A Disney-nek 'elege lett', úgy vélik, Gina Carano 'nyilvánosan elbagatellizálta a holokausztot', és minden joguk megvolt a kirúgásához

A Disney nem kívánja lefolytatni Gina Carano perét, amelyet a színésznő egyebek mellett nemi alapú diszkrimináció miatt indított a stúdió ellen és amely mostmár évek óta gyűrűzik. 

A "Disney-nek elege volt." - írja a Deadline magazin, ami az ügy legfrissebb fejleményeiről tudósította az olvasókat április 10-i anyagában.

Carano szemszögéből

Azt állítva, hogy: "szavaimat következetesen kiforgatták, hogy démonizáljanak és dehumanizáljanak engem, mint egy jobboldali szélsőségest" a három évvel ezelőtti, nagyon nyilvános vita során, Carano február elején bíróság elé vitte az ügyét, hogy visszakapja szerepét (a hamar népszerűvé vált lázadó Cara Dune-t).

Nem sokkal a Mandalorianból történt kirúgása után Carano megállapodást kötött a The Daily Wire produkciós céggel. A konzervatív médiumhoz való csatlakozása óta szerepelt a Terror on the Prairie című műsorban és titkosszolgálati ügynökként a Breitbart News által terjesztett My Son Hunter című alkotásban is. 

A Disney álláspontja

A stúdió azt állítja, hogy az egykori MMA harcos azért veszítette el 2021-ben a Star Wars sorozatban (A mandalóri) betöltött állását, mert "az a döntése, hogy nyilvánosan bagatellizálta a holokausztot azzal, hogy a politikai konzervatívok kritikáját zsidó emberek millióinak - nem mellesleg nem "ezreinek" - megsemmisítéséhez hasonlította, az utolsó csepp volt a pohárban a Disney számára".

A Daniel Petrocelli által képviselt Disney június 12-i meghallgatást kér a Los Angeles belvárosában lévő szövetségi bíróságon Sherilyn Peace Garnett bírónő előtt, és ragaszkodnak ahhoz, hogy az Elon Musk által támogatott keresetet el kell utasítani.

"Azon az alapon, hogy a Disney-nek alkotmányos joga van ahhoz, hogy művészi kifejezésmódját ne kapcsolja össze Carano beszédével, így az Első Kiegészítés teljes védelmet nyújt Carano állításaival szemben".

A vállalat április 9-i beadványában részletezte, hogyan zajlott a Caranóval kapcsolatos ügy (az ő nézőponthukból):

"Carano közösségi médiahasználata 2021. február 10-én mélypontra süllyedt. Ezen a napon a @warriorpriestgympodcast nevű felhasználó Instagram-posztját tette közzé újra. A poszt így szólt: "Zsidókat vertek az utcán, de nem a náci katonák, hanem a szomszédaik... még a gyerekek is. Mivel a történelmet szerkesztik, a legtöbb ember ma már nem tudja, hogy ahhoz, hogy a náci katonák könnyedén összeterelhessenek több ezer zsidót, a kormány először a saját szomszédjaikkal gyűlöltette meg őket pusztán azért, mert zsidók. Miben különbözik ez attól, mintha valakit a politikai nézetei miatt gyűlölnének?"

Disney-nek elege lett. Ugyanazon a napon, amikor Carano groteszk módon bagatellizálta a holokausztot, mintha az éles politikai nézeteltérésekhez hasonlítaná, a Lucasfilm bejelentette, hogy "Gina Carano jelenleg nem áll a Lucasfilm alkalmazásában, és nem is tervezzük, hogy a jövőben ez változzon. Mindazonáltal a közösségi médiában közzétett, embereket kulturális és vallási identitásuk alapján becsmérlő bejegyzései visszataszítóak és elfogadhatatlanok". Egy hónappal később a Disney korábbi vezérigazgatója kifejtette, hogy Carano nézetei "nem illeszkednek a vállalat értékeihez", beleértve a "tisztelet, a tisztesség, az integritás és a befogadás értékeit"."

Itt tartunk most.