Nem mutatják be a Batmant Oroszországban, a Disney, a Warner és a Sony is szünetelteti a premierjeit

A Disney volt az első hollywoodi filmstúdió hétfőn, amely felfüggesztette a kapcsolatát Oroszországgal.

A Warner Bros. az utolsó pillanatban visszavonta a The Batman oroszországi bemutatóját. A döntésre azt követően került sor, hogy a Disney lemondta a filmjeinek oroszországi premierjeit.

"Az ukrajnai humanitárius válságra való tekintettel a WarnerMedia szünetelteti Batman című játékfilm oroszországi bemutatóját" - áll a WarnerMedia szóvivőjének közleményében. "Továbbra is figyelemmel kísérjük a helyzet alakulását. Reméljük, hogy a tragédia gyorsan és békésen megoldódik".

A Robert Pattinson főszereplésével készült The Batman március 3-án került volna bemutatásra Oroszországban a film globális forgalmazásának részeként. A Warner Bros. más közelgő filmjei között szerepel a Legendás állatok és megfigyelésük - Dumbledore titkai (április 14.) is.

Oroszország a világ legnagyobb filmes piacai közé tartozik, és a Pókember 3 - Nincs hazaút decemberi bemutatója óta eddig több mint 44,5 millió dollárt keresett. 

"Tekintettel az Ukrajnába való indokolatlan invázióra és a tragikus humanitárius válságra, szüneteltetjük a mozifilmek oroszországi bemutatását, beleértve a Pixar közelgő Pirula Panda című filmjét is" - áll a Walt Disney Co. szóvivőjének közleményében. "A jövőbeni üzleti döntéseinket a kialakuló helyzet alapján fogjuk meghozni. Addig is, tekintettel a kialakuló menekültválság mértékére, nem kormányzati partnereinkkel együtt dolgozunk azon, hogy sürgős segélyt és egyéb humanitárius segítséget nyújtsunk a menekülteknek."

Nem sokkal később a Motion Picture Association - a nagy stúdiók és a Netflix fő lobbiszervezete - is kiadta első kommentárját az invázióval kapcsolatban.

"A Motion Picture Association a nemzetközi közösséggel együtt kiáll a jogállamiság fenntartása mellett, és elítéli Oroszország ukrajnai invázióját. (...) Továbbra is figyelemmel kísérjük a helyzetet, szorosan együttműködve tagjainkkal és partnereinkkel az egész globális kreatív ágazatban."

A Sony röviddel ezt követően bejelentette, hogy március 24-re időzített Morbius nem jelenik meg Oroszországban. 

"Tekintettel az Ukrajnában zajló katonai akciókra, valamint az ebből eredő bizonytalanságra és a térségben kibontakozó humanitárius válságra, szüneteltetjük tervezett oroszországi mozibemutatóinkat, beleértve a Morbius közelgő bemutatóját is" - közölte a Sony Pictures Entertainment szóvivője. "Gondolataink és imáink mindazokkal vannak, akiket ez érintett, és reméljük, hogy ez a válság gyorsan megoldódik".

A hollywoodi stúdiók hétfői bejelentéshulláma azt követte, hogy az Európai Unió a hétvégén úgy döntött, kizárja Oroszországot a SWIFT globális bankrendszerből.