78 Ovizsaru  (1990)

A kialakult helyzetből adódóan az Egyesült Államokban újra az autósmozit találták a legmegfelelőbb lehetőséget arra, hogy a mozirajongók filmvásznon élvezhessék kedvenceiket.

Ugyanakkor különös lépésre szánta el magát az oregoni The Northwest Film Center, miután visszahívta a műsorkínálatából az Ovizsarut. Így első olvasatra valószínűleg sokan összeráncolják a homlokukat, mindehhez azonban főként annak van oka, hogy az Egyesült Államok Elnöke, Donald Trump taktikai egységeket vezényelt ki Portlandbe az állami létesítmények védelmére a tüntetések ideje alatt.

Lois Leveen, író egy interjúban megjegyezte miért tartja indokoltnak az Ovizsaru vetítésének szüneteltetését, szerinte ugyanis a film egyszerűen romanticizálja a rendőri jelenlétet az iskolákban.

“Semmi szórakoztató nincs abban, ha egy rendőr van egy iskolában, ettől valójában börtönné válik az intézmény. Igen, az Ovizsaru csupán egy film, ahogy az Elfújta a szél vagy az Egy nemzet születése is, de ezek nem jó családi filmek. Ezek az alkotások műemlékei annak, miként legitimizálja a popkultúra a rasszizmust” - nyilatkozta Leveen.