Egy gesztus, ami biztosan örömet okoz a horror rajongóinak és a film kedvelőinek egyaránt. A Netflix bejelentette, hogy az ikonikus Fűrész franchise első négy filmjét hozzáadják a streaming könyvtárához.

Az úttörő sorozat, amelyet zseniális fordulatok és intenzív pszichológiai elemek jellemznek, már a kezdetekkor elkötelezett rajongótábort szerzett. A Fűrész, a Fűrész 2., a Fűrész 3. és a Fűrész 4. megérkezésével a nézők belemerülhenek abba a sötét, kifordult világba, ami majdnem két évtizede nyűgözi le a közönséget.

A Fűrész sorozat, amelyet eredetileg Leigh Whannell és James Wan álmodott meg, 2004-es bemutatásával forradalmasította a horror műfaját. Bemutatta a közönségnek John Kramert, azaz a Kirakós gyilkost, akit Tobin Bell alakított. Ellentétben a tipikus gonosztevőkkel, Kramer nem azonnal öli meg áldozatait. Ehelyett összetett útvesztőkbe helyezi őket, lehetőséget adva a túlélésre, ha meg tudják oldani az általa kitalált feladványt vagy borzalmas áldozatot hoznak. Ez a morális teszt és a pszichológiai terror fogalma lett a franchise jellegzetessége, megkülönböztetve a Fűrészt kortársaitól.

Ami egy alacsony költségvetésű független filmként indult, kritikai és kereskedelmi sikert aratva gyorsan kulturális jelenséggé nőtte ki magát. Az eredeti Fűrész film újító történetmesélése és látomásának bátorsága miatt dicséretet kapott. Az első film óriási népszerűsége után a folytatások továbbgondolták a Kirakós gyilkos mitológiáját, felfedve motivációit, bonyolult csapdáit és áldozatainak életét. Minden folytatás az előző filmre épített egy olyan narratívát teremtve, ami éppoly lenyűgöző, mint amennyire félelmetes.

A Netflix döntése, hogy elérhetővé teszi a Fűrész franchise első négy filmjét, alátámasztja a streaming óriás elkötelezettségét, hogy az előfizetők számára változatos és minőségi tartalmat biztosítson. A horror rajongói újra átélhetik ezeknek a filmeknek a hátborzongató izgalmait. Ez az akvizíció nemcsak gazdagítja a Netflix horror katalógusát, hanem bemutatja az új generációnak azt az okos narratívát és esztétikát, amely a Fűrész sorozatot a modern horror mozi sarokkövévé tette.

Ha szívesen megnéznéd a filmeket és rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor nincs más dolgod, mint az egyes részek mafabos oldalán található, “Hol nézheted” szekció alatti Netflix gombra kattintani.

87 Fűrész  (2004)

horror | misztikus | thriller

Egy kegyetlen, rejtőzködő és önjelölt erkölcscsősz az élet értékére szeretné megtanítani embertársait úgy, hogy lehetetlen helyzetekbe hozza őket. Előre kiszemelt... több»