71 Tenet  (2020)

Christopher Nolanre jellemző, hogy olyan nagyszabású filmeket tesz le az asztalra, amiket rajta kívül gyakran senki más sem ért meg elsőre, sőt, olykor már másodjára vagy harmadjára sem. De még az ő filmjei közül is kilóg egy az utóbbi évekből, ahol sokak szerint jó messzire gurult a rendező gyógyszere. Ez a Tenet, amelyről tényleg elmondható, hogy elsőre egy szót sem fogsz érteni belőle.

A rendező nem először foglalkozik az idővel, mint témával, de ennyire talán még sosem csavarta azt meg, mint ebben a filmjében. Az események napjainkban játszódnak és egy titkosügynök áll a középpontban, aki egy olyan szervezetnek dolgozik, amelynek célja a harmadik világháború megelőzése. Egy küldetés végén inkább méregkapszulát nyel, mintsem elárulja társait, de később kiderül, hogy ez csak teszt volt és csatlakozhat egy szupertitkos küldetéshez. A cél változatlan, meg kell akadályozni a minden korábbinál pusztítóbb harmadik világháború kitörését, ehhez pedig meg kell ölni egy orosz fegyverkereskedőt.

A film eddig semmit igazán furfangosat nem kínál, de itt jön a képbe Christopher Nolan fantáziája (ő írt a forgatókönyvet is): valamikor a jövőben feltalálják az idővisszafordítás technológiáját, amivel tárgyakat küldhetnek vissza a múltba és megváltoztathatják események lefolyásának menetét. Ez pedig máris elég volt a rendezőnek, hogy egy olyan csavaros és nehezen követhető sztorit kerekítsen az egyébként szokványos kémtörténetből, hogy ember legyen a talpán, aki minden pontját megérti.

A film a rendezőre jellemző módon csurig van sztárokkal: Michael Caine, Robert Pattinson, Kenneth Branagh, Aaron Taylor-Johnson, John David Washington és Martin Donovan is látható benne. A Tenet mostantól az HBO Max kínálatában is szerepel, így itt a remek alkalom, hogy bepótold, ha még nem láttad, vagy újra nekiugorj, ha újra megnéznéd. És így most akárhányszor újrázhatod, amíg minden fordulatát meg nem érted. Ha van élő előfizetésed a streaming szolgáltatóhoz, akkor a film itteni adatlapján csak a logójára kell kattintanod és indul is a lejátszás!