68 Sikoly VI.  (2023)

Holnap kerül a mozikba a modern mozitörténelem egyik leghíresebb sorozatának hatodik része, a Sikoly VI.. Egyelőre igen jók a vélemények a filmről, ami elég nagy szó, hiszen általában az ilyen hosszúra nyúló sorozatoknál a folytatások többnyire mindig egyre gyengébbek lesznek. És, ha már itt tartunk, akkor nézzük meg, hogy miként alakult ez a kérdés a korábbi Sikoly-mozik esetében!

Rendhagyó módon ezúttal három ranglistát is mutatni fogunk az öt filmről. Az első felsorolásban a Rotten Tomatoes oldalán összegyűjtött kritikusi értékelések alapján fogunk rangsorolni. Majd a második listát már aszerint állítottuk össze, hogy ugyanezen oldalon a nézők milyen tetszési indexet hoztak össze az öt filmnek. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban megnézzük ugyanezt a saját olvasóinkkal, vagyis a harmadik lista a Mafab olvasói értékelései alapján készül el. Lássuk!

A Rotten Tomatoes oldalán összegyűjtött kritikusi értékelések alapján:

5. A leggyengébbnek a egyértelműen a Sikoly 3. bizonyult, hiszen csupán 41 százalékot kapott. Ez mélyen a legalacsonyabb érték.

4. A negyedik helyre a Sikoly 4. érkezett meg 60 százalékkal.

3. A harmadik helyezett 76 százalékkal a 2022-es rebootnak is beillő Sikoly lett.

2. Itt nem érvényesült "az eredeti mindig jobb" elv, hiszen a második az 1996-os Sikoly lett 80 százalékkal.

1. Így az első helyre 82 százalékkal a Sikoly 2. ért be a kritikusok véleménye alapján. Itt pusztán érdekességként megemlítjük, hogy a holnap debütáló Sikoly VI szintén 82 százalékon áll jelenleg a Rotten Tomatoes kritikusi összegzései alapján.

A Rotten Tomatoes nézői értékeléseinek összesítése alapján:

5. A legrosszabb filmnek a nézők is a Sikoly 3.-at tartják, csak 38 százalékot kapott.

4. Nem sokkal tartják többre nála a Sikoly 4.-et, ez 56 százalékot tud felmutatni.

3. Épp csak egy hajszállal találták jobb filmnek a Sikoly 2.-t, amely 57 százalékot kapott. Itt nagy a kontraszt a kritikusok és a nézők véleménye közt.

2. Érdekes, hogy a nézők sem a legelső filmet szeretik a legjobban, hiszen az 1996-os Sikoly 79 százalékot kapott tőlük.

1. Viszont a 2022-es újabb Sikoly már a 82 százalékuknak tetszett.

És akkor végül lássuk, mi a helyzet hazai fronton. Íme a Mafab olvasóinak értékelései alapján készített ranglista:

5. Olvasóink szerint a Sikoly 4. a mélypont a franchise történetében, ez csak 68 százaléknak tetszett.

4. A Sikoly 2. sem szerepel nála sokkal jobban, ez 72 százalékos mutatóval áll a negyedik helyen.

3. A Sikoly 3. már felléphet a képzeletbeli dobogó legalsó fokára a maga 74 százalékával.

2. A 2022-es Sikoly 77 százalékot kapott olvasóinktól.

1. Így nálunk érvényesült a fent említett "az eredeti mindig jobb" elv, hiszen az 1996-os Sikoly áll az élen 83 százalékkal.

De nagyon úgy néz ki, hogy amint ezt a listát ötről hat résztvevősre duzzasztjuk, máris megtörténik a trónfosztás. Ugyanis a Sikoly VI az első néhány tucat olvasói értékelés alapján bizony jelenleg 97 százalékon áll!