Végre a hazai mozikba is megérkezett Florian Henckel von Donnersmarck filmje, a Mű szerző nélkül, mely 36 év után az elős olyan német produkció, melyet több kategóriában is Oscarra jelöltek. Íme minden, amit érdemes tudnod a filmről! 

A Mások élete című Oscar-díjas film rendezőjének új filmje a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, számos nemzetközi díjat nyert, két Oscar-díjra jelölték.

A német művész, Kurt Barnert két egymást követő diktatúra elnyomásában kezdi meg alkotói útját. A fasiszta Németországban születik, majd az NDK-ban válik fiatal felnőtté. Néhány évvel később megszökik Nyugat-Németországba, de sötét múltját nem képes a háta mögött hagyni. A művészi útkeresés, a meghasonlás, a siker visszásságait bemutató és a 20. századi történelem monumentális tablóját képező film az egyik legnevesebb kortárs festő, Gerhard Richter életén alapul.

A produkciót Florian Henckel von Donnersmarck írta és rendezte (A mások élete, Az utazó), míg a főbb szerepeket Lars Eidinger, Tom Schilling, Paula Beer, Sebastian Koch, Jörg Schüttauf, Hanno Koffler és Jacob Matschenz alakítják.

Íme 7 tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • Bár a film fiktív történetet mutat be, az alkotókat egy újságcikk inspirálta egy híres német nyomozóriporter, Jürgen Schreiber tollából Gerhard Richter festőről.
  • A Mű szerző nélkül mindössze a második olyan német film, melyet több kategóriában is jelöltek Oscar-díjra. Ilyen legutóbb 36 éve fordult elő Wolfgang Petersen filmje, A tengeralattjáró esetében.
  • A filmet 13 perces álló ovációval fogadta a 75. Velencei Filmfesztivál közönsége.
  • A film remek kritikai fogadtatásban részesült. A Mű szerző nélkül jelenleg 76 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon.
  • A Mű szerző nélkül 1,3 millió dollárt termelt, amivel minden idők 15. olyan német filmje lett, mely átlépte a milliós álomhatárt.
  • A mű szerző nélkül nyerte a legjobb film díját a Velencei Filmfesztiválon.
  • A film elnyerte a Young Cinema Awardot a Velencei Filmfesztiválon.

Hazai premierdátum: 2019.10.10.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: