67 Dumbó  (2019)

Már csak kettőt kell aludni, és a hazai mozikba is megérkezik Tim Burton Disney-adaptációja. A közelgő bemutató kapcsán cikkünkben 10 izgalmas tényt gyűjtöttünk össze a filmmel kapcsolatban.

Hamarosan a mozikban a tavasz talán legjobban várt filmje (Dumbó), melynek premierjét itthon is komoly várakozások előzik meg. A filmet az eddig megjelent írások alapján a kritikusok is szerették (ebben a cikkünkben szemléztük a kritikákat), kiemelve a produkció egyedi látványvilágát és szívét.

A Disney klasszikus élőszereplős adaptációját Ehren Kruger forgatókönyve alapján Tim Burton rendezte (Ollókezű Edward, Nagy Hal), míg a főbb szerepeket Colin Farrell, Eva Green, Michael Keaton, Danny DeVito, Alan Arkin, Lars Eidinger és Kamil Lemieszewski alakítják.

Íme tehát 10 izgalmas tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • Danny DeVito és Tim Burton negyedik közös filmje a Batman visszatér, a Támad a Mars! és a Nagy Hal után. DeVito a négy filmből háromban is egy cirkuszi karaktert alakított.
  • A film főbb szerepeire Will Smith és Tom Hanks is esélyes volt. Smith a Bad Boys 3 miatt végül nem tudta vállalni a szerepet, de egy másik Disney-adaptációban, az Aladdinban Dzsinnt alakítja majd, míg Hanks a Greyhound című dráma miatt nem élt a lehetőséggel.
  • A Dumbó Nico Parker első filmje. A lány édesanyja nem más, mint a Westworld sztárja, Thandie Newton, aki a Dumbóval párhuzamosan forgatta a Solo: Egy Star Wars-történet-et. A két forgatási helyszín olyan közel esett egymáshoz, hogy az estéket már együtt tölthették.
  • Ez volt a harmadik alkalom, hogy Eva Green egy Tim Burton-filmben vállalt szerepet. Korábban az Éjsötét árnyék és a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei forgatásán is együtt dolgoztak.
  • A Dumbó Michael Keaton és Tim Burton negyedik közös filmje a Beetlejuice (1988), a Batman (1989) és a Batman visszatér után (1992).
  • A Dumbó Danny DeVito második Disney filmje az 1997-es Herkules után.
  • A film laza szálakon kapcsolódik az 1941-es azonos című animációs filmhez, de a cselekmény elsősorban Helen Aberson és Harold Pearl regényén alapszik.
  • A legtöbb Disney produkcióval ellenetében a Dumbó legtöbb jelenetét nem zöld háttér előtt, hanem épített díszletek között forgatták.
  • A forgatás során két kellék elefántot használtak, hogy a színészeknek jobb elképzelésük legyen arról, mekkora lesz Dumbó a filmben, de az egyes jelenetek bevilágításánál is jól jöttek a makettek.
  • A Dumbó forgatása 2017. júliusában kezdődött meg az Egyesült Királyságban. A munkálatokat már márciusban el akarták kezdeni, azonban, mivel eddigre még nem találták meg a megfelelő jelöltet Vandemere szerepére, néhány hetet csúszott a kezdés.

Hazai premierdátum: 2019.03.28.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: