Cannes 2019: Tarantino bukta az Arany Pálmát, az Élősködőké a fődíj!

Bár a fesztivál egyik legnagyobb esélyeseként emlegették Tarantino új filmjét, a Volt egyszer egy Hollywoodot, az Arany Pálmát a hamarosan a hazai mozikban is bemutatásra kerülő Élősködők című thriller nyerte. Antonio Banderas a legjobb színész, Emily Beecham a legjobb színésznő.

A 4 Oscar díjas Alejandro González Iñárritu által vezetett zsűri Bong Joon-ho romantikus thrillerjét, az Élősködőket tüntette ki a 72. Cannes-i Filmfesztivál fődíjával, az Arany Pálmával.

Portré a lángoló fiatal lányról (Céline Sciamma) kapta a legjobb forgatókönyv díját, míg a legjobb rendezőnek járó elismeréssel a  Jean-Pierre és, Luc Dardenne-t tüntették ki Az ifjú Ahmed című drámáért.

A zsűri díját megosztva kapta meg Ladj Ly A nyomorultak és Juliano Dornelles Bacurau című alkotása.

Míg a legjobb színész Antonio Banderas lett a Fájdalom és dicsőség című Pedro Almodóvar filmben nyújtott alakításáért, addig ugyanezen kategória női szekciójában a Little Joe színésznője, Emily Beecham győzedelmeskedett.

A zsűri nagydíját a francia-szenegáli származású rendező, Mati Diop filmje, az Az Atlantiak nyerte.

A fesztivál legnagyobb "vesztese" Quentin Tarantino, az álló ovációval kísért premier ellenére a Volt egyszer egy Hollywood díj nélkül távozott a fesztiválról. A három Oscarra jelölt Terrence Malick pedig kénytelen volt beérni az ökumenikus zsűri által odaítélt elismeréssel.