Ne játssz a tűzzel-ben a kaliforniai Reddingben a füstugróknak becézett elit tűzoltócsapat ezúttal emberére akad. A füstugrók különlegesen kiképzett nők és férfiak, akik elsőként veszik fel a küzdelmet az erdő- és bozóttüzekkel, miután ejtőernyővel ledobták őket a lakatlan vidéken. Ám amikor három füstugró – Mark Rogers százados (Keegan-Michael Key), Rodrigo Torres hadnagy (John Leguizamo) és Axe (Tyler Mane) – továbbá vezetőjük, Jake Carson (John Cena) kiment három gyereket egy kigyulladt faházból, rá kell döbbenniük, hogy vannak kihívások, amelyekre a mégoly alapos kiképzés sem tudja felkészíteni őket. Carson nem tudja elérni a gyerekek szüleit, így a törvény szerint nekik kell gondoskodniuk a srácokról. Bébiszitteri szerepbe szorulva a négy tűzoltó szembesül a szomorú ténnyel, hogy a gyerekek olyanok, mint a tűzvészek: vadak és kiszámíthatatlanok.

A tűzoltók elviszik a gyerkeket reddingi bázisukra. A bázis szigorú rendjéről és erős kezű vezetéséről híres: korábban Carson apja, a néhai Dan Carson volt a parancsnok, a legtökösebb tűzoltó, aki valaha fejszét fogott a kezébe. A Yosemite Nemzeti Parkban kitört tűzvészben veszett oda. Dicső öröksége legalább akkora teher a fia számára, mint amennyire lelkesítő példa. „Apja szörnyű balesetben vesztette életét hosszú évekkel korábban – magyarázza Andy Fickman, a Ne játssz a tűzzel rendezője. – Emiatt Jake nagyon kemény, zárkózott személyiséggé vált. A környezete formálta ilyenné.” Carson előtt nemrég megnyílt a lehetőség, hogy Richards parancsnok helyére lépjen, amire mindig is vágyott. „Amikor megismerjük Jake-et, éppen élete legnagyobb karrierlehetősége előtt áll. Mindent egy lapra tesz fel, semmi nem állhat útjába.”

Carson szerencséjére három legjobb embere mellette áll ezekben az embert próbáló időkben. Különösen közel áll hozzá Mark Rogers százados, aki a jobbkeze, a csapat mókamestere és mindenese. „Markot a briliáns Keegan-Michael Key alakítja. Ez a fickó mindig ott van, ahol szükség van rá, még szólni sem kell neki – folytatja Fickman. – Egy pillanat alatt előteremti, ha valamilyen szerszámra van szükséged. Térkép kell? Tessék. Iránytű? Íme. Tűzoltókészülék? Poroltó vagy haboltó kellene? Máris!”

Mark közvetlen beosztottja Rodrigo Torres hadnagy, az egykori elítélt, aki újabban a konyhában éli ki az ételek iránti szeretetét. „Mark a multik világából érkezett, Rodrigo meg a börtönből – folytatja a rendező. – A csapat mesterszakácsának tartja magát. A rácsok mögött tanult főzni, és most rendszeresen különleges börikoszttal traktálja a csapat tagjait – akik azért maradnának a hagyományos polgári konyha örömeinél.”

Végül itt van Axe, a gyengéd óriás. Ő az egyetlen a füstugrók között, akinek a teljes nevét és rendfokozatát homály fedi. „Ő az erdei Frankenstein fia – folytatja Fickman. – Sebhelyes, mindig hallgat és nem tudni, honnan jött, de az biztos, hogy vészhelyzetben Axe-nél jobb társat elképzelni sem lehet.”

Bár nagyon különböző karakterekről van szó, a csapat három tagja egy emberként rajong Carsonért, mert, mint Mark Rogers mondja a filmben, „miatta lettem tűzoltó”. Szavai fontos ellentmondásra világítanak rá: miközben Carson képes a legjobbat kihozni másokból, be van zárva saját börtönébe, amelynek falait ő emelte maga köré. Rodrigo azonban biztos abban, hogy a szilárd börtönfalak mögött ott rejtezik Jake valódi, kedves énje, amit majd egy arra rátermett személynek kell előcsalogatni: „Lehet, hogy elsőre nem jön le mindenkinek, de Jake igazából kedves srác.”

Carson feltétel nélkül számíthat az embereire, a gyerekek azonban más kategóriába esnek. A 16 éves Brynn (Brianna Hildebrand) mindig élesen fogalmaz, régi sérelmei miatt haragszik a világra, és van egy titka, amit nem szívesen oszt meg másokkal: miattuk égett le a faház az erdőben. Persze véletlen balesetről van szó, de ez mit sem von le annak a ténynek a súlyából, hogy Brynn vitte az öccsét és a húgát, a tízéves Willt (Christian Convery) és a négyéves Zoey-t (Finley Rose Slater) az erdei házba, ahol aztán elszabadultak az események. Brynn meggyőzi a két kicsit, hogy lopniuk kell némi elemózsiát, aztán ideje kereket oldani.

Carson botor módon hisz abban, hogy a gyerekekben meg lehet bízni, ezért örömmel fogadja a területi parancsnok, Richards (Dennis Haysberth) látogatását, akit meg akar győződni arról, hogy a bázison feszes napirend szerint folyik a munka. Richards azt is elvárja, hogy ha Carson feljebb akar lépni, hivatalosan jelentkezzen az új munkára, kifejtve karriercéljait és ecsetelve képességeit. Ha Carson eléggé meggyőző tud lenni, Richards minden bizonnyal javasolni fogja, hogy ő legyen az utódja.

Carson teljesen felpörög: karnyújtásnyira van attól, hogy parancsnok legyen. Minden erejét a jelentkezésre kell fordítania, a gyerekek most nem jönnek képbe.

A bázison azonban kitör a káosz. Zoey hisztis rohamot kap, Mark és Axe lefagynak, mert ilyen téren nincs tapasztalatuk, Rodrigo annyira elmerül egy szendvics összebuherálásában, hogy nem veszi észre, hogy Brynn kifosztja a szekrényeket, Will pedig elkóricál, és megtalálja a helyzetjelző rakétapisztolyokat. Egy tízéves kisfiúhoz méltón elsüti az egyik pisztolyt, és felgyújtja Jake nadrágját. Mark fogja a tűzoltókészüléket, és eloltja a főnökét.

Ha mindez nem lenne elég, csinos biológus érkezik a bázisra. Dr. Amy Hicks (Judy Greer) azt veti Carsonék szemére, hogy védett területről vételeztek vizet – amely az ő védett területe. Pontosabban a varangyai vételezett területe. „A karakterem az amerikai lapátlábú békák életmódját tanulmányozza, hogyan hatnak a környezetükre és a többi állatfajra – magyarázza Greer. – Eléggé elzárt területről van szó Kaliforniában, ahol nincs sok ember, csak ezek a füstugrók fordulnak elő.”

Hicks és Carson folyton civakodnak, de mindenki számára nyilvánvaló, hogy ezzel csak a kölcsönös vonzalmat próbálják leplezni. „John Cena karaktere és az enyém lépten-nyomon egymásba botlanak – mondja Greer. – De ahogy mondani szokás, a gyakori ütközés annak tudható be, hogy az ellentétek vonzzák egymást. A karakterem borzasztóan utálja a pasit, mert egyszer már dobta, amikor randiztak, de hát innen szép békülni.”

Carson gyorsan változtat a stílusán, mert azt reméli, lepasszolhatja a srácokat Hicksnek. Megpróbálja rábeszélni a biológust, hogy vegye át a feladatot, de ezzel csak felbőszíti a másikat. „Rám akarja sózni a srácokat, mivel nő vagyok – mondja Greer. – Nem vállalom, mert feminista vagyok. Nem lehet koloncként a nyakamba akasztani ezt a kupac gyereket pusztán amiatt, mert nőnek születtem.”

Az eseménydús éjszakát mozgalmas reggel követi, amikor a magára hagyott Will megrongálja Jake értékes kisteherautóját, és amikor megpróbálja helyrehozni a károkat, amortizálja az egész garázst egy nagy nyomású vízcsővel. A füstugrók próbálják menteni, ami menthető, s eközben Brynn beoson az irodába, hogy valamit elcsenjen. Carson lefüleli, és rájön, hogy a lány a bázis kulcskészletét akarta megszerezni. A lánynak azonban sikerül kereket oldania, összeszedi a gyerekeket, elcsaklizza a terepjárót, és nekivág az országútnak.

Ám Jake Carson parancsnokot nem ilyen könnyű lerázni. Felpattan egy biciklire, és úttalan utakon a terepjáró nyomába ered. Brynn véletlenül nekimegy a kocsival, s a tűzoló beleszáll a bozótosba. Jake-nek szerencsére kutya baja, de ugyanezt nem lehet elmondani a bicajról, még kevésbé a terepjáróról, ami belegurul a tóba. Mivel minden közlekedési lehetőség ki van lőve, és távol vannak a lakott helyektől, kénytelenek az erdőben éjszakázni.

Az éj leple alatt sok mindenre fény derül. Brynn színt vall: a szüleik meghaltak, a kisgyerekek nevelőszülőkhöz kerültek, és amikor kiderült, hogy szét akarják választani őket, megszöktette őket, és a családi víkendházban rejtőztek el. Brynn nagy meglepetésére Jake együttérez velük: elmeséli, milyen érzés volt elveszíteni az édesapját. Brynn elmondja, hogy két nap múlva lesz Zoey születésnapja, Jake erre megengedi, hogy a bázison maradjanak, és felhívja a gyermekvédelmi szolgálatot, hogy megtudakolja, hogyan tarthatná együtt a gyerekeket.

A bázison Jake születésnapi üzemmódba helyezi az embereit. Szuper parti jelenik meg a láthatáron, azzal a feltétellel, hogy egészben marad a bázis Richards parancsnok hétfői érkezéséig.

Mindenki alig várja az ünnepnapot, amikor Amy betoppanása új kihívás elé állítja Jake-et. Brynn néhány randizós tanáccsal siet a segítségére, s Jake meghívja Amyt vacsorára. Az este folyamán Jake jól felépített látszatvalósága omladozni kezd. „Jake regeteget tanul Amytől és a gyerekekről – mondja Cena. – Például hogy vállaljuk emberi gyengeségeinket. A film nagyon fontos üzenete továbbá, hogy el kell fogadnunk az élettel járó kellemetlenségeket. Jake eddig a rutin és az előírások kényelmében élt, annak ellenére, hogy bármikor képes volt a tűzvihar közepébe ugrani ejtőernyővel.”

Hogy mi történik a továbbiakban Amyvel, Jake-kel és gyerekkel, kiderül a filmből.

A produkció

Andy Fickman rendező éppen Londonban dogozott egy musicalen, amikor megszólalt a telefonja. Tedd Garner producer hívta. Garner évek óta dolgozott egy forgatókönyvön, és el akarta küldeni Fickmannek. „A próbák szüneteiben olvastam, és beleszerettem – mondja a rendező. – Imádtam a koncepciót, ami a vadon tüzeit összehozta a vad gyerekkel.”

Az ötlet az volt, hogy egy csapat füstugró – a tűzoltók elitkommandósai – bármivel meg tudnak küzdeni, de tanácstalanok, amikor szárazdajkának kell szegődniük. Fickman maga is gyakorló apa, és mélyen át tudta érezni a forgatókönyvben felvetett problémákat. Tisztában volt azzal, hogy egy ilyen történet minden korosztály érdeklődését fel tudja kelteni.

A kasztingolás során biztos volt benne, hogy John Cena tökéletes választás Jake Carson parancsnok szerepére. „Olyan emberre volt szükségünk, akiről messziről látszik, hogy egy csapat parancsnoka. Csak ránézel Johnra, és látod, hogy ő pont ilyen karakter. Ugyanakkor esendő is, és vígjátékban nem ismer tréfát.” Judy Greer , aki a kiváló dr. Amy Hickset alakítja, így jellemzi Cenát: „John elképesztő. Nemes lélek, és őszintén szólva nem erre számítottam. Szívesen beszélgetett velem az antik bútorokról és a kézműves fafaragásról, meg arról, milyen nehéz zongorázni tanulni.”

A következő feladat a többi füstugró megtalálás volt. Fickmannek a forgatókönyv olvastán azonnal Keegan-Michael Key és John Leguizamo ugrott be Mark Rogers százados, illetve Rodrigo Torres hadnagy szerepére. Utánuk a „gyengéd óriást” kellett megtalálni, aki Axe-t alakítja. A rendező régi rajongója volt Tyler Mane-nek, akit a robosztus külseje és lelki alkata is tökéletessé tett a szerepre. Dr. Hicks fontos szerepet játszik abban, hogy felszínre hozza Jake gyengéd tulajdonságait, és Judy Greer felelt meg leginkább erre a feladatra.

Fickman úgy képzelte el, hogy a gyerekek pont olyan aranyosak, mint amilyen komisz kölkök. Brianna Hildebrand annyira lenyűgözte a Deadpoolban, hogy mindenképpen őt akarta Brynn szerepére. „Brynn olyan karakter, aki egyszerre anya, nővér és óvónéni, és a zord külső kedves leányzót takar. Briannában mindez megvan” – mondja a rendező. A másik két gyereket alakító Christian Convery, illetve Finley Rose Slater nagyon fiatalok ugyan, de vérprofik, mindenkit lenyűgöztek a forgatáson.

Füstugrók: az elit elitje

1,2 millió tűzoltóból csak 336 füstugró áll szolgálatban az Egyesült Államokban

A füstugrók 900 méterről ugranak ki a gépből, és pontosan az égő erdő közepén érnek földet. „Ezek az emberek teljesen abnormális dolgokat csinálnak – mondja John Cena – Majdnem egy kilométer magasból beleugranak a tűz közepébe, hogy lokalizálják a lángokat. (A tűz továbbterjedését megakadályozandó olyan zónát hoznak létre, ahol a tűznek már nincs „üzemanyaga”, azaz mentesítik az övezetet a fáktól és a bokroktól – a ford.) Csak az áll rendelkezésükre, amit a hátizsákukba tudnak pakolni a túlélés érdekében. A tűz lokalizálása lehet, hogy egy napig, de akár hetekig is eltarthat.”

„Mindig nagyon tiszteltem a tűzoltókat – veszi át a szót John Leguizami. – Nagyon veszélyes foglalkozás, mindannyiukat igazi hősnek tartom.”

Key alaposan beleásta magát a hősies szakma rejtelmeibe: „Ahogy megkaptam a szerepet, borzasztó kíváncsi lettem, kik ezek a füstugrók valójában. Kiderült, hogy a tűzoltóknak nem hivatalosan három kasztja van. Az elsőbe a képzett tűzoltók tartoznak, fölöttük a kemény csávóknak nevezett nagymenők állnak, és az egész hierachia tetején a füstugrók tartózkodnak. Ők az elit elitje.”

Fő a pontosság

Egyenruha és felszerelés

A füstugrók iránti tiszteletből a film alkotói teljes hitelességre törekedtek. Ennek jegyében nagy gondot fordítottak arra, hogy a jelmezek és a kellékek autentikusak legyenek. „A füstugrók az égő erdőben dolgoznak, ezért az életformájuk meglehetősen egyszerű – mondja Monique Prudhomme jelmeztervező. – A ruházatuk is egyszerű, durva és koszos.”

Prudhomme állandó kapcsolatban állt a reddingi füstugrókkal, akik kölcsönadták pár egyenruhájukat, hogy lemásolhassák őket. Bár minden egyenruha ogyanolyan, azaz egy pár nagy bakancsból és vastag munkanadrágból áll, Prudhomme kitalálta, miként legyen minden füstugrónak egyéni stílusa. John Cena Jake Carsonja nagyon katonás és összeszedett, ezért jobbára a saját logójával ellátott pólót viseli. A Keegan-Michael Key által megformált Mark Rogers százados rövid ujjú pólót és mindig bevetésre kész öltözéket visel, mivel bármikor képes akcióba lendülni, hogy megmentse a bajbajutottakat. John Leguizamo Rodrigo Torres hadnagyának sűrű múltja volt, ezért ő kompakt álcaruhát visel. A Tyler Manealakította Axe nem beszél sokat, és nem is nagyon változik; a megszokott sárga inget viseli, vállán a védjegyévé vált szekercével. „Hőseinket a legjobb megvilágításba akartuk helyezni, ahol a leghősiesebb oldalukat mutatják” – mondja Prudhomme.

Ami dr. Amy Hickset illeti, az ő ruhatára teljesen minimalista. „A hivatása határozza meg az öltözködését – mondja a jelmeztervező. – Folyton gyapjúfelsőt visel az időjárás viszontagságai miatt, meg mert így praktikus.”

Játsszunk igazi tűzzel!

Szakértelemre és tapasztalatra van szükség, amikor gyújtogatunk

A film legnagyobb kihívását a tüzes jelenetek jelentették, amelyeket eredeti helyszíneken, illetve stúdióban vettek fel. „Az egyik leglátványosabb jelenet, amikor leég az erdei ház, és külsőben is mutatjuk – mondja Mark Moran executive producer. – Hagytuk, hogy porig égjen az egész, a helikopterek pedig fölötte röpködtek és reflektoraikkal pásztázták.”

Az égő erdei ház belső jeleneteit egy vancouveri stúdióban vették fel, amely úgy van kialakítva, hogy nagy tüzet lehessen benne rakni. „Különleges füstelvezető rendszert építettek a tetőbe. Nem sok olyan stúdióban dolgoztam, ahol igazi tűzzel lehet játszani.”

Igazi tűz esetében nyilvánvaló, hogy a biztonság az elsődleges szempont. A veszély minimalizálásának egyik módja az volt, hogy éghetetlen anyagokkal dologoztak. A csapat az effektusokat is teljesen ellenőrzés alatt tartotta. „Propántüzelésű lángvetőkkel dolgoztunk – mondja a különleges effektusokért felelős Alan Burdett. – Nagy csőrendszert építettünk ki, aztán amikor tűzre volt szükségünk, benyomtuk a gázt és meggyújtottuk.”

„A tüzes különleges effektusok pontosan ki vannak számítva, ellenőrzés alatt tartjuk őket, és mindenkinek van terve velük kapcsolatban – árulja el Marny Eng kaszkadőrkoordinátor. – De mindig tudatában vagyunk annak, hogy beüthet valamilyen malőr, és felkészülünk arra, mit teszünk ilyen esetben.”

Bár a tüzekkel nagyon vigyáztak, a Vancouveri Tűzoltóság szakemberei készenlétben álltak a produkció saját biztonsági csapata és a trükkmesterek oldalán.

A gyerekek szerepeltetése további kockázati tényezőt jelentett. Eng nyolc szakemberrel dolgozott, akik a kábelrendszereket mozgatták (ezeket alkalmazzák, ha például valakit át kell repíteni a szobán egy robbanás miatt – a ford.), és külön protokollt kellett kidolgozni számukra a gyerekek jelenléte miatt. „Ha rendesen odafigyeltek, felfogták a paramétereket és azt is tudták, mekkora baj lehet, ha valamilyen gikszer van, kicsit lazítottam a gyeplőn” – mondja Eng.

Ez a lazább gyeplő azt jelentette, hogy Christian Convery, aki a kissé elvetemült Willt alakítja, saját maga hajthatott végre néhány kaszkadőrmutatványt, például a „hevederes kunsztot”, amely Convery egyik kedvenc jelenete volt. „Will nagyot repül a levegőben – mondja az ifú színész. – Ehhez meg kellett tanulnom a kábelek használatát, ami nagyon klassz volt!”

Mindenki örömére

Filmünket 8-tól 80 éves korig ajánljuk

A film azért egyedülálló, mert remek szórakozást tartogat minden korosztály számára. „Okos és vicces, ezért tetszett a forgatókönyv – mondja Greer. – Azonnal látszott, hogy nagyon széles közönségnek tetszeni fog, mert rengeteg humor és kedvesség van benne.”

„Ez a film arról is szól, hogy együtt mindig jobb, és mindenkinek vannak olyan különleges képességei, amelyek a csapat javát szolgálják – veszi át a szót Key. – A gyerekek is segíthetnek a felnőtteknek a tanulásban, hogy többet tudjanak meg magukról.”

„Néha ki kell lépned a komfortzónádból ahhoz, hogy megtaláld a szerelmet és a boldogságot” – teszi hozzá Greer.

Ne játssz a tűzzel hamarosan a mozikban!