Ezek lettek a kedvenc sorozataim. Felsorolás a teljesség igénye nélkül. De mitől is lettek olyan népszerűek mostanság ezek a sorozatok, legyen az akár dráma vagy krimi, sci-fi, esetleg vígjáték, netán politikai, életrajzi, vagy pármi más? A streaming-szolgáltatások és az online filmezés elterjedésével gyökeresen átalakultak a sorozatnézési szokások: amíg korábban napokat, heteket vártunk a következő epizódra, manapság sokan egyhuzamban darálnak le egy teljes évadot vagy akár többet is. A „binge watching” azonban a szakemberek szerint káros pszichológiai hatásokkal járhat, és a sorozat élvezetéből is elvesz. Kevésbé emlékszel rá, és kevésbé lesz élvezetes Egy kutatás szerint ha lassabban, szépen adagolva nézel egy sorozatot, sokkal maradandóbb élménnyé válik, mint ha egyhuzamban ledarálod az összes epizódot – a jelenség az emlékezet működésével van összefüggésben. Ahogyan egy vizsga esetén, amikor hatalmas mennyiségű anyagot magolsz be egyszerre, majd a vizsgát követően néhány nap alatt szinte teljesen kiesik a fejedből, a tucatszám ledarált sorozatrészeket is könnyen elfelejted – az agynak ugyanis időre van szüksége az információk elraktározásához és képtelen ennyire gyorsan érkező és ilyen nagy mennyiségű emléket megfelelően feldolgozni. Nem csoda, hogy mire a következő évad megérkezik egy sorozatból, sokan már régen elfelejtették az előzőt, amit korábban egyhuzamban daráltak le. Hasonló a helyzet a sorozat élvezetével: nem véletlen, hogy hagyományosan hetente érkezett egy-egy új epizód a képernyőre, mely ideális várakozási idő volt a nézők számára; hat nap türelmetlen epekedés után megkapták az egyórás „heti adagot”, és kielégíthették kíváncsiságukat, majd újabb egy hetet kellett várniuk a következőre. Ezzel szemben a gyors ledaráláskor mindent megkapsz egyszerre, mint egy óriási svédasztalos ebédnél, ezért sokkal kevésbé érzed érzelmileg és intellektuálisan kielégítőnek a produkciót, és sokkal kisebb élvezet, amikor végignézel egy újabb részt. Tehát mindenki döntse el, hogy sorozatot vagy filmet választ magának szabadidejének hasznol eltöltése okán. Kalandra fel!

#11

88 Grand Hotel  (2011)

(10)

dráma | krimi | misztikus

Az 1905-ben játszódó spanyol sorozat az Alarcón család életét mutatja be, akik a bámulatosan szép és előkelő vendégektől hemzsegő Grand Hotelt vezetik. A csillogás, a pompa... több»

Gyönyörűen fényképezett spanyol filmsorozat. Eseménydús fordulatos, nagyon jók a karakterekkel. Látványos és izgalmas, kicsit krimi, és egy kicsit misztikus is egyben. Gyönyörűek a hölgyek, csodálatosak a ruhák, nagyon szépen volt fotografálva. Igazi kosztümös történet az 1900-as évek elejéből. A film bővelkedik a látványos helyszínekben és az extravagáns kosztümökben. A filmet XIII Alfonz Spanyol király káprázatos Santanderi kastélyában, a Palacio de la Magdalena-ban forgatták. Látványvilága és cselekménye miatt nem véletlenül az angol Downton Abbey sorozathoz hasonítják.
#10

animáció | családi | dráma | háborús | kaland | történelmi

Az Egyszer volt... az ember (franciául: Il était une fois… l'homme) színes, francia televíziós rajzfilmsorozat, amelyet Albert Barillé írt és rendezett és 1978-ban készült. Az... több»

Az Egyszer volt… az ember (eredeti cím: Il était une fois… l'homme) francia televíziós rajzfilmsorozat, amelyet Albert Barillé írt és rendezett. Franciaországban 1979 és 1981 között az FR3 vetítette. A Magyar Televízió 1983 nyarán sugározta először. Az Egyszer volt... sorozatok legelső évada, amely bemutatja az emberiség történetét, a Földön megjelenő élet első formáitól kezdve egészen napjainkig. A nézőknek kalandos időutazásban lesz része, amelyből elődeink tapasztalatai alapján megérthetjük jelenünket is. Minden részben ugyanazokkal a szereplőkkel találkozhatunk és végigkövethetjük mi jellemezte az életüket, illetve hogyan vették fel a harcot az adott korszakok nehézségeivel. A rajzfilm főcímdala J.S. Bach D-moll toccata és fúga című alkotásának egy részlete.
#9

90 Downton Abbey  (2010)

(12) (6)

dráma | romantikus

HBO Max | SkyShowtime | TV-ben (DUNA, csütörtök 01:33)

V. György brit király uralkodása idején járunk. A Yorkshire-ben található nagybirtokon, Downton Abbey-n élnek az arisztokrata Crawley család tagjai és szolgálóik. A történet a... több»

Az Egyesült Királyság által készített sorozat vált minden idők legnézettebb sorozatává a világon. Gratulálok a készítőknek! A sorozat Yorkshire-ben, egy kitalált helyszínen játszódik, egy nagybirtokon, melynek neve Downton Abbey. A történet főszereplői az arisztokrata Crawley család és annak szolgálói. A család V. György brit király uralkodása alatt birtokolja a downtoni birtokot. A sztori a 20. század elején kezdődik, a Titanic elsüllyedésének évében, 1912-ben, és az I. világháború előtti boldog békeidők minden csodálatos, reményekkel teli motívuma felfedezhető a történetvezetésben. A brit történelem nagy pillanatainak a család életére hatást gyakorló mozzanatait sorakoztatják fel a sorozat egyes évadai. Egy ilyen nagy pillanattal kezdődik az első rész, amelynek nyitó jelenetei a Titanic elsüllyedése utáni napon játszódnak. Izgalmas időszakban indul a sorozat, amikor a régi és az új találkozik, s amikor a háború a küszöbön áll, de igazán senki nem hiszi, hogy sor kerülhet rá. A jelenetek tökéletesen megkomponáltak, a díszletek, a berendezések, az enteriőrök, a kulisszák zseniálisak. Minden egyes képkocka cukorka a szemnek. Miközben kanyarog a történet, izgalmas dolgokat tudhatunk meg a kor Angliájáról, a történelemről, a kastélyok mindennapjairól. Arról, hogy lesz valaki komornyik, mik a terítés szabályai, miért kell kivasalni a The Timest, mielőtt az urak kezébe kerül. Ez, és megannyi titok vár azokra, akik belevágnak a Downton Abbey-be. A készítők eredetileg három évadot terveztek, de a 12 milliós nézettségre való tekintettel az ITV újabb évadot rendelt be a sorozatból. A produkció a harmadik évad végére a világ egyik legnézettebb sorozatává vált. A Downton Abbey több tévés díjat nyert, mint például Golden Globe és Emmy-díjat is. A produkció 2011-ben a legtöbb Emmy-jelölést elért sorozattá vált. Összesen 27 jelölést ért el. 1981 óta ez a legsikeresebb kosztümös angol sorozat.
#8

90 Róma  (2005)

(20) (6)

akció | dráma | háborús | romantikus | történelmi

HBO Max

Gallia meghódítását követően Gaius Julius Caesar légióival, bizalmasaival és rengeteg rabszolgájával Itália felé veszi az irányt. Caesar úgy véli, Rómának reformokra van... több»

Ókori történet Angliából. A Róma két egyszerű légiós története, akiknek sorsa akaratlanul is összefonódik az ókori Róma történelmi eseményei során. A sorozat elmeséli azokat az ádáz történéseket, amelyek a köztársaság bukásához és a birodalom születéséhez vezettek. Julius Cesar már bevezette az ókori többkulcsos adót, a gazdagok nem vehettek támogatott gabonát, nem véletlen, hogy a köztársaság nevében megölték a szenátorok. Ciarán Hinds hatalmas színész. A sorozat olyan, mint egy időutazás, az ókori szokásokra és viselkedésre nagyon odafigyeltek, pl. bejelenti az egész kocsma közönsége előtt, hogy prostituáltnak elrabolták a lányát. Nem tudok rájuk haragudni, hogy szinte halhatatlan félistenként kezelik a két főszereplőt, főleg a második évadban, de Julius is többször megkegyelmez nekik idővel.
#7

89 Bolygónk, a Föld  (2006)

(17) (5)

dokumentum

Minden idők egyik legköltségesebb televíziós produkciója a Föld természettudományos körútjára kalauzolja el a nézőket. Az öt évig forgatott szériában David Attenborough... több»

Lélegzetállító. A BBC világsikerű természetfilm-sorozatának készítése során a legmodernebb technika mellett szükség volt az alkotók leleményességére és bámulatos kitartására is, ahogy sokszor életveszélyes helyzeteket is fel kellett vállalniuk, hogy eddig soha nem látott felvételeket rögzíthessenek. Partraszállás az Antarktisz közelében fekvő Zavodovski-sziget szikláin, a szirti sas zuhanó vadászatának filmezése siklóernyőről, az édesvízi delfinek utáni kutatás az árvíz borította brazil erdőkben, sáskák utáni hajsza Madagaszkáron, és ezekhez hasonló kalandok idézik fel, hogyan készült a Bolygónk, a Föld II.
#6

90 Fekete tükör  (2011)

(61) (11)

dráma | politikai | sci-fi | szatíra | thriller

Netflix

A Fekete tükör egy antológia sorozat, vagyis a részek nem függenek szorosan össze. Az alkotók az élet és a technológia sötét oldalát igyekeznek bemutatni. több»

Meghökkentő sci-fi sorozat Angliából. Minden egyes rész egy-egy zseniális, különálló történet, úgyhogy nincs összefüggés az epizódok között. Többször megnézhető, mert szerinte lebilincselő, néha ijesztő és félelmetes alkotások. Aki belekezd a sorozatba, ne az első évad első részéről ítélje meg az egészet, mivel az tényleg egy gyomorforgató rész, de a többi nem az, sőt tanulságos és érdekes a legtöbb. A látványvilága és az ötletes történetek kitalálása nagyon szép munka. Nekem az Arkangyal című rész tetszett a legjobban, és a legrosszabb pedig az, amiben Miley Cyrus szerepel.
#5

94 Csernobil  (2019)

(78) (1)

dráma | katasztrófafilm | történelmi

HBO Max

Az amerikai HBO, illetve a brit Sky tévécsatorna koprodukciójában készült minisorozat az 1986-os csernobili katasztrófa eseményeire koncentrál. több»

Fantasztikusan jó ez az angol történelmi mini drámasorozat (négyrészes) 2019-ből. Már többször megnéztem, volt úgy, hogy egymás után az összes részt. Azért a reaktort körülvevő szarkofág építésére még kitérhettek volna, mert az sem volt egy egyszerű történet. A filmben nekem az tetszik a legjobban, hogy mennyire hiteles. És tulajdonképpen ebből a történetből egy kordokumentumot is kapunk, hogy milyen is volt az élet akkoriban a világnak ezen a felén. Nekem kicsit súlyos volt a zene, meg a képi világ is, de ez sajnos egy ilyen történet.
#4

84 Kard által vész  (2011)

(5)

akció | krimi | thriller

Hajtóvadászat indul Dániában egy titokzatos sorozatgyilkos után.

Izgalmas és piszok jó ötrészes dán krimi sorozat a Gesztenyeember rendezőjétől. Remek atmoszférával, különleges esetekkel és cselekményekkel, valamint jó szereplőgárdával. Van egyfajta angolszász beütése a helyszínek hangulatában, ami szintén tetszett.
#3

87 A gesztenyeember  (2021)

(30) (4)

dráma | krimi | thriller

Netflix

Egy fiatal nő holttestét találják meg egy koppenhágai játszótéren, aminek hiányzik az egyik keze. A helyszínen egy kicsi, gyesztenyéből készült figurát találnak, ami az... több»

Kiszámíthatatlan és fordulatos krimi. Óriási ez a nagyon izgalmas és szokványos elemektől mentes krimikülönlegesség. Végig lekötött ez a klassz kis sorozat.
#2

73 A provokátor  (2018)

(2)

dráma

Moszkva divatos belvárosában Artem, a pszichológus „provokatív terápiát” gyakorol. Meg van győződve arról, hogy a leggyorsabb és leghatékonyabb gyógymód az, ha brutálisan... több»

Kedvelem az eszement embereket, kik viselkedésben nagyban eltérnek másoktól. A filmben szereplő provokátor is ilyen, illetve mindig vonzott valamiért a pszichés zavarokkal küzdők és terapeutájuk konfliktusokkal bőven megtűzdelt küzdelme a gyógyulás reményében. (Párductestű istennőmnek tetszett meg, az Ő ajánlására néztem meg, aki anno pszichiátriai szakon végzett. No comment.)
#1

85 Ördögtorok  (2019)

(1) (2)

dráma | krimi

Egy holttest előbukkanása a folyóból önmagában sem megszokott, viszont a furcsaságok sora akkor kezdődik, amikor semmi nyomot nem találnak rajta, a szemei helyén egy birka szemei... több»

Minden egyes jelenete baljóslatú, bármilyen helyszínen játszódik, akár egy irodában is. Ezért képes folyamatosan fenntartani a feszültséget, a néző figyelme egy másodpercre sem lankadhat. Ez egyben a fő erőssége is. A történet a bolgár menekültválság kellős közepén, egy komor, véres történelemmel bíró kisvárosban játszódik, méghozzá a Balkán legrejtélyesebb helye, a Rodope-hegység szívében: a mítosz szerint Orpheus itt, az Ördögtorok-barlangon keresztül érte el a Halottak Királyságát. Egy nap megcsonkított holttestre bukkannak a városban, a jelek pedig rituális gyilkosságra utalnak. A nyomozást Philip (Vladimir Karamazov), egy helyi rendőr és Miya (Teodora Duhovnikova), a fővárosból érkező profilozó veszi kézbe. A páros mindent megtesz, hogy kézre kerítse a borzalmas gyilkosság elkövetőjét, nyomozásuk azonban egyre inkább személyes fordulatot vesz, és mindkettőjüknek szembesülni kell a rideg valósággal: egyikük ereiben a gyilkos vére folyik.