K ügynök és J ügynök nyugdíjba ment. Vagy más okokból nem dolgoznak már az ügynökségnél – erre sajnos senki sem emlékszik. Szerencsére mindig van utánpótlás: H ügynök (Chris Hemsworth) és M ügynök (Tessa Thompson) szintén arra vállalkoztak, hogy felkutassák a Földre áltestben beszivárgó, és talán ártó szándékkal itt ragadó, űrből jött idegeneket. Akit pedig felkutatnak, azt leleplezik: nincs olyan csáp, csőr, szarv, olló vagy egyéb végtag, nincs olyan zselés, kitinpáncélos, tömör vagy légnemű test, amely elrettenheti őket a munkájuktól, és különleges eszközeik bevetésétől…

FÉRFIAK – ÉS NŐK – FEKETÉBEN

Ahogy azt a rajongók milliói pontosan tudják, a Sötét zsaruk (Man is Black, röviden MIB) egy titkos kormányügynökség, ami a világunkba érkező földönkívüliekkel való kapcsolattartásért felel. Ügynökei figyelik és ellenőrzik az űrlények földi tevékenységét, megvédik a bolygó mit sem sejtő lakóit, és irányítják a bevándorlás folyamatát. Bevetéseik során elképesztő csúcstechnikát használnak, és legfontosabb eszközük egy neutralizáló nevű kütyü, amely felvillanó fényével kitörli mindazok emlékezetét, akik kapcsolatba kerültek az idegenekkel, vagy szemtanúi voltak a sötét zsaruk valamelyik akciójának.

A sorozat legújabb darabja, a Men in Black - Sötét zsaruk a Föld körül (MIB: International) új elemekkel bővíti a jól ismert mitológiát. „A sztori a korábbi részek által megrajzolt világban játszódik, de kilép New Yorkból – magyarázza Walter F. Parkes producer. – Nemzetközi vizekre hajózunk, és új szereplők lépnek be a történetbe; a legfontosabb közülük M, egy frissen verbuvált női ügynök, aki azonnal a mélyvízbe kerül, és a szervezet legveszélyesebb küldetésére indul.”

M, akit a Thor-filmek tüzes Valkűrje, Tessa Tompson alakít, gyerekkorában kapcsolatba került az űrlényekkel, de megúszta az emlékezettörlő vakuvillanást, és azóta is a sötét ruhás zsaruk titkát nyomozza. Kitartó munkával eljut a szervezet New York-i főhadiszállására, ahol elszántságával olyan mély benyomást gyakorol az Emma Thompson által megformált O ügynökre, hogy végül felveszik az ügynökség soraiba.

M villámgyorsan halad fölfelé a ranglétrán, és hamarosan H partnere lesz. Ez különleges megtiszteltetés, mert H ügynök a MIB élő legendája, aki egyszer már megmentette a világot. Az újsütetű páros első feladata egy űrbéli előkelőség, Vungus fogadása.

Vungus H ügynök régi barátja, és minden évben felkeresi a Földet, hogy egy bizonyos éjszakai mulatóban hatalmasat partizzon. A legújabb csapatás azonban nem várt fordulatot vesz: a magas rangú jövevényt megölik, és H-ék rájönnek, hogy Vungus egy olyan űrfegyvert hozott magával, amivel egy egész galaxist meg lehet semmisíteni. Erre fáj a foga a gyilkosságért felelős agresszív és akrobatikus űrlényeknek, akik az ügynökség egyik tagjától tudták meg, hol csaphatnak le Vungusra. H és M az orrgyilkosok és az ügynökségnél dolgozó tégla nyomába erednek, és az üldözés során bejárják a fél világot.

Chris Hemsworth alakítja H ügynököt, az ügynökség sztárját. Évekkel korábban H és nagy T (Liam Neeson) megmentették a Földet egy űrbéli támadástól és H-val azóta nagyon elszaladt a ló. „Mindenkinél jobbnak hiszi magát – magyarázza Hemsworth –, magasról tesz az előírásokra és a papírmunkára, amivel persze rengeteg feszültséget okoz a MIB londoni irodájában. Épp ideje, hogy valaki helyre tegye.”

„Chris tökéletes választás volt a szerepre – mondja a színészről Laurie MacDonald producer. – Karizmatikus, jóképű és páratlan tehetsége van a komédiázáshoz.”

„M és H olyanok, mint a tűz és a víz, vagy a jin és a jang – fejtegeti Hemsworth partnere, Tessa Thompson. – Tökéletes ellentétei egymásnak, és tökéletesen kiegészítik egymást.”

M először hatévesen tűnik fel a történetben, amikor a családja űrlényekkel találkozik, és ő a szüleivel ellentétben ravaszul elkerüli, hogy a fekete öltönyösök kitöröljék a memóriáját. Ő az egyetlen ember a Földön a MIB ügynökein kívül, aki pontosan tudja, hogy idegenek léteznek, és egész életében azt a titokzatos szervezetet kutatja, amivel gyerekkorában összeakadt.”

„Épp fordítva lesz ügynök, mint Will Smith az első filmben – magyarázza a színésznő. – Nem őt keresik meg, hanem ő megy házhoz. Húsz évébe telik, mire megtalálja a világegyetem legtitkosabb ügynökségét, és minden vágya, hogy magára ölthesse az ikonikus fekete öltönyt.”

„Tessából elementáris erő és vadság sugárzik – mondja Perkes. – Nem véletlenül volt a Thor: Ragnarökben olyan kiváló Valkűr, és most M-ként is ugyanezt az elsöprő lendületet hozza.”

A New York-i MIB-et vezető O ügynököt – aki a Men in Black - Sötét zsaruk 3. (Men in Black 3.) után ismét Emma Thompson alakít –, meggyőzi Molly eltökéltsége, és végül alkalmazza a lányt. Molly, vagyis most már M ügynök Londonba kerül, nagy T védőszárnyai alá, majd csatlakozik a legendás H-hoz, és az ügynökségbe beépült tégla felkutatására indulnak. Nagy T, akivel korábban H megmentette a Földet, már visszavonulásra készül, de nyugdíjba vonulása előtt még meg akarja tisztítani a szervezetet a belső ellenségtől.

Liam Neesont az utóbbi időben főleg akcióhősként láthattuk, nagy T szerepében azonban komédiásként is brillírozik.

„Már kiválasztottuk Chris Hemsworthöt az egyik főszerepre – avat be E. Bennett Walsh executive producer –, és hozzá kerestünk partnert, így esett a választásunk Liamre.”

„Nagy T igazi apafigura H számára – magyarázza Hemsworth. – Egyszerre barát és tanítómester, szóval igen szoros a kapcsolatuk.”

A gyilkosságot követően H és M a pusztító fegyver nyomába ered, és a kutatás első állomása a marrákesi (marrakesh-i) bazár, ahol egy aprócska űrlény csatlakozik hozzájuk. Gyalognak hívják: a csöppnyi idegen ugyanis egy olyan civilizációból származik, amelynek tagjai sakkfigurákként azonosítják magukat, és a teljes népesség egy sakktáblán él. „Gyalog egyetlen feladata, hogy védje a Királynőt – magyarázza Kumail Nanjiani, aki az arcjátékát, és a film eredeti változatában a hangját kölcsönzi a CG figurának. – De amikor az orrgyilkosok kiirtják a népét, egyedül marad, és már nincs kit védelmeznie.”

Az elárvult, parányi űrlény végül új, nemes életcélt talál magának: M ügynök védelmezőjéül szegődik, és levakarhatatlanul követi mindenhová úrnőjét. „Életében először hagyja el a régiségboltot, ahol a sakktáblán éldegélt – meséli Nanjiani –, és olyan élményekben lesz része, amelyekről nem is álmodott.”

„Gyalog elképesztően vicces figura – folytatja a színész. – Egyszerre ártatlan és agyafúrt, cinikus és rajongó, érzelmileg egy kisgyerek, szellemileg viszont hihetetlenül érett. Ráadásul van egy kardja is, amit nem fél használni!”

H rájön, hogy a fegyver visszaszerzéséhez meg kell látogatnia régi szerelmét, Rizát (Rebecca Ferguson), aki fegyverkereskedő, és saját egzotikus szigetén él. Riza elbűvölően szép és gazdag… és mellesleg van egy harmadik keze, tudniillik szintén földönkívüli. Még nagyobb gond, hogy a lelkiismeretnek viszont teljességgel híján van, és életveszélyes portékáit annak adja el, aki a legtöbbet fizeti.

„Nem nevezném egyértelműen szörnyetegnek – jellemzi a figurát Ferguson, akit Ilsa szerepében láthattunk a két legutóbbi Mission: Impossible filmben –, de kétségtelenül van benne egy adag a gonosz boszorkából.”

H és M igazi ellensége azonban nem a gyönyörű, háromkezű Riza, hanem a kecses mozgású bérgyilkos ikerpár, akit két híres táncos és koreográfus, Laurent Bourgeois és Larry Bourgeois alakít. Ők a valóságban is ikrek, „Les Twins" néven futó YouTube-videóiknak sokmilliós rajongótábora van világszerte, és egyebek közt Beyoncé, illetve Jay-Z klipjeiben is szerepeltek már.

A filmet rendező F. Gary Gray ötlete volt, hogy a Bourgeoisékat felkérjék a szerepre. „Gary bejött az irodámba, és megmutatott egy videót két különleges táncosról – meséli Parkes. – A video címe ‘Rug Dealers’ volt, és a táncosok olyan elképesztően mozogtak rajta, hogy digitális trükknek véltem az egészet. De kiderült, hogy mindent ők csinálnak!”

„A forgatáson leesett állal bámultuk őket – emlékezik Hemsworth. – Hihetetlen volt az a biztonság, ahogy együtt mozogtak. Az ikrekről azt szokták mondani, hogy befejezik egymás gondolatait: hát ők a tánc nyelvén csinálták meg ugyanazt.”

A Bourgeios-testvérek sikerekben gazdag pályafutásában a film újabb csúcspontot jelent. „Imádjuk a Sötét zsaruk-mozikat – lelkendezik Laurent –, és csodálatos érzés volt, hogy a filmtörténet egyik legviccesebb sorozatának részesei lehetünk.”

Valamivel emberszabásúbb figura a magas rangú londoni MIB ügynök, C: őt Rafe Spall alakítja, akit egyebek között a Jurassic World: Bukott birodalom (Jurassic World: Fallen Kingdom) és a Haláli hullák hajnalában (Shaun of the Dead) láthattunk. C ügynök igazi törtető, halálosan féltékeny H-ra, és mindent megtesz, hogy megkeserítse az életét.

Visszatér a filmben a korábbi részek jó néhány vicces űrlénye, és természetesen újfajta, elképesztően bizarr teremtményekkel is találkozhatunk, vagyis a sorozat rajongói e tekintetben sem fognak csalódni.

LÉTRA A CSILLAGOKBA

A film díszlettervező az a Charles Wood volt, aki korábban a Marvel-univerzum olyan sikerdarabjaiban dolgozott, mint a Bosszúállók: Végjáték (Avengers: Endgame), a Doctor Strange és A galaxis őrzői (Guardians of the Galaxy). Wood feladata csöppet sem volt egyszerű, hiszen egyszerre kellett hűségesnek maradnia a Sötét zsaruk-sorozat korábbi darabjainak látványához, és új színekkel gazdagítania a palettát.

A MIB: Sötét zsaruk főszereplői bejárják a világot, az ügynökség New York-i főhadiszállásáról Londonba utaznak, majd Marokkó sivatagja következik, végül a Földközi-tenger egyik mesés szigete.

„A korábbi filmek látványvilága a hatvanas évek modernizmusát idézte – magyarázza Parkes. – Ebben az új részben a harmincas-negyvenes évek építészetének Art Deco hagyományaihoz nyúltunk vissza, ami hajszállal klasszikusabb stílust jelent, és az eleganciát történelmi patinával vonja be.”

„Azt akartuk éreztetni, hogy az ügynökség már a 20. század eleje óta létezik – fűzi hozzá Wood. – Ezzel a stiláris fogással mintegy történelmi távlatba helyeztük a titkos szervezetet.”

A forgatás bázisa a Warner Bros. angliai Leavesden Stúdiója volt, amely számos kiterjedt belső díszletnek adott otthont. Itt építették fel a MIT londoni székhelyét, benne nagy T különleges formájú irodájával; Riza földközi-tengeri magánbirodalmának belsőit, Molly gyermekkori házát, a MIB kihallgató szobáját, O ügynök tojás alakú irodáját, a marokkói régiségboltot és az Eiffel-torony díszletét.

„A mi történetünkben az Eiffel-torony egy űrlétra, amin keresztül más naprendszerekbe lehet teleportálni, illetve a párizsi utcákon landolni – magyarázza Wood. – Egy kicsit olyan funkciója van, mint az Ellis Island-i bevándorlási központnak, csak ide űrlények érkeznek, és esnek át a hivatalos procedúrán. Három nagy ajtót helyeztünk el a fogadó helyiségben, amelyeken keresztül egyik dimenzióból a másikba lehet átlépni.”

Az éjszakai mulatóban játszódó jelenetet eredeti helyszínen, egy londoni klubban vették fel, és forgattak a The Blackfriar Pub környékén is: a patinás londoni kocsma homlokzatából alakították ki a sötét zsaruk londoni irodájának bejáratát.

A marrákesi forgatás központja a nyüzsgő, kaotikus bazár, a Souk volt, de a stáb megfordult a falakkal körül ölelt, királyi kasbahban, Morzouga vörös kő- és homoksivatagában, valamint a Gibraltári-szoros nyugati végénél található festői kikötővárosban, Tangerben is.

A fegyverkereskedő Riza magánbirodalmát Nápolytól nem messze, a Tirrén-tenger egyik vulkanikus szigetén, a szerelem szigeteként is emlegetett Ischián építették fel.

A csapat forgatott a korábbi három rész központi helyszínén, New Yorkban is, ahol Wood újraalkotta a MIB főhadiszállásának várócsarnokát, az első film magányos biztonsági őrével, aki azóta is még mindig újságot olvas…

ÖLTÖNYÖK TESTRESZABVA

A Sötét zsaruk ikonográfiájának kulcseleme a fekete öltöny. „Az ügynökség tagjai látástól vakulásig a világ megmentésén dolgoznak – magyarázza Parkes –, de munkájukat titokban végzik, és a létezésükről soha, senki nem szerezhet tudomást. Ezért hordják a sötét ruhát és a napszemüveget, ami elrejti a személyiségüket, és teljesen álcázza őket. Filmes szempontból itt az a csavar, hogy miközben a ruhának teljesen jellegtelennek kell lennie, az őket viselő sztároknak pokolian jól kell festeniük bennük.”

Penny Rose jelmeztervező Paul Smith-szel, az egyik legfelkapottabb brit divattervezővel együttműködve egyéni jellemzőkkel gazdagította a nevezetes ruhadarabokat. „Amikor a sötét zsarukra gondolunk, azonnal a fekete öltönyre asszociálunk, és itt általában meg is állunk – folytatja Parkes. – Penny Rose azonban továbbgondolta a kérdést, és a korábbi filmek New York-i ruhái helyett angol stílusú öltönyöket tervezett.”

„Mindegyik ruhának volt valami egyéni jellemzője – veszi át a szót Hemsworth. – Az enyém például különleges bélést kapott. De még a zoknim sem volt tucatáru, ezt is Paul Smith tervezte a számomra.”

Liam Neeson nagy T-je egy különleges kiegészítőt: egy mellényt kapott Rose-tól. „Ő a londoni részleg feje, ezért azt gondoltam, illő, hogy rendelkezzen valamivel, ami megkülönbözteti a beosztottjaitól – avat be a jelmeztervező. – És az öltönyeit különlegesen rugalmas anyagból varrattam, így egyáltalán nem gyűrődnek utazás közben.”

Rose a fekete öltöny űrlény-változatát is megalkotta a MIB londoni részlegén ténykedő földönkívüli alkalmazottak számára, a gyilkos ikerpár jelmezének megtervezésekor pedig egyfajta szakadt, „űrcsavargó" hatás kialakítására törekedett.

KÜTYÜK ÉS VERDÁK

A meghökkentő használati tárgyak és fegyverek szintén fontos részét képezik annak a világnak, amiért a Sötét zsaruk-filmeket szeretjük. Az alkotók a korábbi részek számos eszközét átvették, de a fantáziájuk egészen váratlan irányokba is megszaladt.

A sötét zsaruk egyik legfontosabb munkaeszköze a neutralizáló, amely felvillanó fényével kitörli a memóriát, és az alanyokat olyan hipnotikus állapotba hozza, amelyben hamis emlékekkel pótolhatóak a valódiak.

„A neutralizáló segít titokban tartani az ügynökség létezését, és elfedni a földlakók elől azt a kétségkívül nem könnyen megemészthető tényt, hogy bolygónkon nyüzsögnek a földönkívüliek – fogalmaz Parkes. – Ami a jediknek a fénykard, az a sötét zsaruknak a neutralizáló.”

Az eszközök megalkotásához Wood Pierre Bohamma kellékmodellezőt hívta segítségül, aki korábban számos Csillagok háborúja, Harry Potter és James Bond filmben közreműködött. Közös művük a filmben látható, modernizált neutralizáló is. „Ez egy ikonikus darab, úgyhogy nem sokat változtattunk az eredetin – magyarázza Bohanna. – Kicsit azért felspéciztük, most másként nyílik és mozog, de lényegét tekintve persze ugyanolyan maradt, mint amilyennek a rajongók a korábbi részekben megismerték és megszerették.”

Wood felügyeletével tervezték meg a film különleges járműveit is. Will Smith és Tommy Lee Jones annak idején egy Ford LTD Crown Victoriában furikázott, Chris Hemsworth és Tessa Thompson alá viszont már egy klasszikus Jaguar SJ6-ot and egy Lexus RC F-et adtak az alkotók. A Jaguár jóval több egyszerű járműnél: titkos fegyverraktár, amelynek lökhárítója alatt high-tech géppuska bújik meg, a dísztárcsák dobtárként működnek, a kipufogó pedig rakéta-kilövővé alakítható. De tud néhány izgalmas trükköt a Lexus is, amelyen – az első rész 1980-as Ford LTD Crown Victoriájához hasonlóan – szintén van egy nagy piros gomb, ami az égbe repteti a kocsit.

Végül említést érdemel az a repülő robogó, amely a marrákesi jelenetben tűnik fel. „Olyan járgányt szerettünk volna, ami nagyon kirí az adott környezetből – mondja Wood –, ugyanakkor szélsebesen lehet vele cikázni a szűk kis sikátorok labirintusában. Vagy harminc különböző tervet kipróbáltunk, mire kikötöttünk a filmben látható megoldásnál.”

Intercom