Mindenki, de legalábbis a többség megsiratta, amikor a Bosszúállók: Végjáték végén Tony Stark kicsettintette a köztudatból Thanost és pajtásait, de ezzel együtt saját halálos ítéletét is alácsettintette. Vasember a közvélekedés szerint tehát feláldozta magát a világunk megmentéséért, ami igazán hősies. De álljunk csak meg itt egy szóra doktor úr…

Mint ismert, a Bosszúállók: Végtelen háborúban Doctor Strange kényelembe helyezte magát egy földönkívüli kopár sziklán, hogy némi fejrángatás kíséretében gyorsan végigpörgessen magába 14 millió lehetséges jövőképet. És végül arra a következtetésre jutott, hogy ennyiből csupán egyetlen egy van, ami nem Thanos győzelmével jár. És mint tudjuk, ez az az egyetlen egy, aminek a végén Tony Stark halálba csettintette magát a végtelen kövekkel.

Igen ám, csakhogy egy rajongói teória szerint a mi kedvenc időmágus doktorunk nem volt teljesen őszinte a többiekkel. Már eleve a nagy számok törvénye alapján is elég valószínűtlennek hat, hogy 14 000 604 lehetséges jövővariáció közül tényleg csak egy végződjön a földiek győzelmével, de ezen most nagyvonalúan emelkedjünk felül.

Viszont a rajongói teória szerint Doctor Strange, ha látott is más győztes variációt, nem véletlenül választotta azt, aminek a végén Vasember, vagyis Tony Stark is meghal. Itt a választotta résznél vegyük úgy, hogy tudatosan terelgette az események rá eső részét az általa választott irányba.

Mert bizony, ha visszakacsintunk a teljes eddigi Marvel moziverzumra és egy picit közelebbről is megvizsgáljuk annak gonosztevőit, többségükben felfedezhetünk egy nem is olyan elhanyagolandó közös vonást: mind kötődnek így vagy úgy Tony Starkhoz. Obadiah Stane, Anton Vanko, Ultron, Helmut Zemo, Aldrich Killian, Vulture, Mysterio mind-mind Tony Stark közreműködésével vált azzá, ami. Vagy eleve Vasember lépett a tyúkszemükre, vagy a Tony Stark által feltalált technológiákat használták, esetleg ők maguk voltak Tony Stark találmányai. Ha így nézzük, Tony fiú minél inkább meg akarta menteni a Földet, annál mélyebbre nyomta a ganajba. Nem csoda hát, ha Doctor Strange úgy döntött, hogy inkább Tony is vesszen Thanosszal együtt. A föld jobban elbír néhány ezer könnycseppet, mint egy újabb Vasember által életre hívott szupergonoszt…