Hogy mit gyűjt szenvedélyesen Tom Hanks? Még DiCapriótól is beszerzett egyet

A híres és általában piszkosul gazdag hollywoodi sztároknak is megvannak a maguk rigolyái, szenvedélyei és furcsaságai. És szinte mindegyikük gyűjt is valamit, legfeljebb a közvélemény nem tud róla. Persze, amikor egy hírességnek sok millió dolláros luxusautó gyűjtemény porosodik a garázsában, annak azért híre megy. De van, aki egészen másban látta meg a fantáziát. Ilyen Tom Hanks is.

A színészt aligha kell bemutatni, hiszen az elmúlt évtizedek és napjaink egyik legsikeresebb és legnépszerűbb (nem mellesleg legtehetségesebb) színésze. És bizony neki is van egy szenvedélye, amit igazából sosem titkolt, de így is könnyen lehet, hogy sokan még nem hallottak róla. Ő is gyűjt valamit, valamit, amiből immár száznál is több van neki otthon.

Tom Hanks írógépeket gyűjt. A színész nemrégiben egy interjúban mesélt erről a hóbortjáról, amely még pályafutása legelején kezdődött. Az első írógép, ami a birtokába került, egy kimustrált, ütött-kopott olcsó vacak volt, amit egy végzős iskolatársa hagyott rá még gimis korában.

Amikor Tom Hanks már színészként próbálgatta a szárnyait, még mindig megvolt neki az írógép, ami viszont végérvényesen tönkrement. Azért ő tett még egy kísérletet, elvitte egy helyi üzletbe, ahol mindenféle író- és másológépeket árultak és persze szervizként is üzemelt. Ám amikor megmutatta az eladónak, mit is hozott, az kinevette, mondván, ő profi írógépek szereléséből él, ez viszont csak egy játékszer. Ezt követően húsz percen keresztül mesélt és magyarázott az akkor még nem túl ismert színésznek, hogy mi is a jó írógép ismérve.

És ezzel meg is született Tom Hanks gyűjtői szenvedélye, ami a mai napig tart. Állítása szerint nagyjából 130-140 különböző írógép pihen az otthonában és az irodájában, amelyek a legkülönfélébb helyekről származnak. Elvileg van egy darab, amin Mickey Spillane is dolgozott, bár ezt nem tudja bizonyítani.

De van egy olyan darab is – és mind közül talán erre a legbüszkébb –, amelyen Leonardo DiCaprio csapkodta a billentyűket. Az IBM Selectric típusú gép önmagában nem nagy szám, viszont ez szerepelt a Kapj el, ha tudsz moziban, ez pedig különösen értékessé tette a számára. Amikor a forgatás véget ért, oda is ment a kellékeshez, és a kezébe nyomott 25 dollárt, hogy elvihesse a gépet. A fickó zsebre vágta a pénzt, majd félvállról hozzátette: „Ingyen is elvihette volna…”

dráma | életrajzi | krimi

A fiatal Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio) imádja és tiszteli édesapját (Christopher Walken), mert egy jóképű zsivány, akitől nagyon sokat lehet tanulni az emberek, főleg a... több»