II. Erzsébet királynő emlékére: Az 5 legjobb film és sorozat a brit uralkodóról

96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynő, aki 70 évig foglalta el a brit trónt. Fordulatos és gazdag élete számos alkotót ihletett meg, több tucat film és sorozat dolgozta fel az életét. Az uralkodó emlékére ezek közül válogattunk ki ötöt, melyek közt van fikciós, Oscar-díjas dráma, egy nagysikerű széria és dokumentumfilm is, melyek mindegyike más-más aspektusából mutatja be II. Erzsébetet.

 

#5

dokumentum | történelmi

A huszadik századtól Nagy Britanniában a Windsor család került a trónra. Az ő történetüket ismerhetjük meg.

Ez a több részes dokumentumfilm a királyi család elmúlt 100 évét hat epizódon keresztül mutatja be, és a hangvétel inkább egyfajta oknyomozó álláspontot képvisel. Ha igazán meg szeretnéd ismerni II. Erzsébet életét, ezt mindenképp érdemes megnézned.  
#4

74 Hercegnők éjszakája  (2015)

(8) (5)

dráma | romantikus | vígjáték

Amikor 1945. május 8-án véget ért a második világháború, egész London ünnepi hangulatban tombolt. Az angol uralkodó két lánya, a trónörökös Erzsébet hercegné és húga,... több»

A 2015-ös romantikus vígjátékban a fiatal Erzsébet hercegnő (Sarah Gadon) és nővére, Margit hercegnő (Bel Powley) egy éjszakát töltöttek a Buckingham-palotán kívül, hogy megünnepeljék a napot, amikor 1945-ben Európa-szerte kihirdették a békét. Bár egy ponttól fiktívvé válik a történet, de ennek ellenére itt a helye a listán.
#3

81 A királynő  (2006)

(5) (7)

dráma | életrajzi | politikai | történelmi

HBO Max

Diana, az emberek hercegnője tragikus körülmények között életét veszti egy váratlan autóbalesetben. A királyi család úgy dönt, hogy nem nyilatkozik az ügyben. A nép... több»

Helen Mirren színészi pályafutása alatt számos alkalommal játszott már királynőt, többek között II. Erzsébetet is többször. A leghíresebb alakítása mégis ehhez a 2006-os életrajzi filmhez köthető, amelyért Mirren elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat. Remek film és egy nagyszerű alakítás, ami őszinte bepillantást enged az uralkodó életébe.
#2

86 A király beszéde  (2010)

(56) (13)

dráma | életrajzi | politikai | történelmi

II. Erzsébet királnyő édesapja, VI. György bátyja lemondását követően került a trónra. A király erős dadogása miatt nem érezte magát alkalmasnak az uralkodó szerepkörére,... több»

Egy újabb Oscar-díjas film, a 2010-es A király beszéde elsősorban VI. György királyra fókuszál, de Erzsébet is szerepel a filmben, igaz, még gyerekként, Freya Wilson alakításában. Kétségkívül az elmúlt évtizedek egyik legjobb filmje a brit uralkodó családról.
#1

89 A korona  (2016)

(14) (11)

dráma | életrajzi | történelmi

Netflix

A korona című sorozat történetének középpontjában a 25 éves II. Erzsébet királyné áll. A fiatal nő vállaira komoly teher nehezedik, ugyanis át kell vennie a világ... több»

Erzsébet királynő egyik (meglepő módon) legvitatottabb ábrázolása, amelyet valaha filmre vittek, a Netflix egyik ékköve. A nagyjából Erzsébet egész életét felölelő sorozat kapott hideget és meleget is a történelmi hitelessége (illetve bizonyos évadokban annak hiánya) miatt. Mindazonáltal, ami a királyi drámákat illeti, ez a sorozat kétségtelenül kiváló darab, amit csak ajánlani lehet.