Csekkold vagy passzold? Mit tud A nagy pénzrablás: Korea, amit mától nézhetsz a Netflixen?

Netflix: A nagy pénzrablás után mennyire lehet jó a A nagy pénzrablás: Korea remake a Nyerd meg az életed gazemberével?Érdemes megnézni ezt az új verziót?

A nagy pénzrablás dél-koreai remake-jéhez az alkotó és forgatókönyvíró Ryu Yong-jae (a Peninsula - Holtak szigete című film társszerzője) Álex Pina (az eredeti sorozat alkotója) irányításával ismerős arcokat hívott segítségül, hogy a közönség figyelmét felkeltsék. Kezdve Hae-soo Park-val, aki a Squid Game-ben Cho Sang-Woo-t (218-as játékos) alakította. A Money Heist Korea című filmben ő játssza Berlin ikonikus szerepét.

Mellette Yoo Ji-Tae, akit korábban Park Chan-wook Oldboy című filmjében láthattunk, a zseniális és karizmatikus professzor bőrébe bújik. Vele szemben Yunjin Kim színésznő, aki a Lostban Sun szerepéről ismert, Seon Woojint, a válságtanácsadó csoport vezetőjét alakítja a rablás során - a spanyol változatban Raquel Murillo megfelelője.

Az emblematikus Tokiót Jong-seo Jeon színésznő alakítja, akit Lee Chang-dong Burning című filmjében láthattunk. A Kim Hong-sun által rendezett sorozat többi szereplője új tehetségekből és olyan dél-koreai színészekből áll, akik szappanoperákban, bűnügyi filmekben és vígjátékokban szereztek hírnevet.

Ebben a dél-koreai adaptációban minden olyan összetevő megtalálható, ami az ibériai sorozatot olyan népszerűvé tette: egy rablóbanda, amelyet egy zseniális vezető irányít, egy nagyívű és látványos rablás, egy rendőrcsapat, amelyet túlterhelnek az események és lélegzetelállító fordulatok. Legyünk őszinték, ha valaha is láttad A nagy pénzrablás című sorozatot, akkor a Money Heist: Korea esetében erős déjà vu érzésed lesz.

Kíváncsiak vagyunk, vajon az eredeti spanyol sorozat rajongói tényleg foglalkoznak-e majd a dél-koreai remake felfedezésével. A Kim Hong-sun által rendezett és Ryu Yong-jae által írt sorozat ugyanis izgalmas geopolitikai és társadalmi-gazdasági kontextusba helyezi a cselekményt. A Money Heist Korea 2026-ban játszódik, amikor a két Korea békét kötött volna, hogy közös gazdasági térséget alakítson ki.

A sorozatban Észak- és Dél-Korea csodával határos módon összefogott egy átfogó gazdasági fejlesztési terv érdekében egy konkrét helyszínen: a CEZ (közös gazdasági övezet), amely a JSA (közös biztonsági övezet) helyébe lépne, amely egykor a két Korea megosztottságának szimbóluma volt. Ez a projekt elősegíti a két Korea közötti kereskedelmet és a közös valuta létrehozását a Valutagyárnak és az Egyesítési Bizottságnak köszönhetően. De az előnyökkel együtt járnak a hátrányok is: társadalmi lázadások, mivel a gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények pedig a kapitalizmus áldozataivá válnak.

És a professzor éppen ezt a különleges kontextust használja fel a rendkívüli rablás végrehajtására, amely egyben egy jól működő politikai puccs is. Ez a különleges geopolitikai és társadalmi-gazdasági környezet lehetővé teszi, hogy A nagy pénzrablásban bemutatottnál sokkal érdekesebb hátteret nyújtson, és hogy a spanyol sorozatban gyorsan karikaturisztikussá és elviselhetetlenné vált karakterek, a koreai változatban viszont sokkal konstruáltabbak és szerethetőbbek legyenek.

Bár a két Korea újraegyesítésének kérdését már számos koreai műben felvetették, érdekes, hogy itt egy olyan sorozatban is feldolgozzák, amely a két Korea közötti problémákkal nem feltétlenül tisztában lévő nemzetközi közönségnek szól. A Money Heist Korea a rablók életén keresztül a háborút, a bevándorlást és a két Korea egyéb politikai és társadalmi kérdéseit is érinti. A kulturális átültetés gondosan megtörtént - mint a hagyományos Hahoe-maszkok esetében, amelyek a Dalí-maszkokat helyettesítik -, és új perspektívát kínál a már ismerős cselekményhez.

Szerencsére a dél-koreai remake megenged magának néhány eltérést - anélkül, hogy valaha is elárulná az eredeti anyagot - új fordulatokkal vagy más megoldásokkal és még finomabb árnyalatokkal, mint például az, ahogy a spanyol professzor középre tekeri a szemüvegét, míg a koreai professzor az oldalágnál tekeri fel.

Röviden, a Money Heist Korea nem találja fel újra A nagy pénzrablás képletét, amely a Netflixen is nagy sikert aratott, de hoz néhány üdvözlendő újdonságot, amelyek segítségével nagyobb mélységet kínál, és jól megkülönbözteti magát az eredeti sorozattól.

akció | dráma | krimi | misztikus | thriller

A nagy pénzrablás című hatalmas sikerű spanyol sorozat koreai remake-je, melyben egy rablókból álló csapat a Professzor vezetésével megkísérel végrehajtani egy lehetetlennek... több»