Harminc évvel ezelőtt a western műfaja már közel sem örvendett akkora népszerűségnek, mint fénykorában.  Ha egy rendező mindenáron ebben a zsánerben gondolkodott, és zöld utat akart kapni a stúdióktól, alaposan vissza kellett fognia a büdzsét, két óra alatt kellett tartani a játékidőt, és lehetőleg minden párbeszédnek angolnak kellett lennie. Nos, az 1990-es Kevin Costner (galériánkban) főszereplésével és rendezésében bemutatott Farkasokkal táncoló minden kritériumot felrúgott, és mégis parádés sikert aratott. Kult rovatunkban most a film által beállított, és azóta is megdönthetetlennek bizonyuló rekordé a főszerep.

A Farkasokkal táncoló cselekménye Dunbar hadnagy köré épült, akit az amerikai polgárháború idején gyakorlatilag száműznek egy erdőbe, ahol megismerkedik a helyi sziú törzsekkel. Bár eleinte nem bíznak egymásban, Dunbar barátságot köt a vezérükkel, Tíz Medvével, sőt, egy, az indiánok között élő fehér nő személyében a szerelem is rátalál. Az idilli kép azonban nem marad fenn sokáig. Valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy a három órás western dráma végül 7 Oscar-díjat zsebel majd be (köztük a legjobb filmnek járót), és több mint 420 millió dollárt kaszál világszerte.

Már az egészen rendkívüli, hogy a film hat hónapig futott folyamatosan a mozikban, és csak az Államokban 184 milliós bevételre tett szert a 22 milliós büdzséje mellé. Ezzel az összeggel a Farkasokkal táncoló lett minden idők legsikeresebb westernje az USÁ-ban, és ezt a rekordját közel három évtizede tarja, olyan produkciókat előzve meg, mint a Django elszabadul, a szintén Oscar-díjas A félszemű és a DiCaprio-féle A visszatérő.  

Ez a siker óriási megkönnyebbülés lehetett Kevin Costner számára, különösen azt követően, hogy (először is) a kiadók harmincszor utasították vissza Michael Blake regényét, a hollywoodi stúdiók nem voltak hajlandóak finanszírozni a filmet, így a büdzsé nagy részét befektetők dobták össze, mielőtt 10 millióval beszállt volna az Orion Pictures, valamit Costner tervei között egyáltalán nem szerepelt, hogy ő foglalja el a rendezői széket. Ha pedig mindez nem lenne elég, a film körüli számos nehézség hallatán sokan előre bukásnak, és a színész utolsó esélyének könyvelték el a filmet. Ennél nagyobbat nem is tévedhettek volna!

dráma | kaland | western

Dunbar hadnagy (Kevin Costner), akit az amerikai polgárháború frontjáról helyeztek át a Sedgewick erődbe, hogy ott magányosan állomásozzon, száműzetésében kapcsolatba kerül a... több»