66 Troll  (2022)

A hónap legelején debütált a Netflix legújabb szörnyfilmje vagy katasztrófafilmje, esetleg akciófilmje, nézőpont kérdése. Az viszont biztos, hogy a norvég Troll címszereplőjéhez hasonlóan megállíthatatlanul trappol a célja felé: a nézettségi toplisták élére!

A Trollt az a Roar Uthaug rendezte, aki legutóbb 2018-ban jelentkezett saját filmmel, az történetesen az egész jól sikerült %275726v% reboot volt. Mostani filmjét viszont nem Hollywoodban, hanem hazájában, Norvégiában forgatta. A Troll története szerint a Dovre-hegységben az emberek tevékenysége miatt több ezer éves álmából ébred fel egy gigantikus, valóban hegyméretű szörnyeteg, egy troll. A lény megindul Oslo felé.

A film elsőre talán kissé bárgyúnak tűnhet, de ennek ellenére úgy tűnik, a fél világ kíváncsi rá. Jól mutatja ezt, hogy számos országban – köztük hazánkban is – jelenleg a nézettségi toplista élén csücsül. Ez is szép teljesítmény, bár erre rengeteg film képes volt már a premierje utáni napokban. Csakhogy a Troll rekorddöntögető nézettséget produkál!

A premier utáni első négy napban közel 76 milliós nézettséget mutatott fel. Ezzel pedig nem egész egy heti teljesítményével is felkerült a Netflix azon toplistájára, amely a nem angol nyelvű filmek első egy hónapban produkált nézettségét összegzi. Itt akkor a nyolcadik helyre került, de még egyszer húzzuk alá: nem egy havi, hanem mindössze négy napos teljesítménnyel!

Ez azt is előrevetíti, hogy a Troll könnyen e toplista élére ugorhat, ahol jelenleg egy hónap alatt 110,5 milliós nézettséggel a 2021-es német Vérvörös égbolt című vámpírmozi az uralkodó. De nagyon valószínű, hogy már nem sokáig.

A Troll egyébként nem csak nézettségben áll jól, de a kritikusok is szeretik. A Rotten Tomatoes oldalán a kritikusoktól 89 százalékot kapott, ami nagyon jónak számít.  Ugyanitt viszont a nézőktől már csak 48 százalékot tud felmutatni. Itt, a Mafabon olvasóink 73 százalékot szavaztak meg neki.