James Wan 2004-ben valami teljesen újat mutatott a horrorfilmek rajongóinak a Fűrész című rendezésével, amely azóta is sokaknak okoz rémálmokat.

Az első rész az 1,2 millió dolláros költségvetéssel szemben közel 103 millió dollár bevételt hozott a konyhára, így nem is volt kérdés, hogy újabb fejezetek készüljenek, az elmúlt években azonban egyre gyengébb folytatásokat kaptak a nézők.

A 2021-ben megjelent Spirál: Fűrész hagyatéka spin-off már azzal kecsegtetett, hogy új életet lehelnek az egyébként is megfáradt franchise-ba, Darren Lynn Bousman rendezése azonban továbbra sem váltotta be a reményeket.

Mától viszont a hazai mozikban is megtekinthető a Fűrész X., amely több szempontból is hozza mindazt, amit az szériától régen okkal vártak el a nézők, Tobin Bell ugyanis visszatért John Kramer szerepében, illetve az ő “legjobb tanítványaként” megismert Amanda is felbukkan a történetben, akit Shawnee Smith formál meg.

Ez a szereposztás egész biztosan sokakban felveti a kérdés, miként is lehetséges ez. A Fűrész X. cselekménye ugyanis az első rész és a 2005-ben megjelent Fűrész 2. történései közt játszódik.

Mark Burg és Oren Koules, a franchise producerei egyébként egy korábbi interjúban már elmondták, hogy rendkívül izgatottak voltak, hogy Bell visszatért a sorozathoz, hiszen az ő karaktere és alakítása tette azzá a Fűrész világát, amilyennek megismerhették a nézők. Mindemellett a film további szerepeiben érkezik Synnøve Macody Lund, Michael Beach, Steven Brand, Renata Vaca és Paulette Hernandez is.

Persze az sem mellékes, mit gondolnak a kritikusok a Fűrész X-ről. Igencsak beszédes, hogy a Rotten Tomatoes portálon 83 százalékra értékelte a szakma, míg a nézőktől 91 százalékot “zsebelhetett be”.

A Fűrész X. tehát mától megtekinthető a hazai mozikban, Jigsaw pedig ismét egy kis játékra invitál mindenkit, amelyre a lenti előzetessel igazán rá lehet hangolódni. Végezetül pedig szeretnénk felhívni a figyelmeteket arra, hogy a film Magyarországon X-besorolást, hasonlóan a szintén idén tavasszal megjelent Sikoly VI-hoz.

68 Fűrész X.  (2023)

dráma | horror | krimi | misztikus | thriller

John Kramer visszatér a Fűrész-sorozat eddigi legizgalmasabb, legújabb részében. Kirakós ezúttal egy mélyen személyes és eddig nem ismertetett játékot mutat be. A film az első... több»