Bajban a Netflix? Súlyos jogsértéseket talált a magyar hatóság

Fura helyzet alakult ki a legnagyobb streaming szolgáltató és a magyar hatóságok között A Netflix műsorkínálatát vizsgálta át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, akik kifejezetten a műsorszámok korhatárbesorolását vizsgálták. És találtak is problémát szép számmal.

A vizsgálat feltárta, hogy a szolgáltató több műsorszáma sem felel meg a 2022 decembere óta hatályban lévő jogszabályoknak, amelyek kimondják, hogy a streaming szolgáltatóknak is jól látható helyen fel kell tűntetniük a műsoraik korhatárbesorolását. A Netflix ennek több ízben sem tett eleget.

A korhatárbesorolást jelző ikon csak akkor jelenik meg a filmek és sorozatok adatlapján, ha a felhasználó a kurzort az adott műsorszám ikonjára viszi vagy, ha megnyitja a további információkat tartalmazó fület.

Ráadásul több film esetében nem a hazánkban meghatározottnak megfelelő besorolást jelöltek meg. Az érintett filmek A sötét ötven árnyalata, a Bandaháború (War - Bosszú mindenáron), A bosszú, a John Wick: 2. felvonás, a Toxikoma és a Vadállatok. Ezek mindegyikét a Nemzeti Filmiroda 18 éven felülieknek kategóriába sorolta, viszont a Netflixen a 16+ kategóriába kerültek. Az unoka pedig a meghatározott 16 éven felülieknek kategória helyett a 13 éven felülieknek kategóriába került.

Mivel a Netflixet egy Hollandiában bejegyzett társaság üzemelteti, ezért a hazai hatóságok bírsággal nem sújthatják a jogsértések miatt. Egyelőre csak hivatalos megkeresést küldtek a holland hatóságoknak a szükséges intézkedések megtételére.

Az is kiderült, hogy az NMHH hasonló vizsgálatot folytat a Disney+, valamint az RTL Három csatornák egyes műsorszámai miatt is.