2019.01.23   olvasottság: <1000x   szerző: Archívum   hozzászólások: 0

Hamarosan a mozikban Giorgos Lanthimos filmje, melynek premierje kapcsán 10 érdekességet gyűjtöttünk össze, melyet érdemes tudnod a filmről.

71 A kedvenc  (2018)

Már csak hetek kérdése, és a mozikban az Oscar-díjra jelölt A kedvenc, mely minden bizonnyal nálunk is komoly sikerekre számíthat. A film rendezői székét Giorgos Lanthimos foglalhatta el (A homár, Egy szent szarvas meggyilkolása), míg a főbb szerepekben olyan színészeket láthatunk majd, mint Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Mark Gatiss, Olivia Colman, Joe Alwyn és Jack Veal. A forgatókönyvet Tony McNamara és Deborah Davis szerezte.

Íme 10 érdekesség a premierfilmről, amit nem árt tudnod, mielőtt jegyet váltasz:

  • Olivia Colman 16 kilót hízott Anna királyné szerepe kedvéért.
  • Sarah Churchill, Marlborough hercegnője egyenes ági felmenője Sir Winston Churchillnek és Diana hercegnőnek. Előbbi a filmben is feltűnő, építés alatt álló Blenheim palotában született, és aki Sarah Churchill apósa, Winston Churchill után kapta a nevét. Mielőtt megválasztották volna Anglia miniszterelnökévé, életrajzi könyvet írt Sarah Churchill férjéről, Marlborough első hercegéről.
  • A kedvenc Yorgos Lanthimos első olyan filmje, melynek forgatókönyvét nem ő, illetve állandó munkatársa, Efthymis Filippou írta.
  • A film főbb szerepeit játszó Emma Stone és Rachel Weisz is Oscar-díjjal büszkélkedhet.
  • A kedvenc Rachel Weisz és Nicholas Hoult második közös filmje a 2002-es Egy fiúról után.
  • Rachel Weisz és Olivia Colman második közös filmje a 2015-ös Homár után. Mindkét film rendezői székét Yorgos Lanthimos foglalta el.
  • A filmet igen pozitívan fogadták a kritikusok. A kedvenc jelenleg is 94 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon 288 szemlézett cikket követően (2019. január).
  • A filmben olyan klasszikus zeneszerzők dallamai csendülnek fel, mint J.S. Bach, Handel, Purcell, Franz Schubert, Robert Schumann és Vivaldi. Rajtuk kívül számos kortárs szerző is közreműködött a filmzenében, mások mellett Olivier Messiaen, Luc Ferrari és Anna Meredith.
  • A film forgatása a Hatfield-házban, Hertfordshire-ben és a Hampton Court Palace-ben zajlott 2017. márciusa és májusa között.
  • A kedvenc világpremierje 2018. augusztus 30-án volt a 75. Velencei Filmfesztiválon. A dráma elynerte a Zsűri Nagydíját, míg Olivia Colmant Volpi Cup-díjjal tüntették ki a legobb színésznő kategóriájában.

Hazai premierdátum: 2019.02.07.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: