Bár az elmúlt hónapokban a legendás rendező, Martin Scorsese igencsak kiverte a biztosítékot a képregényfilmek rajongóinál azzal a kijelentésével, hogy szerinte a Marvel produkciói egyszerűen nem filmek, hanem vidámparki attrakciók.

Lehetett ugyan hallani arról, hogy több tisztelője elpártolt ugyan a rendezőtől, úgy tűnik azonban, hogy legelszántabb mozirajongókat mindezektől függetlenül továbbra is lenyűgözi Scorsese munkássága.

Ha pedig itt tartunk: decemberben kezdetét vette a filmszakma díjszezonja, amely minden alkalommal gyakorlatilag az Oscar-gálával csúcsosodik ki, és habár szinte biztosra vehető, hogy Scorsese legújabb alkotása, Az Ír az egyik legesélyesebbek között szerepel majd, mindenesetre egy elismerést már magáénak tudhat a produkció.

Az 1909-ben alapított National Board of Review szervezet ugyanis már megnevezte Az Írt az idei év legjobb filmalkotásaként. Az NBR-t olyan állandó tagokat tudhat magáénak, mint Alfred Hitchcock, Fritz Lang vagy épp Tennessee Williams.

Az NBR év legjobb filmjének járó díját az előző évben a Zöld könyv nyerte el, mindezen túlmenően ráadásul az idei évben Adam Sandler az Uncut Gemsben nyújtott alakítása bizonyult a legjobbnak.

Az valószínűleg borítékolható, hogy Az Ír nem igazán fogja majd megosztani sem a szakmát, sem pedig a nézőközönséget az elismerések tekintetében, az Uncut Gems mindenesetre mostanáig jóval kisebb kapott, mint Scorsese alkotása, így mindenki figyelmébe ajánljuk a film fenti előzetesét, amely garantáltan megalapozza a hangulatot hozzá.