Manapság már messze nem számítanak akkora durranásnak az animációs filmek, mint az ezredforduló környékén. Ez főleg a technikai fejlődésnek köszönhető, hiszen némi túlzással ma már akár otthon is készíthetnénk ilyen alkotásokat, ha konyítunk valamennyit a 3D-hez. Viszont a ’90-es években döbbenetesen nagy dolognak számítottak az első 3D-s animációs mozik, amelyekről már akkor lehetett sejteni, hogy le fogják váltani a klasszikus rajzfilmeket. Így is lett. És ennek egyik előfutára az 1995-ös Toy story - Játékháború volt. De azt kevesen tudják, hogy a franchise léte mindössze egyetlen kópián múlott.

A filmet készítő Pixar hatalmas sikert aratott Buzz és Woody kalandjaival, de ez még messze nem volt elegendő ahhoz, hogy hosszú távon is megalapozza a saját működését. Elkészült az Egy bogár élete, amely szintén igen népszerű volt, de tudták, hogy következőnek valami igazán korszakalkotót kell letenniük az asztalra. Ezt a Toy story - Játékháború 2.-től várták, csakhogy a projekt egy ponton majdnem totális és katasztrofális kudarcba fulladt.

Történt ugyanis, hogy egy nap az egyik technikus véletlenül elnézett valamit és egy rossz parancssorral törölte a szerverek teljes tartalmát. Több száz napnyi megfeszített munka eredménye veszett oda, gyakorlatilag a film addig elkészült összes jelenete, tartalma és alkotóeleme. Órákon keresztül próbálták visszahozni az elveszett adatokat, de mint kiderült, a biztonsági mentés egyáltalán nem működött.

Ezen a ponton nagyon úgy nézett ki, hogy a Toy Story 2-ből semmi sem lesz vagy legalábbis elölről kell kezdeniük mindent. Erősen kérdéses volt, hogy az ekkor még gazdaságilag kissé ingatag lábakon álló stúdió egyáltalán képes lehet-e kiheverni egy ekkora csapást. Ám ekkor valakinek eszébe jutott valami!

A stúdió egyik technikai igazgatója, Galyn Susman épp szülési szabadságon volt, de ez nem jelentette azt, hogy otthonában ne dolgozott volna tovább a készülő filmen. Éppen ezért az ő számítógépén ott volt a teljes anyag, minden, ami a központi szerverekről törlődött. Ez mentette meg nem csak a Toy Story 2-t, de valószínűleg a Pixart is.

Galyn Susman azóta is a Pixar munkatársa, jelenleg az idén nyáron mozikba kerülő Lightyear produceri feladatait látja el.