A Sony köszöni, nem kér a Steve Jobs-filmbőlA kép forrása: Photo © Open Road Films / Glen Wilson

A közösségi háló Oscar-díjas forgatókönyvírója, Aaron Sorkin a készülő Steve Jobs életén alapuló film kapcsán épp tegnap beszélt arról, hogy íróként jobban érdeklik őt azok az emberek, akik megalkották a technológiát, mint maga a technológia, valamint hogy a film főhősnője az Apple vezér lánya lesz, máris új fejlemény van a filmterv körül. A Sony ugyanis bejelentette, hogy dobja a projektet. Nem csoda, hogy a stúdiónál betelt a pohár, mert bár eddig még egy képkockát sem rögzítettek, máris számtalan nehézség merült fel. Egy ideig arról szóltak a hírek, hogy a filmet David Fincher rendezi, és Leonardo DiCaprio alakítja az Apple-vezért, de végül mindketten visszaléptek a projekttől. Ekkor került a képbe Christian Bale, aki bár rábólintott a főszerepre, néhány nap gondolkodás után meggondolta magát, és kihátrált. A stúdió, és a film rendezője, Danny Boyle azonnal új színész után néztek, és bár a hírek szerint Michael Fassbender lett volna a következő kiszemelt, úgy tűnik, ez a terv sem vált be. Ráadásul a film forgatási munkálatait a Sony még a tél folyamán meg akarta kezdeni. A producereknek tehát sürgősen új támogató után kell nézniük, és a legfrissebb értesülések szerint a Universalnál nyílt ajtókra találtak.

Nem ez lenne az első  eset, amikor a Universal felkarol egy projektet. A hamarosan a magyar mozikban is bemutatásra kerülő Dumb és Dumber kettyó jogai eredetileg a Warner Bros. tulajdonában voltak, de végül elvetették a filmtervet. Ekkor csapott le rá a Universal, és úgy tűnik, nem jártak rosszul, ugyanis a film a bemutatását követő három napban közel 40 millió dolláros bevételt könyvelhetett el. Hasonló volt a helyzet a Ha/Ver 2-vel is, bár ez utóbbi anyagilag nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Egy Steve Jobs életrajzi filmben azonban jócskán van potenciál, azonban a Universalnak sietnie kell, ha továbbra is Fassbendert szeretnék leszerződtetni, ugyanis a színész meglehetősen szoros menterend szerint dolgozik, tavasszal pedig már az X-Men: Apokalipszis forgatásán áll a kamerák elé.  

A filmterv története egyébként Jobs életének három központi eseménye köré épül, melyek mind egybeesnek egy-egy Apple termék megjelenésével. Az Apple atyjának életéről Joshua Michael Stern rendezésében már készült egy film 2013-ban, melynek főszerepét Ashton Kutcher játszotta. A jOBS - Gondolkozz másképp csúfosat bukott a kritikusok körében.