Vannak azok a filmek, amik a megjelenésükkor finoman szólva sem arattak osztatlan sikert. Aztán ahogy teltek, múltak az évek valahogy mégis meglátják bennük a bájt a rajongók és szép lassan bekerülnek a kultfilmek közé. Ilyen Arnold Schwarzenegger 1993-as akció-komédiája, Az utolsó akcióhős is. De miért is volt eleve bukásra ítélve a film?

A garantált bukás több dologra is visszavezethető volt. A film eredeti ötlete Zak Penn és Adam Leff fejéből pattant ki, ők írták az első forgatókönyvet is. Ebben egyébként Arnold Schwarzenegger karakterét még nem Jack Slaternek, hanem Arno Slaternek hívták. Csakhogy többek közt a Columbia Pictures stúdió sem volt maradéktalanul elégedett vele, így a szkriptet újra íratták Shane Blackkel és David Arnottal. De még így sem volt az igazi, ezért állítólag tovább csiszolt rajta William Goldman, sőt, még Carrie Fisher is. Egyes vélemények szerint éppen ezért lett olyan szétszórt a film, mivel ennyi ember piszkált bele a történetbe.

De a Columbia Pictures másképp is megnehezítette a projekt dolgát. A stúdió ugyanis ragaszkodott az 1993 júniusára kiírt premierdátum mellett és akkor sem engedett, amikor a film készítői jelezték, kilenc hónap egyszerűen kevés egy ekkora kaliberű film leforgatásához. Állítólag az utolsó jeleneteket alig néhány nappal azelőtt vették fel, hogy a kópiákat ki kellett küldeni a moziknak.

Hogy a stúdió miért ragaszkodott ennyire ehhez a dátumhoz, az már sosem fog kiderülni. De az időzítés már csak azért is szerencsétlen volt, ugyanis alig néhány nappal követte a Jurassic Park premierjét, így tulajdonképpen eleve esélytelen volt a jelentős anyagi sikerre a film.

Szóval több tényező is vezetett a bukáshoz: szétesett forgatókönyv, túl szoros határidő (heti hat napon át napi tizennyolc órában dolgozott a stáb), rossz időzítés is közrejátszott ebben. És mégis, a végeredmény a rengeteg furcsasága és hibája ellenére egy szerethető és mókás akció-komédia lett, ami joggal lett kultfilm.

Ebben egyébként jelentős szerepe lehetett a rengeteg cameónak, illetve a még több filmes utalásnak is, mivel ezeket mindig szeretik a nézők. Emellett a film zenéje is igazi sláger lett – egyesek szerint ez volt a film egyetlen igazán értékelhető része. Ezt egyébként Arnold Schwarzenegger külön kérésére írta meg az AC/DC, így született meg a faék egyszerűségű rocksláger, a Big Gun.