jelentős szerepe a filmjében. Oké, Angela Bassetté sem volt központi figura, de abban mindenki egyetértett, hogy azokat a jeleneteket, ahol szerepelt, igenis elvitte a hátán.

Colin Farrellnek sem jött össze: sokan biztos befutónak érezték a legjobb férfi főszereplő kategóriában, de ezt ugyebár Brendan Fraser nyerte meg. Utóbbi érdemeinek elvitatása nélkül kétségtelen, hogy amit Colin Farrell A sziget szellemeiben letett az asztalra, az nagyon is díjnyertes alakítás volt. De a jelek szerint ez mégsem volt elég az akadémia számára.

Egy Oscar sem jutott Stephanie Hsunak: pedig a Minden. Mindenhol. Mindenkor megannyi szobra közé bőven befért volna az övé is. A színésznőt a legjobb női mellékszereplő kategóriában jelölték és sokak szerint ha már mindenképp ebből a filmből kellett kikerülnie e kategória győztesének, akkor bizony annak neki kellett volna lennie. De ugyebár Jamie Lee Curtis lett a győztes.

Nem #21998# nyerte a legjobb operatőr díját: ez is egy igen erős mezőnnyel bíró kategória volt, amelyben a TÁR operatőrét várták befutónak. A film nélküle aligha lenne ennyire hatásos, az ő felvételei mind a nagyzenekarról, mind az intimebb jelenetekben tették végig feszültté a filmet. Helyette végül a Nyugaton a helyzet változatlan lett a befutó, pontosabban James Friend operatőr, ami abszolút védhető választás, de nem kicsit biztonsági játéknak érződik.

Martin McDonagh forgatókönyve: A sziget szellemei egy nagyszerűen megírt történet fantasztikusan kitalált karakterekkel. Mégis, az akadémia nem ennek, illetve nem a remek munkát végzett Martin McDonagh-nak adta a szobrot, hanem itt is a Minden. Mindenhol. Mindenkor. nyert. Oké, ez is egy védhető választás, de ha valamiért megérdemelte volna Martin McDonagh az Oscart, az A sziget szellemei.

A TÁR üres kézzel távozott: bár összesen hat kategóriában is jelölték az életrajzi filmet, végül egyetlen díjat sem nyert. Elvitték előle a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb női főszereplő, a legjobb forgatókönyv, a legjobb operatőr és a legjobb vágás díját is. Ezek közül több kategóriában is jó eséllyel indult, de nem sikerült.