Amikor elkészült, még senki sem hitt benne a stábon kívül. Ismeretlen rendező, ismeretlen forgatókönyvíró és főleg ismeretlen főszereplő. Senki sem gondolta volna, hogy ebből az alig pár százezer dollárból forgatott filmnek nagy sikere lehet. Mégis az lett. Mit nagy, hatalmas! Olyan hatalmas, hogy húsz éven át Guinness-rekordernek is számított. De melyik moziról is van szó?

1979-ben került a mozikba a Mad Max! George Miller, akinek ez volt az első nagy játékfilmje és valójában rezidens doktorként dolgozott egy ausztrál kórházban, maga álmodta meg a történetet Byron Kennedy barátjával közösen. Ám a forgatókönyvíráshoz egyikük sem konyított sokat, ezért felkérték James McCauslandet, hogy segítsen nekik. Nem mintha ő akkora szakértő lett volna a témában, egyes szóbeszédek szerint a munkáért 3-4 ezer dollárt kapott csupán.

Amikor elkészült a forgatókönyv, nem sok stúdió kapkodott utána, végül az ausztrál Roadshow Film Distributors látta meg benne a fantáziát és karolta fel a projektet. De ők is csak úgy, hogy a költségvetés nagy részét George Millernek kellett összeraknia.

A Mad Max végül nagyjából 350-400 ezer dolláros költségvetéssel készült el. A filmben nem csak a rendező és a forgatókönyvíró számított abszolút ismeretlennek a filmszakma számára, de a főszereplő is. Mel Gibson egy-két említésre sem méltó kisebb szerep után ekkor kapta meg élete első igazi főszerepét. Talán még ő maga sem számított rá, hogy ez a film hozza meg számára az egész életét megváltoztató világhírnevet.

Márpedig pontosan így történt. A Mad Max világszerte 100 millió dolláros bevételt hozott a konyhára, ez pedig a sztárok közé repítette George Millert és Mel Gibsont is. A páros a következő években két folytatást is készített közösen, George Miller pedig 2015-ben tért vissza a legismertebb franchise-jához, amikor elkészítette a nagyszerű Mad Max: A harag útja című folytatást – ehhez jelenleg is készül egy előzménymozi.

Érdekesség, hogy ezzel a hatalmas sikerrel – a költségvetése közel háromszázszorosát hozta a film – húsz évig Guinness-rekordernek is számított a Mad Max. Végül 1999-ben egy bizonyos Ideglelés volt csak képes letaszítani a trónról.

79 Mad Max  (1979)

akció | kaland | road movie | sci-fi | thriller

A posztapokaliptikus vízió helyszíne Ausztrália. A civilizáció már szinte nyomtalanul eltűnt, portyázó bandák fosztogatnak zsákmány után kutatva, hátha van még valami... több»