Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért » Login  
87%
Filmadatlap
 
30
Szereplők
27
Vélemények
8
Képek
2
Videók
 
Ernő383760   2020. 11. 22.

legújabb vélemény

0

Többször is láttam a filmet. Egy igazán örök életű, mesteri alakításokkal. Nem véletlenül aratott ekkora sikert.

 
Deku   2017. 07. 23.

1

Az én számomra nem tudott újat mutatni sem pedig olyat amivel elszórakoztatna. Az alap felállás egész jó de a kivitelezése nem hatott meg engem. Elég unalmas volt.


 
dailyfilmsan   2018. 03. 27.

0

Nem rossz viszont iszonyat hosszú a maga 4 órás játékidejével. Ellenben nem untat a film, az elég zavaró tény és való hogy a film felétől jóformán csak indián makogást hallhatunk. De végül is nem nézhetetlen van némi humor is benne, hogy könnyen emészthető legyen.

 
NGN   2019. 10. 05.

0
Megérdemelten győztes!

Egyértelműen megérdemelte a film a temérdek oscart, mert lássuk be, egy igazi filmnek, egy olyan alkotásnak mint ez, ott a helye a legnagyobbak között. Lassú folyású, igazán szemet gyönyörködtető mű, amelyet nem szabad csupán egyszer megnézni, újra és újra át kell élni a hatását. Kevin Costner igazán magasra tette a lécet, melyet még neki sem sikerült azóta sem megugrania. Remekül megkomponált képsorok és hozzá dialógusok. Az indiánok életébe bepillantást engedő, a beilleszkedést remekül bemutató film nem válik unalmassá én legalábbis élveztem minden percét, mert tudtam, hogy itt egy örökérvényű klasszikusról van szó. Aki még nem látta annak pótolnia kell mindenképpen, legalább egyszer biztosan nézzétek meg, bár mondom többször nézős alkotás ez. Aki persze nem szereti a hosszú és lassú folyású filmeket, azok nem biztos, hogy próbát mernek tenni vele, bár akkor egy remek élménytől fosztják meg magukat. Egy szó mint száz popcorn és sok-sok innivaló bekészít, aztán irány az indiánok földje és Kevin Costner. Nem bánjátok meg!

 
Sabnock Sanatory   2019. 08. 27.

0

Kevin Costner és Wes Studi jól,és hitelesen formálják meg a rájuk szabott karaktert.A rettenetes hosszúsága miatt azért nem egyszerű időt keríteni a megtekintésre,de már láttam egy párszor. Jó mozi,és megható történet.

 
babsy88   2016. 08. 06.

0

Kevin Costner nagy filmje, lehengerlő alakítások, izgalmas történet. Mindenkinek ajánlani tudom.

 
Gigi   2017. 01. 17.

0

Annyira akartam szeretni ezt a filmet, de sajnos nem sikerült. Nem vitatom az érdemeit, de rám abszolút nem volt hatással, és nem értettem, mi lehet a probléma, amikor mindenki csak áradozik róla. Nekem nem sikerült megszeretnem.

Galéria (8)

Kevin Costner
Kevin Costner

Videók (2)

A film összbevétele 424 200 000 dollár volt (imdb.com).

 

A film forgatásán jelentkező nehézségekről elkezdtek pletykálni Hollywoodban. Kiderült az is, hogy Costner szinte minden pénzét a produkcióba ölte. Hamarosan már arról beszéltek, hogy Costner karrierjének is vége szakad, ha megbukik a film, amire mindent feltett.

(ps)
 

Kevin Costner alig használt kaszkadőrt a forgatás során. A verekedéseket, lovaglást, lövöldözést farkasokkal táncolást mind ő maga alakította. Volt a forgatáson egy kaszkadőr, aki Costnernek volt öltözve, de egyetlen felvételen kívül nem volt rá szükség. Az egyik bölényvadászatos jelenet forgatásakor Costner kiesett a nyeregből, ám a kaszkadőr résen volt és a kamera elé vágtázott, hogy ne kelljen még egy napot várni a forgatással.

(ps)
 

A bölényes jelent forgatásánál sokat segített Cody, a szelídített kabala bölény, akinek a kedvenc jutalomfalatja az Oreo keksz volt. Ha meglátta az Oreo-t vad vágtába kezdett a célpont felé. Így sikerült felvenni a kamerába rohanó bölényt is: a kamera mögött valaki egy Oreo-t lóbált.

(ps)
 

A legbonyolultabb a bölényvadászat volt. A CGI korszak előtt járunk, úgyhogy nem volt mit tenni, kellett keresni egy hatalmas csorda bölényt. Ezt követően a bölényeket vágtázásra fogták, és kezdődhetett a forgatás. Csakhogy a bölényeket naponta csak egyszer lehetett vágtára fogni, mert utána órákig meg sem álltak. Másnap hajnali ötkor elkezdték a bölények összeterelését, ami egy kis szerencsével 11-re el is készült, majd jöhetett néhány percnyi forgatás, mielőtt az állatok szétszaladnak. Az összetereléshez egyébként 20 lovast, 10 furgont és egy helikoptert kellett használni.

(ps)
 

A forgatás költséghatékony megszervezése kész rémálom volt. Több mint harminc helyszínen kellett forgatniuk Dél-Dakota és Wyoming államokban, ráadásul egyes jelenetek forgatásához szükség volt 3500 bölényre, 35 indián sátorra, 300 lóra, 2 farkasra és egy hadseregnyi statisztára.

(ps)
 

A filmben több párbeszéd a sziú indiánok egyik nyelvén, lakota nyelven hallható. A szövegkönyvet Doris Leader Charge fordította le angol nyelvből, aki történetesen lakota nyelvet oktatott a Sinte Glenska Egyetemen. A professzornő a forgatásra is ellátogatott, hogy a segítsen a színészeknek a helyes kiejtés elsajátításában, sőt egy apró szerepet is kapott a filmben, ő Tíz Medve felesége.

(ps)
 

A filmet forgató Orion Pictures a nyolcvanas évek elején több sikerfilmet is forgatott, de a 1990-re a csőd szélén álltak, 500 milliós tartozásuk volt. A céget a biztos csődtől az 1990-es Farkasokkal táncoló és az 1991-es A bárányok hallgatnak mentette meg.

(ps)
 

Az eredeti tervek szerint nem Kevin Costner rendezte volna a filmet, sőt Costner mindent megtett, hogy neves rendezőt szerződtessen a filmhez, de senki nem vállalta el a rendezést, így az Costnerre maradt.

(ps)
 

Michael Blake 2001-ben megírta a regény folytatását, amely The Holy Road (A szent út) címen jelent meg, és John Dunbar élettörténetét folytatja, aki immár sziú harcosként kalandozik. A regénnyel kapcsolatban felröppentek olyan hírek, hogy egy rövid sorozatot készítenek majd belőle, de ez mindeddig nem valósult meg.

(ps)
 

Kevin Costner és Michael Blake régi jó barátok voltak. Costner hónapokon keresztül próbált forgatókönyvírói állást keríteni cimborájának, de a meló nem bírt összejönni. Végül nagyon összevesztek, és Blake lelépett Arizonába, ahol egy kínai étteremben mosogatott (3.35 dolláros órabérért). Blake hamarosan kifogyott a pénzből, és levelet írt Costnernek, hogy kellene egy kis pénz. Costner küldött egy hálózsákot és egy gázmelegítőt. Blake nemsokkal később visszaküldte Costnernek a Farkasokkal táncoló című regény kéziratát.

(ps)