78 Dogma  (1999)

Kevés olyan film létezik, amely annyira ki tudja borítani az embereket, mint a Dogma. Az 1991-ben mozikba került, Kevin Smith rendezésű film ezúttal a vallás témáját sem kímélte, amelyért kapott is rendesen a produkció az egyházaktól.

A film története viszonylag egyszerű. Két lázadó angyal, Loki és Bartleby minden áron szeretne visszajutni a mennyországba, miután száműzték őket onnan. Mindez csupán azon az áron sikerülhet, ha elpusztul a teljes emberisét. Így ezúttal is Jay és Néma Bob közbelépésére lesz majd szükség, hogy megmeneküljön a világ.

Lássuk be, a Dogmán a mai napig nem fog az idő, épp annyira szórakoztató tud lenni, mint közel 20 évvel ezelőtt. Arról azonban ritkábban esik szó, hogy  két színésznek is nem kis nehézséget okoztak a munkálatok. Glick kardinálist alakító George Carlin épp forgatást megelőzően özvegyült meg, a színész, humorista azonban nem szerette volna levenni egyelőre a jegygyűrűjét, így azt egy ragtapasszal voltak kénytelenek elfedni. Isten szerepére pedig Emma Thompson is esélyes volt, várandósága miatt azonban az utolsó pillanatban visszalépett a szereptől.