Fekete főhős, fehér szinkronszínész: Áll a bál a Pixar animációs filmje körül

Lelki ismeretek  európai szinkronja többeknél kiverte a biztosítékot, mivel egyes országokban nem fekete színész szinkronizálta a főszereplőt.

Több európai országban fehér színészre bízták a Lelki ismeretek fekete főhősének szinkronizálását, ami (nem várt) botrányt szült. Dán aktivisták ugyanis rasszizmust kiáltottak, a szinkronszínésznek pedig nyilvánosan kellett megvédenie magát. Hasonló a helyzet Németországban és Spanyolországban is, Portugáliában pedig petícióban követelik az újraszinkronizálást. A dán  Nikolaj Lie Kaas úgy véli, hogy nem a bőrszín szerint kéne megítélni, ki kapja a munkát, hanem aszerint, hogy ki tudja a legjobban elvégezni azt, a német Charles Reeinghaus pedig nem érti, mit számít mindez, és miért ne szinkronizálhatna bármilyen bőrszínű karaktert. Az eredeti változatban egyébként  Jamie Foxx  adta a fekete jazz-zenész hangját. 

A Lelki ismeretek egyébként hangos kritikai sikert aratott szerte a világban, az újságírók szerint egy újabb Pixar-klasszikus született, melyről a hazai nézők sem maradnak le, a Lelki ismeretek ugyanis idén a magyarországi mozikba is megérkezik.

animáció | családi | fantasy | kaland | vígjáték | zenés

A történet főszereplője egy középiskolai zenetanár, Joe Gardner, aki rajong a jazzért. Mikor karrierje válságba kerül, úgy érzi, talán végérvényesen búcsút kell mondania... több»

via The New York Times