Ma már nehéz elképzelni, hogy John McClane-t ne Bruce Willis keltse életre. A teljes Die Hard franchise a színész köré épült, habár nem elhanyagolandó tény, hogy az ő karrierjének hanyatlásával együtt az utóbbi Die Hard epizódok is sokat veszítettek a minőségükből. Viszont a ’80-as és ’90-es években még nagyon ment Bruce Willis, amit nagy részt épp az 1988-as Drágán add az életed! mozinak köszönhetett. Aminek a főszerepét csak sokadik jelöltként kapott meg.

Akkoriban Bruce Willis még nem számított sztárnak, karrierje elején járt és főleg kisebb filmekben vagy sorozatokban szerepelt. Márpedig a film készítői igazi hollywoodi nagyágyút szerettek volna John McClane szerepében látni. Nem akármilyen nevek repkedtek akkoriban, de ezek zöme vagy mind visszautasította a felkérést, vagy eleve csak ötletként merült fel a nevük.

Arnold Schwarzenegger neve is felmerült, ám ő konkrét ajánlatot sosem kapott. Valószínűleg egyébként sem vállalta volna el. Hozzá hasonlóan Harrison Ford neve is csak ötletként merült fel, ahogy Clint Eastwoodé és Charles Bronsoné is. Viszont az alábbiakat már meg is keresték, csak épp egyikük sem ugrott rá a lehetőségre.

Az első jelöltek közt szerepelt Sylvester Stallone, ám ő akkoriban épp a Rambo filmekkel tarolt és voltak más hasonló szerepei is, így nem akart egy újabbat. Mel Gibson épp egy évvel korábban jelentkezett a Halálos fegyverrel, így neki sem volt jó a szerepidőzítés.

Burt Reynolds sem vállalta, habár neki akár még jól is jött volna a lehetőség, hogy újra beindítsa az akkoriban épp hanyatló karrierjét. Később megoldotta máshogy. De visszautasította a szerepet Don Johnson, Nick Nolte, sőt, még Richard Gere is. Robert De Niro is kapott egy ajánlatot, de ő akkoriban a gengszterfilmeken kívül nem nagyon szerepelt erőszakos filmekben, így nem feküdt neki a téma.

Kétségtelen, hogy a legkülönlegesebb jelölt John McClane szerepére nem más volt, mint Frank Sinatra. A színész-énekes ráadásul egyike volt azoknak, akik a forgatókönyv felett rendelkeztek, méghozzá azért, mert a Drágán add az életed! tulajdonképpen egy húsz évvel korábbi film szellemi örököseként vagy folytatásaként kezdte pályafutását. Ez a film az 1968-as A detektív volt, amelyben ő játszotta a főszerepet. Ám mikor felkeresték a Drágán add az életed! főszerepével, már 72 éves volt, így túl öregnek érezte már magát hozzá.

akció | thriller

John McClane nyompzó Los Angelesbe érkezik, hogy megpróbálja helyrehozni a házasságát feleségével, Holyval. Amikor azonban a nő munkahelyét, a Nakatomi felhőkarcolót ellepik a... több»