Elstartolt a 10. Szemrevaló Filmfesztivál, íme, a teljes program

Ma kezdődik a budapesti Művész moziban, majd Debrecenben, Pécsett és Szegeden rendezik meg. Október 18-26. között országosan a Művész Távmoziban (online: film.artmozi.hu) folytatódik az immár 10. SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmfesztiválja a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Idén 12, túlnyomó részt díjnyertes alkotást vetítenek, köztük két Ezüst Medvével méltatott filmet, az Én vagyok a te embered című romantikus sci-fi vígjátékot és Christian Petzold filmjét, a Hableányt, de láthatjuk majd többek között Svájc idei Oscar-nevezettjét, a Húgocskámat, az Arthur & Claire-t Josef Haderrel, és A saját lifttel a pokolba című filmet Daniel Brühl rendezésében és főszereplésével. Vendégként hazánkba érkezik a Német Forgatókönyv-díjat nyert Idegen forgatókönyvíró-rendezője, Visar Morina és az osztrák Wolfgang Riebniger nyugalmazott börtöniskolai tanár, akiről az idei Max Ophüls Preis Filmfesztiválon a legjobb rendezés díjával elismert A tanár főhősét mintázták.

Október 7-én 19 órakor a budapesti Művész moziban az Én vagyok a te embered (Ich bin dein Mensch) című német romantikus sci-fi vígjáték vetítésével kezdődik a 10. SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL, mely Alma és Tom, a humanoid robot egymásra hangolódásáról szól. Maria Schrader (Másik út) filmjének női főszereplője, Maren Eggert Ezüst Medvét nyert.

Október 8-án Daniel Brühl (Good bye, Lenin!) rendezői bemutatkozása, a tragikomikus lélektani Saját lifttel a pokolba (Nebenan) lesz látható, melynek forgatókönyvét Brühl ötlete alapján Daniel Kehlmann írta. Október 9-én 18 órakor azIrány Moszkva! (Egyszerűen Moszkva) (Moskau einfach!) című svájci film történelmi pillanatkép, vígjáték, finom romantika és színházi szatíra is egyben. Aznap 20 órakor Az Arthur & Claire című osztrák tragikomédiában a halálos beteg Arthur (Josef Hader) Amszterdamba megy, hogy saját akaratából búcsúzzon el az élettől, ám a szállodában egy fiatal holland nő túl nagy zajt csap a szomszédban…

Október 10-én vetítik az Erich Kästner regényén alapuló Fabian – A vég kezdete (Fabian oder der Gang vor die Hunde) című alkotást, mely az 1930-as évek Berlinének dekadens közegében játszódik. Október 11-én az idei Max Ophüls Preis Filmfesztiválon közönségdíjat nyert a Dear Future Children című dokumentumfilm lesz programon, mely három fiatal aktivista lányt mutat be, akik a frontvonalon harcolnak Chilében, Hong Kongban és Ugandában egy igazságosabb társadalomért.

Október 12-én a Lány a Tűparkból (Platzspitzbaby) című svájci film egy drogfüggő anya kislánya, Mia életét mutatja be. Sarah Spale játékát az idei Svájci filmdíjon a legjobb színésznőnek járó díjjal méltatták.

Október 13-án vetítik Christian Petzold legújabb, a titokzatos női vízi szellem mítoszát újraértelmező Hableány (Udine) című filmjét. A film főszereplőnője, Paula Beer alakítását tavaly Ezüst Medvével méltatták, emellett FIPRESCI-díjat és Európai Filmdíjat is kapott. A vetítés után Lányi Dániel irodalmárral beszélgetünk.

Október 14-én az osztrák Wolfgang Riebniger nyugalmazott börtöniskolai tanár érkezik vendégként a Művész moziba. Az ő életének egy szakasza alapján készült az idei Max Ophüls Preis Filmfesztiválon a legjobb rendezés díjával elismert A tanár (Fuchs im Bau) című film, melyet 19 órától vetítenek.

Október 15-én 19 órakor a Német Forgatókönyv-díjat nyert Idegen (Exil) című alkotás lesz látható, majd a közönség találkozhat a film forgatókönyvíró-rendezőjével, Visar Morinával. A lenyűgöző, szürreális thriller a Németországban élő, koszovói albán Xhafer sorsán keresztül, sötét humorral beszél a paranoiáról és az identitásról.

Október 16-án Svájc idei Oscar-nevezettje, a többszörösen díjnyertes Húgocskám (Az én húgom) (Schwesterlein) című dráma pereg majd, melyben Lisa elhanyagolja munkáját és családját, hogy önfeláldozóan gondoskodjon beteg ikertestvéréről, Svenről. Végül október 17-én a 2021-es Osztrák Filmdíjon több elismerést is nyert, megrendítő Hochwald című alkotás a gyászról, a bezártságról és a kirekesztésről szól.