Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
77%

Dogma (1999)

Dogma
Filmadatlap
 
27
Szereplők
16
Vélemények
60
Képek
1
Videók
Dogma

Galéria (60)

Janeane Garofalo

Videók (1)

 
Lóri Ádámcsik   2022. 03. 31.

legújabb vélemény

0
Beteg...

... de a jó értelemben. :D Underground klasszikus.

 
ArpiHajdu és Réci   2018. 06. 18.

a nap véleménye

3
Félre a beidegződésekkel!

Szeretem Kevin Smith filmjeit, az eddig látottak mind tetszettek, így adtam esélyt a Dogmának is, amely kimondva- kimondatlanul is egy vallási szatíra. Egy ilyen filmet megcsinálni nem kis bátorság, főleg Amerikában, amelynek minden egyes szegletében... teljes kritika»

 
JRD   2022. 03. 11.

1
Valláskritika humornak álcázva...

Imádom ezt a filmet. Jó szereplők, jó karakterek, kissé abszurd humor és kritika. Amikor megnéztem, nem az járt a fejemben, hogy milyen jól szórakoztam, hanem az, hogy mennyi kérdést vetett fel bennem. A film egy humorba ágyazott valláskritika, kritika... tükröt mutat a dogmatikus, szinte kövült felekezeteknek, vallásoknak. De nehézkesnek tűnő kérdéseket feszegetve mégis olyan könnyedséggel teszi azt, hogy nem lehet rajta nem jól szórakozni. Dogmatikusan ki merem jelenteni, hogy nézd meg! Filmre fel, és jó szórakozást!

 
mamiéstöti2   2018. 12. 16.

0

Sok jelenet emlékezetes marad ebből a filmből, de a folytatás sokkal jobbra sikeredett. Egyszer nézhető.

 
Sabnock Sanatory   2020. 11. 13.

0

Zavaros és érthetetlen. Sem humor, sem más jelenet nem tudja feldobni ezt a mozit. Ennyire tudtam értékelni, és írni sem igen tudok mit. Gyenge és unalmas. Halovány két csillag.

 
elekm90   2020. 11. 20.

0

Eszement és nagyon jól megírt vallási szatíra azokból az időkből, mikor Kevin Smith még képes volt jó filmeket csinálni. Az abszurd humora biztosan nem való mindenkinek, de akit elkap a hangulat, az garantáltan jól fog szórakozni. Kiváló a színészgárda, főleg Alan Rickman és a Smith-kedvenc Jason Lee.

 
harnas1207   2018. 11. 29.

0

Nagyon fárasztó film jó értelemben. A Jay és Néma Bob filmek egyáltalán nem tetszettek, ez az egy kivétel van, bár itt ők is csak mellékszereplők.

A film összbevétele 30 651 422 dollár volt (imdb.com).

 

Ben Affleck és Matt Damon 6. közös filmje.

(dulkap)
 

A film DVD kiadásán Kevin Smith elmondta, hogy Linda Fiorentinoval igen nehéz volt együtt dolgozni, és megbánta, hogy neki adta a szerepet Janeane Garofalo helyett.

(hp)
 

Kevin Smith megpróbálta meggyőzni Robert Rodriguezt, hogy rendezze meg a filmet. Bár Rodrigueznek tetszett a forgatókönyv, úgy látta, ez egy nagyon személyes történet, és végül sikerült meggyőzni Smith-t, hogy maga rendezze meg a Dogmát.

(hp)
 

Kevin Smith még a Shop-stop (1994) előtt írta meg a Doga forgatókönyvét, de várni akart vele addig, amíg adott lesz a technikai háttér a film speciális effektjeihez.

(hp)
 

A ruhájuk színét leszámítva mindegyik angyal ugyanúgy öltözködik.

(hp)