Nem mi találtuk ki: 8 film, amit egészen bizarr indokkal tiltottak be

Vannak azok a filmek, amiknek a betiltásán a kutya sem csodálkozik. De van néhány olyan eset is, amikor kétszer is el kell olvasnunk az indoklást, hogy megértsük. Ilyen filmekből gyűjtöttünk most össze nyolcat.

A listán szereplő alkotások többsége az angoloknál verte ki a biztosítékot egyik vagy másik jelenetével. Többnyire a hatóságok megelégedtek az ominózus jelenetek kivágásával (amelyek később vissza is kerülhettek a filmekbe), de ettől függetlenül az indoklás olykor egészen meglepő. Főleg annak fényében, hogy sok más film esetében, ahol hasonló jeleneteket láthatunk, ez a fajta szigor valamiért elmaradt…

#8

82 A mélység titka  (1989)

(17) (33)

dráma | kaland | misztikus | sci-fi | thriller

Netflix

Egy amerikai atom-tengeralattjáró eltűnt. Egyesek az oroszokra gyanakodnak. A tengeralattjáró felkutatásával az utolsó kapcsolat helyéhez közeli olajfúró bázist bíznak meg. A... több»

A filmben folyékony oxigént lélegeznek be az extrém mélységben búvárkodó szereplők. A technológiát egy patkányon demonstrálják, amely szemmel láthatóan igen szenved az első másodpercekben. Ez az a teljességgel fiktív jelenet, ami kiverte a biztosítékot a brit hatóságoknál is kivágatták a filmből, mert attól tartottak, hogy lehetnek olyan nézők, akik megpróbálják leutánozni a látottakat és vízbe folytanák a patkányukat...
#7

krimi | thriller

Egy gengszterfilm a régi időkből, melyben egy nagyon jól és precízen végrehajtott gyémántrablás elevenedik meg, melynek felgöngyölítésében a rendőrség tehetetlen, azonban... több»

Az 1955-ös krimi a mozitörténelem egyik legnagyobb rablását mutatja be. A közel félórás jelenet teljes csendben zajlik, se dialógus, se zene. De nem is ezért tiltották be számos országban. Hanem azért, mert túlságosan is részletesen és pontosan mutatja be, hogyan is kell betörni egy ékszerüzletbe. Mexikóban állítólag több betörő is azt vallotta, hogy a filmben látottakat próbálták meg utánozni. De hasonló történet Finnországban is.
#6

38 Woody Woodpecker  (2017)

(2)

animáció | családi | vígjáték

Mindenki kedvence, Woody, a harkály egy véget nem érő csatározásba kezd egy nagyvárosi ügyvéddel, aki szeretné eltüntetni a föld színéről hősünk otthonát. több»

A rém gyenge animációs/élőszereplős filmben egy erdőbe akarnak luxusházat építeni, de az ott élő Woody, harkály ezt nem hagyja. Van egy jelenet, amiben Woody kinyitja a gázt a gonoszok lakókocsijában, amitől az felrobban, benne az egyik szereplővel. Mivel ez egy "családi mozi", így az illetőnek semmi baja sem lesz, csak a haja pörkölődik meg, de ez mégis elég volt ahhoz, hogy az angolok kivágassák az egész jelenetet. Nehogy valaki leutánozza. Látták ők a Reszkessetek, betörőket?!  
#5

69 Robotzsaru 2.  (1990)

(3) (10)

akció | krimi | sci-fi | szatíra | thriller

HBO Max | TV-ben (Sony Movie Channel, csütörtök 01:33)

A történet Detroitban játszódik, ahol a bércsökkentés miatt épp általános rendőrsztrájk zajlik. Az események fő mozgatója az a hidegvérű iparmágnás, aki szeretné az... több»

Az első két klasszikussá vált film híres a jövőt elképesztően zord és bizarr helyként leíró reklámjairól. A film a MagnaVolt autóbiztonsági rendszer reklámjával indul, amely a tolvajt a vezetőszékbe szorítja, majd halálos áramütéssel végez vele. "És még az akkumulátor sem merül le." Ezt a jelenetet szintén az angolok vágatták ki, de nem azért, mert megölnek benne valakit. Hanem azért, mert az autólopás ábrázolása esetleg kedvet csinálhat a valóságban is a tolvajoknak...
#4

családi | dráma | fantasy | kaland | vígjáték

Thomas, a gőzmozdony egész estés játékfilmje, melyben Thomas és Mr. Conductor (Alec Baldwin) átkelnek a való világ és a fikciós Sodor-sziget között, hogy megpróbálják... több»

A népszerű Thomas, a gőzmozdony mozifilm változata is tudott olyat mutatni, amit inkább kivágattak az illetékesek, ezúttal épp Ausztráliában. A hatóságok azt a jelenetet érezték nem helyénvalónak, amiben az egyik karakter "vonatszörföl", vagyis egy száguldó vonat tetején utazik. Ez nem csak veszélyes, de szó szerint törvénybe ütközik arrafelé. És még sok más helyen. A hatóságok pedig féltek, hogy a film kedvet csinálhat a fiatalok körében a vonatszörfözésre.
#3

61 Út a csúcsra  (1993)

(2) (9)

akció | dráma | romantikus | sportfilm

A film különböző hátérrel rendelkező játékosokat mutat be, akik mindannyian máshogy kezelik a nyomást, amit az amerikai egyetemi focicsapat terhe nyom rájuk. Van aki az... több»

A sportdráma egyik híres jelenetében néhány fiatal srác kifekszik egy forgalmas út közepére és újságot olvas, miközben autók száguldanak el mellettük. Sajnos a film bemutatója után két amerikai tini is súlyos balesetet szenvedett, amikor megpróbálták leutánozni a mutatványt. Egyikük bele is halt a sérüléseibe. Éppen ezért a forgalmazó kivágatta a jelenetet a VHS-változatból.
#2

akció | sci-fi

1997. augusztus 29-én a Skynet kirobbantotta a III. világháborút, amely 3 milliárd áldozatot követelt. A túlélőknek azonban a gépek ellen is meg kell küzdeniük. A Skynet egy... több»

A mozitörténelem egyik legsikeresebb akció sci-fije, amely rengeteg olyan jelenetet tartalmaz, amely akár okot is adhatna a tiltásra vagy a szétvagdalásra. Mégis egy olyan jelenet miatt húzták a szájukat az angol hatóságok, amelyben semmi erőszak nincs. Csupán Linda Hamilton karaktere, Sarah Connor egy gemkapoccsal kinyitja egy bilincs és egy ajtó zárját... Úgy tűnik, ez nem fért bele a hatóságoknál, mert féltek, hogy ellesnék mások a dolgot.
#1

krimi

Egy új bűnözési hullám söpör végig a városon és a nyomok Dr. Mabuse-hoz vezetnek, annak ellenére, hogy már egy évtizede be van zárva egy elmegyógyintézetbe.

Egy legendás 1933-as német alkotás, amelyet maga Joseph Goebbels tiltott be hazájában. A filmben egy elmegyógyintézetbe zárt bűnözőzseni ír egy könyvet, amiben kinti követőeinek ad útmutatást a terrorhoz. Az akkori német propagandaminiszter hivatalos indoklása szerint azért kellett betiltani a filmet, mert bűnözésre való felbújtásnak számít. Valójában azonban a film nyitánya miatt attól tartott, hogy talán felkelést szíthat.