Lance Reddick 10 legjobb szerepe (film és sorozat)

A híreket a filmipar és a színész rajongói világszerte hitetlenkedve fogadták. Lance Reddick meghalt...

..és senki sem tudja, hogyan és miért, hiszen halálának okát még mindig nem hozták nyilvánosságra ("természetes okokra" vezetik vissza, pedig csak 60 éves volt, és fenomenális formában volt). Reddick világszerte ismerős arccá vált a film- és tévérajongók számára a sokféle nagyszerű filmben és sorozatban nyújtott zseniális alakításai miatt.

Rangos iskolákba járt, leginkább a Yale School of Drama öregdiákja volt, ahol 1994-ben Master of Fine Arts diplomát szerzett. 1998 óta volt jelen a képernyőnkön, és a legnagyobb filmes és televíziós franchise-okban dolgozott, rengeteg emlékezetes alakítást gyűjtve össze csodálatos színészi karrierje során.

Reddick emellett sokoldalú tehetség volt és zenészként is jelentőset alkotott. Miközben a szórakoztatóipar és a világ még mindig hirtelen halálának részleteit dolgozza fel, emlékének és az általa hátrahagyott csodálatos örökségnek a tiszteletére íme egy visszatekintés Lance Reddick legjobb alakításaira az évek során.

#10

81 John Wick  (2014)

(101) (25)

akció | krimi | thriller

John Wick (Keanu Reeves) nem akar túl sokat, csupán nyugodt életet. Kutyája, sportkocsija, üres és hideg lakása éppen elég komfortot biztosít számára. Azonban egy nyugdíjas... több»

A John Wick-filmek hatalmas kasszasikerek voltak, és óriási kultuszt teremtettek, így Reddicket valószínűleg a legtöbben ezekből ismerik, még ha A drót természetesen nagyobb alkotás is. A végletekig akciódús filmekből immár négy készült, és bejelentésre vár egy ötödik is, valamint egy hatalmas médiafranchise, amely spin-offokat, képregényeket és videojátékokat tartalmaz. A filmekben Charont játszó Lance Reddick a franchise egyik legfelismerhetőbb arcává vált. Charon a Continental "portása", ami egy luxusszálloda, amely az alvilág semleges szálláshelyeként is működik. A szállodában tilos a bűnözés, és szigorú szabályrendszer szabályozza az alvilági tevékenységeket. A szálloda tulajdonosának, Winstonnak és a főszereplő barátjának alkalmazottjaként Charon a jobbkeze, és számos módon kínálja fel szolgáltatásait az elit vendégeknek - például odáig megy, hogy személyesen gondoskodik John Wick kutyájáról, mivel a szálloda nem kínál ilyen szolgáltatásokat. A harmadik filmre még Wick megmentésében is segít, amikor egy bérgyilkost állít meg azzal, hogy emlékezteti őt a szigorú szabályokra, amelyek megakadályozzák, hogy végrehajtsa a küldetését. A negyedik John Wick-filmben, Reddick szerepe már sajnos posztumusz lesz. Ennek ellenére Reddick öröksége a sikeres franchise-ban örökké élni fog a hatalmas rajongótábor és a részeként szerzett hatalmas népszerűsége révén. A Lionsgate által kiadott közleményben a stúdió a következőket mondta Reddick halálhíréről: "A Wick világa nem lenne az, ami Lance Reddick nélkül, és a páratlan mélység, amit Charon emberségéhez és rendíthetetlen karizmájához adott. Lance kitörölhetetlen örökséget és rendkívül lenyűgöző munkásságot hagy maga után, de mi úgy fogunk rá emlékezni, mint kedves, vidám barátunkra és portásunkra. Megdöbbentünk és megszakad a szívünk, és mély részvétünket fejezzük ki szeretett családjának és rajongóinak szerte a világon."
#9

85 Drót  (2002)

(17) (11)

dráma | krimi | thriller

HBO Max | TV-ben (HBO 3, csütörtök 01:33)

A Drót minden idők egyik legnépszerűbb televíziós produkciója. A történet egy baltimore-i kábítószeres gyilkossági nyomozást göngyölít fel, mindkét fél, a rendőrség és... több»

Kétségtelen, hogy Lance Reddick legkedveltebb szerepe Cedric Daniels volt a Drót című sorozatban. A sorozatot 2002 és 2008 között sugározta az HBO, és a neves kritikusok szinte általános elismerésben részesítették az egész idő alatt, de különösen az azóta eltelt években, hiszen minden idők legjobb tévésorozataként ismerték el. Krimisorozatként rengeteg káromkodást és durva karaktert tartalmazott, de végső soron egy összetett és árnyalt sorozat volt, amely sosem riadt vissza a kemény valóságtól, amely magában foglalta a gengszterkedést és a bűnüldözés politikáját. Reddick a sorozatban a baltimore-i rendőrség köztiszteletben álló tagjának szerepét játszotta, aki a jó zsaru munkára összpontosított, és igyekezett a legjobbat kihozni a beosztottaiból. Azzal, hogy amennyire lehetett, egyenes vonalú és etikus maradt, ez néha konfliktusba sodorta őt a sorozat más korrupt és erkölcstelen szereplőivel, de végül hű maradt saját etikai kódexéhez, és ezért tisztelték. Valószínűleg ez volt az a szerep, amelyről Reddickre a nézők a legjobban fognak emlékezni, hiszen színészként kultikus rajongótáborra tett szert miatta.
#8

dráma | krimi

Amazon Prime Video | TV-ben (GALAXY4, csütörtök 01:33)

A sorozat főhősének karakterét Michael Connelly krimiíró alkotta meg, regényről regényre. Bosch nyomozó kalandjai ezen történetekből épülnek fel. A sorozat cselekménye... több»

Egyik legkitüntetettebb szerepében Reddick egy rendőrfőnököt alakított a Bosch című, nagy sikerű bűnüldözési sorozatban. A Michael Connelly népszerű regénysorozatán alapuló Bosch hét évadon át futott, és ez idő alatt több díjat is nyert. A rendőrségi sorozat főnökének eljátszása Reddick karakterét a főszereplők közé emelte, és a sorozat nélkülözhetetlen részévé tette. Irvin Irving főnökként Reddick a megszokott stílusát hozta a tekintélyt parancsoló szerepbe, és olyan magabiztossággal és hatalmas képernyőjelenléttel játszotta, amiről az évek során híressé vált. A sorozat hatalmas sikert aratott, és a kritikusok is elismeréssel fogadták, hiszen a második évad még a Rotten Tomatoes-on is 100 százalékos értékelést kapott. Reddick szerepe a sorozatban mindenképpen maradandó része annak örökségének. A sorozatban játszott szerepéért méltán jelölték Saturn-díjra.
#7

93 Oz  (1997)

(2)

dráma | krimi | szatíra | thriller

HBO Max

OZ-nak csúfolják az egyik javítóintézetet valahol Amerikában. Számos történet játszódik le Emerald Cityben, ahol furcsa törvények uralkodnak. "Em City" egy kísérleti börtön,... több»

2000-ben az Oz című börtöndráma-sorozat felkavaró és intenzív betekintést nyújtott a rácsok mögötti életbe, és közben újradefiniálta a televíziózást. Annak ellenére, hogy a sorozatban megpróbálták szorosan kordában tartani a különböző fajú és bandákhoz tartozó rabok közötti interakciókat, ezek a csoportok mégis állandó háborúban álltak egymással. Lance Reddicknek visszatérő szerepe volt a sorozat negyedik évadában, amikor Johnny Basilt alakította. Basilnek nem irigylésre méltó célja volt, mivel ő egy beépített rendőr volt, akinek be kell épülnie az Oswald állami büntetés-végrehajtási intézetbe. Desmond Mobay hamis személyazonosságát használva, Basil rabként lép be, és megpróbál közelebb kerülni az ottani drogkereskedelem vezetőihez. Az álcája hátborzongató fordulatot vesz, amikor heroinfüggővé válik, hogy így próbálja bizonyítani hűségét az egyik kulcsszereplőnek. Ez a szerep egyike volt a sok felkavaró szerepének egy olyan sorozatban, amelyet a börtönélet kemény valóságának ilyen kíméletlen szemlélete határozott meg. Reddick zseniális szerepformálása megmutatta karrierje elején, hogy mennyire jó színész, hiszen elvállalta az összetett szerepet, és rendkívül jól játszotta azt.
#6

69 Corporate  (2018)

szatíra | vígjáték

Sötét és egyhangú mindennapok egy lelketlen multinacionális vállalatnál, ahol a történések már-már komikussá válnak.

A Corporate egy amerikai munkahelyi szitkom volt, amelyet három évadon keresztül sugároztak 2018 és 2020 között. Lance Reddick ismét megmutatta sokoldalúságát, hiszen a népszerű és nagyon vicces sorozat egyik főszerepét játszotta. A sorozat, amely a vállalati életet fergeteges és időnként abszurd módon, de egyben szomorúan szatirikusan vette szemügyre, okos volt, és általában kedvező kritikákat kapott. Reddick színészi skáláját itt próbára tették, hiszen eddig leginkább szigorú és komoly szerepek vállalásáról volt ismert. Sokoldalúságát azonban bebizonyította, hiszen egy kissé őrült és humorosan heves főnököt alakított a sorozatban. Az IndieWire-nek nyilatkozva maga Reddick így nyilatkozott a sorozatról: "Meglepett, hogy műsorra került. Meglepődtem, hogy néhány dolgot tényleg engedélyeztek, a politika miatt. Mert nagyon hamar világossá vált számomra, hogy ez egy olyan műsor, aminek nagyon határozott álláspontja van. Nagyon üdítő, hogy részese lehetek valaminek, ami lélegezhet és saját életet élhet."
#5

dráma | krimi | misztikus | thriller

Elliot Stabler visszatér a rendőrséghez, hogy egy személyes tragédiát követően a bűnözés ellen harcoljon. Azonban sokminden változott a távozása óta, az alkalmazkodás pedig... több»

Ami az ikonikus tévésorozatokat illeti, a Law & Order franchise a legnagyobb. A hét sorozatból álló Law & Order univerzum több mint 1200 epizódot és több mint 60 évadnyi briliáns és lebilincselő tévésorozatot ölel fel. A franchise-ban többszörösen is szerepet játszó Lance Reddick éppúgy része volt a franchise örökségének, mint ahogy a sorozatok az övének. Bár a franchise három fő sorozatában négy különböző karaktert alakított, a legemlékezetesebb és legjelentősebb vendégszerepe a Law & Order: Special Victim Unitban az orvosszakértő, Taylor volt. Nem sok színész van, aki elmondhatja magáról, hogy szerepelt egy ilyen hatalmas tévés franchise-ban, de Reddick volt az, aki mindenképpen kiérdemelte a helyét a Law & Order történelmének évkönyveiben.
#4

74 Pokoli éden  (2004)

(48) (13)

dráma | fantasy | kaland | misztikus | sci-fi | thriller

Disney+

Az Oceanic 815-ös járata egy trópusi szigetbe csapódik. A szerencsétlenséget 48-an élik túl, és bár nem szívlelik egymást, kénytelenek összefogni az életben maradásért.... több»

Minden idők egyik legjobb televíziós sorozataként jegyzik a Lost című, többszörösen díjnyertes sorozatot, amely 2004 és 2010 között évadról évadra a közönség egyik kedvence volt. A Matthew Abaddont alakító Lance Reddick már az első évadban állandó szereplő lett. A sorozat évről évre lekötötte a nézőket, és hatalmas televíziós örökséget hagyott maga után, amelynek emlékezetes szerepével Reddick minden bizonnyal jelentős része volt. Íme, amit Adam Epstein a Quartznak írva mondott a sorozatról: "Az ABC egyik szekérhúzója egy félig kész ötlet magjaként indult, de néhány hónap múlva óriási világsiker lett belőle. Az időzítés szerencsés volt. A Lost éppen akkor debütált, amikor a közösségi média kezdett felnőtté válni, és a sorozat a 21. század kvintesszenciájává vált."
#3

50 Resident Evil  (2022)

(12) (1)

akció | horror | sci-fi | thriller

Netflix

Majdnem három évtizeddel a járvány kitörését követően az Umbrella cég sötét titkai a felszínre kerülnek. A nagysikerű videojáték élőszereplős adaptációja a Netflixtől. több»

A Resident Evil franchise mára már videojátékokat, élőszereplős filmeket, animációs filmeket, képregénysorozatokat, és 2022 óta egy Netflix-sorozatot is magáénak tudhat. Ugyanazon karakter, Albert Wesker több szerepét és iterációját alakítva Lance Reddick többrétegű szerepet vállalt a sorozatban, de annak árnyalatait a rá jellemző könnyedséggel hajtotta végre. A Resident Evilben főszereplője a két főszereplő apja, de ő alakítja a nagybátyjukat, saját elhunyt testvérét és egy gazember ügynököt is, aki több klónt is készített magából. A sorozat mindenképpen szórakoztató volt, és mélyen belemerül az eredeti videojátékok történetének laza változatába. A szerepek összetettsége miatt Reddick szerepei a sorozatban mindenképpen a legemlékezetesebbek közé tartoznak.
#2

63 The Domestics  (2018)

(2)

akció | horror | sci-fi | thriller

Egy bandák uralta, félelmetes poszt-apokaliptikus világban egy házaspár kétségbeesetten küzd a túlélésért és a biztonság megtalálásáért. több»

A 2018-as posztapokaliptikus horrorfilm, a The Domestics egy sötét és nyugtalanító projekt volt, amely egy hátborzongató előzményre épült. A film egy olyan világban játszódik, amely megtizedelődött, miután az uralkodó osztály vegyi fegyvertámadást indított, amely a túlnépesedés miatt kiirtotta az emberiség nagy részét.A túlélők végül csoportokra oszlanak. A domesztikák a békés csoport, akik csak nyugodt életet akarnak élni, míg más csoportok sokkal vérengzőbben és erőszakosabbak. Amikor egy pár találkozik Nathan Wooddal és a fiával, és elviszik őket, nem is sejtik, milyen bajba kerülnek. Az apának és fiának segítve néhány erőszakos túlélő elől menekülni, a pár veszélybe kerül, amikor Nathan meghívja őket a házába és végül az életükért kell küzdeniük. Amikor Nathant hatalmas személyes veszteség éri a családját illetően, a karakter dühbe gurul, és az ezt követő gyászát és őrületét Reddick zseniálisan érzékelteti. A film kritikai és kereskedelmi siker volt, és egyértelműen Lance Reddick egyik legemlékezetesebb szerepe.
#1

akció | dráma | politikai | thriller

HBO Max | TV-ben (HBO 2, csütörtök 01:33)

A Fehér Ház végveszélyben. Egy terrorista csapat bejutott a szigorúan őrzött épületbe, és átvette a hatalmat. Az elnököt (Jamie Foxx) mindössze utolsó talpon maradt ügynöke... több»

Mivel Reddick természetes hajlamot és tehetséget mutatott a katonák alakítására, 2013-ban Caulfield tábornok szerepét játszotta el a White House Down/Az elnök végveszélyben című sikerfilmben. A film blockbuster akciófilmként több mint megduplázta a költségvetését a kasszáknál. A vezérkari főnökök alelnökét alakító Reddick ismerős hangot vitt a szerepbe. Magas, szikár termetével, szigorú modorával, mély, tekintélyt parancsoló hangjával Reddick gyakran tökéletesen játszotta az ilyen szerepeket, mivel tökéletesen megragadta azt a magabiztosságot és fegyelmezett természetet, amit az ilyen karakterektől elvárnánk.