2019.12.01   szerző: Archívum   hozzászólások: 0

Tőle szokatalanul hosszú kihagyás után új filmmel jelentkezik Woody Allen, melynek kapcsán cikkünkben mindent egy helyre gyűjtöttünk, amit érdemes tudod az Egy esős nap New Yorkban-nal kapcsolatban.

Woody Allen romantikus komédiája, az Egy esős nap New Yorkban egy főiskolás szerelmespár,  Gatsby (Timothée Chalamet) és Ashleigh (Elle Fanning) történetét meséli el. A pár tervei a New  Yorkban töltött romantikus hétvégéről egy csapásra füstbe mennek, amikor a napos idő esősbe fordul.  Hamarosan elsodródnak egymás mellől, ami csak a kezdete a véletlen találkozások és furcsa kalandok  hosszú sorának, amit külön-külön megélnek.

A négyszeres Oscar-díjas Woody Allen egy romantikus komédiával tér vissza imádott városába, New  Yorkba, hogy újabb fejezetet írjon a szerelemről. Legújabb filmje ismét igazi sztárparádé: Jude Law,  Liev Schreiber, Diego Luna és Serena Gomez mellett főszereplőinek az új generáció legnagyobbjait, a  Szólíts a nevedennel berobbanó Timothée Chalamet-t és a huszonegy évesen már hatvan szerepet  maga mögött tudó Elle Fanninget teszi meg. 

A produkciót Woody Allen írta és rendezte (Éjfélkor Párizsban, Annie Hall), míg a főbb szerepeket Jude Law, Selena Gomez, Elle Fanning, Timothee Chalamet, Liev Schreiber, Rebecca Hall és Diego Luna alakítják.

Íme tehát 7 izgalmas tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • Mivel az Amazon az eredeti tervekkel ellentétben mégsem mutatta be a filmet, ezért a 2018-as év az első olyan esztendő 1981 óta, amikor nem került Woody Allen-film a mozikba. Allen 1969-es rendezői debütálása óta csak 5 olyan év volt, amikor nem jelentkezett újabb filmmel (1970, 1974, 1976, 1981, 2018).
  • Rebecca Hall a 2008-as Vicky Cristina Barcelona után ismét együtt dolgozott Woody Allennel.
  • Az Egy esős nap New Yorkban Woody Allen 48. egészestés filmje.
  • A film forgatása 2017. szeptember 11-én kezdődött meg New York Cityben, és október 23-án ért véget.
  • A film már az utómunkálatok fázisában tartott, amikor az Amazon a Me Too botrány kellős közepén előbb elhalasztotta a film premierjét, majd úgy döntöttek, be sem fogják mutatni. Woody Allen 68 millió dollárra perelte a céget, mellyel négy filmre kötött szerződése volt, amit az Amazon egy 25 évvel korábbi, Allen szerint "alaptalan vád" miatt rúgott fel. 2019. májusában a rendező végül visszaszerezte a film amerikai forgalmazási jogait.
  • A film forgatásának kezdete körül robbant ki a Me Too mozgalom, melynek kapcsán ismét a reflektorfénybe kerültek a Woody Allennel szemben felhozott korábbi szexuális zaklatási vádak, melyek ügyében a bíróság korábban felmentette. Ennek ellenére Griffin Newman azt nyilatkozta, hogy megbánta, hogy szerepet vállalt a rendező filmjében, Timothée Chalamet, Selena Gomez és Rebecca Hall pedig felajánlották a filmért kapott fizetségüket a szexuális zaklatás elleni mozgalomnak (Time's Up) és különböző jogvédő szervezeteknek. Az Egy esős nap New Yorkban-t ezt követően be sem akarták mutatni, Jude Law pedig azt nyilatkozta, hogy nagyon sajnálatosnak és szégyenletesnek tartja, hogy a stúdió a fiókba tette a filmet.
  • A filmet vegyesen fogadták a kritikusok. Az Egy esős nap New Yorkban jelenleg 65 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon.

Hazai premierdátum: 2019.11.28.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: