Rengeteg Stephen King feldolgozást láthattunk az elmúlt évtizedekben, köztük sok könnyen felejthető és néhány szinte hibátlan próbálkozással. A remény rabjai egyértelműen az utóbbiak közé sorolható. A film forgatókönyvét Frank Darabont írta, aki végül a rendezői széket is elfoglalta. És nem akármilyen castingot hirdetett meg az 1994-es mozi forgatása előtt.

A film egy fiatal bankárról szól, aki kettős gyilkosság vádjával életfogytig tartó börtönre ítélnek. A rácsok mögött aztán szembesül a börtönélet minden csúfságával és csak annak köszönheti a túlélését, hogy tudásával idővel jó viszonyba került a rabtársaival és az őrökkel egyaránt.

A filmben a bankár Andy Dufresne-t Tim Robbins alakította, míg legjobb barátját, Redet Morgan Freeman. De nem csak e két szerepre, hanem a többire is valóságos sztárcunami indult meg annak idején.

Arról lehetett hallani, hogy Andy szerepére megkeresték Jeff Bridgest, Tom Hankst, Kevin Costnert, Tom Cruise-te, Matthew Brodericket, Nicolas Cage-t, Johnny Deppet és Charlie Sheent is. Közülük Tom Hanks a Forrest Gump miatt nem vállalhatta, míg Kevin Costner épp a karrierjét készült tönkre vágni a Waterworld - Vízivilágal. Charlie Sheen viszont nagyon rápörgött a lehetőségre, még egy félórás bemutató videót is készített, igaz, ebben inkább Red szerepére pályázott – sikertelenül.

Red karakterére egyébként megkeresték Clint Eastwoodot, Harrison Fordot, Paul Newmant, Gene Hackmant, Robert Redfordot, Robert Duvallt és Sidney Poitiert is. Utóbbi azért nem vállalta, mert nem érezte jó üzenetnek egy elítéltet eljátszani.

Az ifjú Tommy Williams karakterét pedig eredetileg Brad Pittnek szánták, de ő akkor épp vámpírnak készült állni.

De nem csak a szerepekre, a rendezői székre is voltak jelentkezők. A forgatókönyv elolvasása után Rob Reiner 2,5 millió dollárt is felajánlott, hogy ő legyen a rendező, de még azt is megígérte, hogy megszerzi Tom Cruise-t és Harrison Fordot is. Ezen Frank Darabont elgondolkozott ugyan, de végül visszautasította, mert úgy érezte, hogy e filmmel nagyot dobbanthat majd. Így is lett.