Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
88%

Mű szerző nélkül (2018)

Werk ohne Autor
Filmadatlap
 
27
Szereplők
7
Vélemények
70
Képek
5
Videók

Galéria (70)

Sebastian Koch
Cai Cohrs
Cai Cohrs
Tom Schilling
Tom Schilling
Sebastian Koch
Paula Beer
Cai Cohrs
Tom Schilling
Cai Cohrs
Tom Schilling
Cai Cohrs

Videók (5)

 
BalogJoe   2020. 11. 01.

legújabb vélemény

0
Thriller?

Történelmi dráma, thriller – írta a "műsorújság". Előbbivel egyetértek, utóbbit vitatom. A film a történelem, a sors morbiditását mutatja be a világégéskor és utána, német szemmel. Szép film, de nekem hiányzott belőle valami, mert hiába keretbe foglalt a történet, katarzist nem éreztem. Persze, nem kell minden filmbe katarzis, de talán itt dobott volna az alkotáson. Jó film, de még egyszer biztos nem nézem meg a hiányérzet miatt.

 
Sniper   2018. 10. 27.

1

Nem árt, ha az ember rendelkezik alapvető történelmi ismeretekkel a cselekmény megértéséhez, mert a film nem ad magyarázatot semmire. De talán még enélkül is képes mély nyomot hagyni az emberben, mert zseniálisan jeleníti meg azt a fájdalmat, amit a 20. századi Németország eseményei hagytak az emberek lelkében.

 
Berto49   2019. 08. 11.

0
Újabb esély az Oscar-díjra

Kicsit félve kezdtem a film megnézéséhez, megriasztott a több mint három órás hossza, de kár lett volna kihagyni, mert nagyszerű élmény volt. Annyi minden van ebben a filmben, hogy szinte felsorolni is lehetetlen. Főhőse Kurt Barnert (Tom Schilling), akinek életét már kisfiú korától követhetjük. A modell Gerhard Richter, a kortárs német képzőművészet leginkább elismert alakja volt, aki első jelentős sikereit a fotorealisztikus festményeivel érte el. A német történelem számos eseményét Kurt sorsán keresztül követhetjük. Apja tanárként kénytelen volt belépni a náci pártba, az eugenetika embertelen alkalmazása miatt elvesztette az egyik rokonát. (Elizabeth szerepében ritkán lehet olyan angyali szépségű színésznőt látni, mint Saskia Rosendahl!) Ennél a résznél jelenik meg a film „főgonosza” a féreg természetű Seeband professzor, későbbi apósa, a nőgyógyászat legkiválóbb német képviselője. Kurt fiatal tehetséges festőként az NDK-ban jelentős megbízást kapott, amelyeket a szocialista realizmus stílusában valósított meg. A feleségével együtt, aki Seeband lánya az NSZK-ba szöktek és Kurt Düsseldorfban túlkoros tanítványként találta meg egyéni kifejezési módját. Nagyszerű német történelmi tabló, Henckel von Donnersmarck „Az utazó” című fiaskója után újra a tehetségéhez illő filmet alkotott.

 
kacsafacsaro   2019. 07. 15.

2
Nagyívű produkció, maradandó élmény

A film egy epikus, generációkat átfogó mese a művészetről, szerelemről, tragédiáról és politikáról. Kurt Barnert fiatal művész (Tom Schilling) Nyugat-Németországba menekül, de továbbra is kínozzák gyermekkorának a náci években átélt eseményei és már az NDK-ban megélt fiatalkorának tapasztalatai. Amikor találkozik Ellie-vel (Paula Beer), meg van győződve arról, hogy megtalálta élete szerelmét, a lány titkolt múltú apja azonban megpróbál véget vetni kapcsolatuknak. A kompromisszumokra nem hajlandó művész kitartóan keresi és megtalálja egyéni kifejezésmódját, és olyan festményeket hoz létre, amelyek nemcsak saját sorsát tükrözik, hanem egy egész nemzedék traumáját is. A filmet 2019-ben a „Legjobb idegennyelvű film” és a „Legjobb operatőr” kategóriában Oscar-díjra jelölték. A fordulatos, érdekes történet, a briliáns színészi játék, a csodás képi világot megteremtő operatőri munka, a rendező, Florian Henckel von Donnersmarck nevével fémjelzett alkotást maradandó filmélménnyé teszi, ami garantált három órás szórakozást kínál a nézőknek.

 
UmpaLumpa   2018. 12. 14.

1

Az elején felkeltette az érdeklődésemet, aztán következett a hosszasan ecsetelt szerelmi szál, de még itt is feszült érdeklődéssel figyeltem. A végén viszont eléggé visszavettek a tempóból, hiányoltam a katartikus élményt. De úgy összességében tetsz... több»

 
M4T   2019. 10. 10.

0

Imádtam a film minden egyes percét, igazából egy pillanatig sem volt kétséges számomra, hogy ez a történet egyenesen nekem szól. Lebilincselő és magával ragadó, szerintem egy közös mozizáshoz a pároddal éppen ideális. Csakis ajánlani tudom!

 
cosmik   2019. 10. 11.

0

Nem egy könnyű falat az tény, de nem mondanám, hogy ez volt életem legnehezebben emészthető thrillere. Talán túl sok kiszámítható klisével is operál, de mindezek ellenére a hangulata nagyon el lett találva, a műfaj kedvelői egészen biztosan élvezni fogják.

A film összbevétele 6 194 487 dollár volt (imdb.com).

 

Bár a film fiktív történetet mutat be, az alkotókat egy újságcikk inspirálta egy híres német nyomozóriporter, Jürgen Schreiber tollából Gerhard Richter festőről.

(hp)
 

A Mű szerző nélkül mindössze a második olyan német film, melyet több kategóriában is jelöltek Oscar-díjra. Ilyen legutóbb 36 éve fordult elő Wolfgang Petersen filmje, A tengeralattjáró esetében.

(hp)
 

A filmet 13 perces álló ovációval fogadta a 75. Velencei Filmfesztivál közönsége.

(hp)
 

A film remek kritikai fogadtatásban részesült. A Mű szerző nélkül jelenleg 76 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon.

(hp)
 

A Mű szerző nélkül 1,3 millió dollárt termelt, amivel minden idők 15. olyan német filmje lett, mely átlépte a milliós álomhatárt.

(hp)
 
Kétségtelen, hogy Donnersmarck enged a hollywoodi hatáskeltés csábításának, cserébe viszont egy kifejezetten erős, a régimódisága ellenére is szívünkbe hatoló művet tett le az asztalra. több»