73 2012  (2009)

Az emberek valamiért szeretik mindig várni a világvégét. Mindig találnak valamit, amire ráfoghatják, hogy na majd ezért ekkor vagy akkor jön el a nagy kataklizma. Bő tíz éve a maják állítólagos naptára tartotta lázban a hívőket. Ezt pedig szépen meg is lovagolta Roland Emmerich és csapata, amikor elkészítették a 2012 című katasztrófafilmjüket.

A 2009-ben induló sztori szerint egy a napból áradó új neutrinó folyamatosan melegíti a földkérget, ami néhány éven belül globális katasztrófához vezet. Egy tudós figyelmezteti erre az USA elnökét, így hamarosan a legtehetősebb országok gigantikus bárkákat kezdenek építeni a Himalájában, hogy ha eljön a nap, ezeken vészeljék át a katasztrófát.

A film leginkább egy család szemszögéből követi az eseményeket, akik nem tartoznak abba a nagyon szűk elitbe, aki jegyet tudott volna váltani bármelyik bárkára. Viszont az apa történetesen egy orosz milliárdos sofőrjeként esélyt kap, hogy egyáltalán a bárkák közelébe jusson, miközben a világot földrengések és egy felfoghatatlanul nagy cunami pusztítja el.

A 2012 tipikusan olyan katasztrófafilm, ahol mindent a döbbenetes pusztítás minél élethűbb ábrázolására tettek fel a készítők. Ez meg is hozta az eredményt, mert bár a sztori nem kimondottan csavaros, de a látvány kétségtelenül lenyűgöző. Ehhez a rendező igyekezett jól csengő színészgárdát is összerántani. A filmben láthatjuk Woody Harrelsont, John Cusacket, Danny Glovert, Thandie Newtont, Chiwetel Ejiofort és Oliver Plattet is.

A 2012 annak idején nagyot ment a mozikban, de most a streaming világában élheti reneszánszát. Holnaptól lesz elérhető az HBO Max kínálatában, ha van élő előfizetésed a platformra, akkor a film itteni adatlapján csak kattints a logójára és kezdődik is a lejátszás.