83 Schumacher  (2021)

Michael Schumacher a világ egyik leghíresebb és legnépszerűbb sportolója, aki pályafutása során hétszer lett Forma 1-es világbajnok. Sajnos 2013 telén olyan súlyos síbalesetet szenvedett, ami kis híján az életébe került. A rajongók gyakorlatilag a baleset óta semmi konkrétumot nem tudhatnak az állapotáról, a családja és barátai a legszigorúbb protokollt követik, amikor róla nyilatkoznak.

Éppen ezért immár nyolcadik éve csak találgatások mennek arról, hogy a súlyos koponya és agysérülést szenvedett Michael Schumacher valójában milyen állapotban is van. Nos, a Netflixen debütált az életét és pályafutását bemutató dokumentumfilm, a Schumacher, ám túl sok új információra ebből se számítson senki.

Nem meglepő, hogy a régóta várt alkotás azonnal a legnagyobb streaming szolgáltató legnézettebb műsorává vált, jelenleg is a toplista élén tanyázik. De vajon csak az emberek kíváncsisága repítette oda vagy tényleg érdemes megnézni?

Ahhoz kétség sem fér, hogy Michael Schumacher korszakos zseni, aki számtalan olyan rekordot állított fel, amelyek nagy része közel egy évtizeddel a visszavonulása után is áll. Bár a Schumacher sokkal inkább a trófeák és rekordok mögötti embert igyekszik bemutatni, ahogyan a 2010-ben bemutatott Senna dokumentumfilm is tette a másik legendás versenyzővel, a fő csapásirányt mégis a 2000 és 2004 között zsinórban megnyert öt világbajnoki cím időszaka adja.

A dokumentumfilm többnyire archív felvételeket fog össze, amelyek egészen a versenyző gyerekkoráig nyúlnak vissza. A készítők maximálisan tiszteletben tartják a család elmúlt nyolc évben konzisztensen tartott hírzárlatát, így a Schumacherből sem fogunk semmi érdemit megtudni a versenyző jelenlegi állapotáról. Így, aki csak emiatt ülne le megnézni, az garantáltan csalódni fog.

Viszont mindenki másnak, akit érdekel, hogy ki is (vagy ki is volt) Michael Schumacher, hogyan alakult a pályafutása és közben milyen ember is volt ő a kulisszák mögött, annak kötelező program a Schumacher.