Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
Filmadatlap
 
29
Szereplők
16
Vélemények
29
Képek
13
Videók
Dumbó
 
supermario4ever   2020. 06. 04.

legújabb vélemény

Egy bájos Disney-klasszikus nagyon gyenge adaptációja

Nagy rajongója vagyok a Disney-klasszikusoknak, bár azt elismerem, hogy pont a Dumbó az, ami nem fogott meg érzelmileg. Így lehetne azt is mondani, hogy elfogult vagyok az élőszereplős változattal kapcsolatosan, de talán pont ezért érdemes adni neki még egy esélyt. Hátha az új változat új értelmet ad az eredeti műnek, ami által megszerethetem azt. De nagyon nem így lett. Olyannyira nem, hogy hihetetlenül rossz érzésekkel jöttem ki a moziból. Olyan érzésem volt, mintha a színészek belecsöppentek volna a rajzfilmbe, és nem tudják, mit kezdjenek az adott helyzettel. Még csak nem is az a legnagyobb baj, hogy sablon szerepeket játszanak: gyerekek, akik hisznek a csodákban, az ebből kiábrándult apa, a pénzéhes cirkuszvezető. Hanem, hogy annyira szörnyű a színészi játék, annyira látszik, hogy kényszer számukra az egész, hogy egyszerűen nézni is kellemetlen. Itt volt véglegesen az az érzésem, hogy ezt már csak a pénz miatt gyártották le. Adott a sikeres koncepció: mi, nézők, Disney-rajongók szeretjük az adaptációkat, a Disney pedig meggazdagszik belőle. Alapvetően nincs ezzel baj. A Nintendónak is abból van a bevétele egy része, hogy a retro játékait újra és újra kiadja az újabb konzolokra. Amíg minőséget kapunk a pénzünkért, addig úgy vagyok vele, hogy a büdzsé és a bevétel csak egy extra információ. De egy ilyen filmnél, ahol teljesen nyilvánvaló, hogy csak a pénz miatt készült el, ... több»

 
ArpiHajdu és Réci   2019. 04. 04.

a nap véleménye

Ha meglátod az übercuki repülő kiselefántot, mindent megbocsájtasz Tim Burtonnek

A Disney egyik legaranyosabb karaktere és Tim Burton szürreális világa, ha egyszer egy filmben egyesül… Azt csak várni lehet! Dumbó továbbra is tündéri, ebben nem csalódtunk, maga a film azonban kissé felemás érzéseket ébresztett. Tim Burton is azok közé a rendezők közé tartozik, akinek a filmjeit egyedi stílusjegyei miatt rögtön meg lehet ismerni száz közül is. Minden korábbi munkájában (ha összességében a végeredmény pozitív, ha nem) olyan egyedi látványvilágot teremtett meg, amivel kapcsolatban egy rossz szavunk nem lehet. Ha csak a történetre (és a főszereplőre) koncentrálunk, egyértelmű, hogy a repülő kiselefánt sztorija abszolút olyan alapanyag, ami Tim Burtonnek való. Már önmagában szürreális a történet, amihez csak hozzátehet a rendező különleges látásmódja. A cirkusz mint helyszín, mint kulissza szintén ügyesen keveri a furcsa karaktereket és elemeket a valósággal, s hát bőven van benne rejtély és misztikum. A rendező ráadásul megmaradt a szokott témájánál: különcség és kitaszítottság, hát nem ugyanezt láthattuk akár az Ollókezű Edwardban, akár mondjuk a Vándorsólyom kisasszonyban? Csak éppen most egy lapátfülű kiselefánt válik céltáblává. Minden adott volt tehát, hogy egy vérbeli Tim Burton filmet kapjunk, ahogyan azt már tőle megszoktuk. Mindezek ellenére sem igazán leltem benne a rendezői védjegyeket, akárhogy is kerestem (talán egyetlen pillanatban éreztem, amikor ... több»


 
Artemisia   2020. 01. 05.

Régi klasszikus új köntösben

Talán az egyik legjobban várt adaptáció volt 2018-ban. Izgatottan, egyben kritikusan vártam, hogy hogyan fogja Burton kezelni az 1941-es nagy Disney-klasszikust, mely tüneményes mese, adaptációhoz mégis nehéz alapanyag. Nagyon tömör, a játékidő mindössze 1 óra, az állatok – elsősorban a kisegér – szemszögéből meséli el a történetet anélkül, hogy maga a címszereplő megszólalna. Sok zökkenőt kellett tehát áthidalnia Burtonnak, hogy közelebb hozza a film üzenetét, egyúttal meg kellett őriznie az elsődleges jellegzetességeit. A játékidőt egy válságban lévő cirkusztulajdonos, egy szétszakadt család és egy kapzsi cirkuszmágnás kerettörténetével pótolták ki. A főszál mégis a tündéri kiselefánt, a kis Dumbó és anyja, Jumbó mama története, a fő érzelmi szálat is kettejük megrendítő szétválasztása, és egymás utáni vágyakozása jelenti, ami nagyon erős drámai hangulatot kölcsönöz a filmnek. A másik sarkalatos emocionális pontot a Holt család összekovácsolódása jelentené, ám ezt is elhomályosítja Dumbó és Jumbó mama drámája. A karaktereket végül az készteti összefogásra, hogy megmentsék a két elefántot, és megszöktessék őket a cirkusz kapzsi, számító világából. A cselekmény lassan folydogál, de közben szépen bontakozik ki az erkölcsi mondanivaló. Egyedül azt tudnám megemlíteni, hogy kicsit könnyűnek találtam az akciót, mely során átverték a Vandevere cirkusz személyzetét, hogy megszöktess... több»

 
Thibo84   2019. 03. 31.

A történettel nem volt semmi gond, csak úgy éreztem, hogy Tim Burton visszafogja magát. Különösen tetszett benne, hogy nem egy az egyben másolták le az eredeti, 1941-es klasszikust, de mégis több elemet átemeltek belőle, ami nosztalgikus hangulatot ad a filmnek. Bár azt sajnáltam, hogy a varjakat teljesen kihagyták belőle. A filmben viszont sok az érzelgősség, és kevés a humor, de talán meg is lehet érteni a történet mondandója szempontjából. Ugyanakkor szerepet kap benne az emberi kapzsiság, de azt is megmutatja, hogy aki sokat akar markolni, az keveset fog. És akkor ott vannak a színészek. Burton jól bevásárolt belőlük. Ott van Eva Green, Colin Farrell, Michael Keaton, Danny DeVito vagy Alan Arkin. Jó kis csapat. Egytől-egyig nagyszerű színészeknek tartom és a gyerek szereplők is megállják a helyüket a felnőttek mellett. A látvány szuper volt, Burton nem aprózta el a dolgot, és a CGI-vel sem volt probléma.

 
HETEDIK   2019. 03. 30.

Higgy benne

Tim Burton hosszú idő után visszatért ahhoz, amihez a legjobban ért, nevezetesen az emberi gyarlóság bemutatásához. Mindehhez pedig feltámasztott egy régi klasszikust, a lepedőfülű kiselefántot. Bevallom, nem szívesen nézek ilyen filmeket, ugyanis nagy állatbarát vagyok, így hát sokszor meg is könnyeztem, főleg a végét. A szereplőket nagyon jól válogatták össze, főleg Danny DeVitot volt jó látni újra, egyenesen lubickolt szerepében. A CGI is nagyon jól sikerült, talán jobb lett volna egy vidámabb filmet látni, hisz elsősorban mégiscsak gyerekmese és ők a célközönség, dehát ismerjük Burtont. Ő nem a vidám filmjeiről híres, annak ellenére, hogy a film vége erősen idealizál és persze happy end. De rengeteg szívbemarkoló jelenet is van benne, főleg, mikor Dumbó és anyja ormányai összeérnek... nem váltja meg a világot, de nagyon is hat az ember lelkére.

 
Ms. Akárki   2019. 04. 20.

Nagyon kezd már a Disney kifogyni az eredeti ötletekből. Mindenről ezer bőrt lehúzni... Ettől függetlenül a Dumbó egész jól sikerült, bár a mese azért mérföldekkel jobb. A zene és a látvány nagyon szép, de az animált elefántborjú számomra néha szinte ijesztően nézett ki. Gyermeki szemmel nem tudom, aranyosnak látták-e a kisebbek.

 
BoBamburg   2019. 10. 07.

Dumbó aranyos, de ez az egyetlen igazi pozitívuma a filmnek. Indokolatlan mennyiségű CGI, feleslegesen elhúzott történet, irritáló karakterek. Közelébe sem ér, az eredeti mesének.

Eva Green
Danny DeVito
Eva Green
Eva Green
Colin Farrell
Tim Burton
Michael Keaton
Tim Burton

A film összbevétele 353 018 525 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 53 328 355 forintot termelt.

 

A világítás beállításhoz két életnagyságú elefántmodellt használtak. Amikor pedig a színészek is jelen voltak, interaktív referenciapontokat használtak, azért, hogy úgy tűnjön mintha egy elefánt is lenne a jelenetben.

(Puncs)
 

A legtöbb hátteret megfestették vagy felépítették, nem CGI-t használtak.

(Puncs)
 

Az összes jelenetet stúdióban vették fel, külső helyszínen egyáltalán nem forgattak.

(Puncs)
 

Holt Farrier szerepére Casey Affleck és Chris Pine neve is felmerült, de mindketten visszautasították a felkérést.

(Puncs)
 

Danny DeVito és Tim Burton negyedik közös filmje a Batman visszatér, a Támad a Mars! és a Nagy Hal után. DeVito a négy filmből háromban is egy cirkuszi karaktert alakított.

(hp)
 

A film főbb szerepeire Will Smith és Tom Hanks is esélyes volt. Smith a Bad Boys 3 miatt végül nem tudta vállalni a szerepet, de egy másik Disney-adaptációban, az Aladdinban Dzsinnt alakítja majd, míg Hanks a A Greyhound csatahajó című dráma miatt nem élt a lehetőséggel.

(hp)
 

A Dumbó Nico Parker első filmje. A lány édesanyja nem más, mint a Westworld sztárja, Thandie Newton, aki a Dumbóval párhuzamosan forgatta a Solo: Egy Star Wars-történet-et. A két forgatási helyszín olyan közel esett egymáshoz, hogy az estéket már együtt tölthették.

(hp)
 

Ez volt a harmadik alkalom, hogy Eva Green egy Tim Burton-filmben vállalt szerepet. Korábban az Éjsötét árnyék és a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei forgatásán is együtt dolgoztak.

(hp)
 

A Dumbó Michael Keaton és Tim Burton negyedik közös filmje a Beetlejuice (1988), a Batman (1989) és a Batman visszatér után (1992).

(hp)
 

A Dumbó Danny DeVito második Disney filmje az 1997-es Herkules után.

(hp)
 
Akik imádják a Disney egészestés filmjeit, azok a Dumbó-ban sem fognak csalódni. Aranyos kis filmet készített Burton és abszolút javuló tendenciát mutat az elmúlt években bemutatott mozijaihoz képest, mégis a Dumbó nem tud több lenni, az eredetinél, sőt sajnos annak szintjét sem képes elérni. Mindenesetre érdemes vetni rá egy pillantást, beülni a családdal, gyerekekkel és jókat mosolyogni ezen a kicsi, de óriási fülekkel megáldott repülő elefánton. több»
 
Kivitelezése ugyan pazar és látványos, a zenét talán egy Burton-film esetében el se kell mondanom, hogy ki szerezte, a színészek pedig hozzák a kötelezőt, még ha Danny DeVito porondmesterén kívül mindenki más egydimenziós sablonfigura. Mégis, pont azok a dolgok hiányoznak belőle, amelyek a mesét mesévé teszik. A Dumbónak van ugyan szíve, csak az sebzett, fájdalommal teli, amire nem biztos, hogy a kisebb gyerekek fel vannak rá készülve. Ugyanakkor 14 év felett miért is érdekelne bárkit is egy repülő elefánt? Ez a film tényleg elképesztően sötét, nyoma sincs a Disney-könnyedségének, még akkor sem, ha a befejezésnél kimaxolták a happy end fogalmát. Azt viszont elismerem, hogy a rendező remek fricskát mutatott munkaadójának a rideg, megalomán „Álomország” bemutatásával, melyre tekintve nem lehet egyszerűen nem a Disney Worldre asszociálni több»
 
Bár a legendás Disney-kiselefánt CGI-változatban is bűbájos, Tim Burtont sajnos nem érdekelte annyira, hogy a kötelezőn túlra reptesse a vitorlafülűt. több»
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.