Antiszemitizmussal vádolja a Harry Pottert a népszerű műsorvezető (videó)A kép forrása: www.wbstudiotour.co.uk

A probléma Jon Stewarttal podcast december 1-jei epizódjában a Daily Show egykori  műsorvezetője a Harry Potter franchise-ban megjelenő antiszemita karikatúrákra hívta fel a figyelmet.

A podcastnak ez a része december 16-án került fel a műsor YouTube-csatornájára, de csak most kezdett el vírusként terjedni Rafael Shimunov aktivista Twitter-bejegyzését követően.

A varázsvilág vezető pénzintézete, a Gringotts, melyet koboldok vezetnek, az ő megjelenítésük viszont felér az antiszemita karikatúrával Jon Stewart szerint. 

Stewart a Cion véneinek jegyzőkönyveire utalt, arra a hírhedt antiszemita szövegre, amely a 20. század elején íródott, és amely olyan sértő zsidó karikatúrákat tartalmaz, amelyek ma is felbukkannak az antiszemita propagandában. Stewartot megdöbbentette, hogy hasonló képeket ismert fel a Harry Potter filmekben, és hogy erre senki nem figyelt fel a mozikban. 

Shimunov a Twitteren megosztotta azt a jelenetet, amelyre Stewart utalhatott, és amely a filmfranchise első részében, a Chris Columbus rendezésében bemutatott Harry Potter és a bölcsek köve című filmben látható. 

Bár J. K. Rowling még nem reagált Stewart vírusként terjedő észrevételeire, addig ügynöke, Neil Blair saját Twitter-bejegyzésében "teljes baromságnak" nevezte a vádakat. Mindenesetre nem ezek az első kemény vádak Rowling ellen, a közelmúltban többször is transzfóbiával vádolták meg a szerzőt.