Netflix: 8 nem evilági film az űrről, amit MOST nézhetsz

Amióta Alan B. Shepard 1961-ben az első amerikai lett az űrben, megszállottjai vagyunk a csillagoknak - és annak, ami rajtuk túl van.

Természetes, hogy a galaxisok iránti rajongás a filmekben is megjelenik. Legyen szó akár arról, hogy fiktív űrhajósok összefognak, hogy megállítsanak egy Föld felé száguldó aszteroidát, akár arról, hogy valódi űrhajósok mesélnek a súlytalanságban szerzett tapasztalataikról, ezek a történetek legalább annyira lenyűgözőek, mint amennyire szórakoztatóak.

Az alábbiakban 8 #űrfilmet mutatunk be (néhány fikciós, néhány valós eseményeken alapuló és néhány dokumentumfilmet), amelyeket most azonnal megnézhetsz, és nem kell visszaszámlálnod a felszállásig.

#8

akció | animáció | családi | dráma | horror | kaland | romantikus | sci-fi

Netflix

A felnőtté válás története a texasi Houston külvárosában játszódik 1969 nyarán, az Apollo-11 történelmi holdraszállásának ideje táján. több»

Az 1969-es holdraszállás történetét már többször is elmesélték a legkülönfélébb médiumokban, de úgy tűnik, még mindig lenyűgöző. Az Apollo 10 1/2 Richard Linklater animációs filmje egy új, fikciós módon meséli el a holdraszállás történetét: egy negyedikes gyerek szemszögéből, aki az első ember lesz, aki leszáll a Holdra. A film, amelyben Glen Powell, Jack Black, Zachary Levi és Josh Wiggins hangja szólal meg, lehetővé teszi, hogy egy kisgyerek szemével (és képzeletével) tekintsünk vissza erre a történelmi eseményre. A film egészen újfajta nosztalgiát és az űr iránti izgalmat fog kiváltani.
#7

dokumentum

Netflix

Ebben a dokumentumfilmben egy csapatnyi fiatal űrkutató - akik közül többen is vélhetően asztronauták lesznek majd - bebizonyítja nekünk, hogy a Mars-expedíció közelebb van,... több»

A dokumentumfilm, amelynek premierje 2017-ben volt a Sundance Filmfesztiválon, egy csapat önjelölt űr megszállottat követ, akik a NASA Űrtáborában vesznek részt, amelyet az alabamai Huntsville-ben tartanak. Ezek a tizenévesek korlátozott űrhajósképzésen vesznek részt, miközben matematikát, természettudományokat és mérnöki tudományokat tanulnak. Az űrprogram eredményeit, valamint a Mars felfedezésében és a jövőben rejlő lehetőségeket kiemelve ez a doku kötelező látnivaló minden leendő űrhajósjelölt számára.
#6

dokumentum

Netflix

A NASA és a SpaceX izgalmas története, amiben a filmkészítők betekintést biztosítottak a kulisszák mögé. Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin közel 20 éves utazása,... több»

Miután az Egyesült Államok 2011 júliusában leállította a NASA űrsiklóprogramját, magánvállalkozások léptek a helyükre. Ez a program felfüggesztése indította el a Space X és az alapító Elon Musk kétéves útját, hogy saját űrsiklót küldjenek a Nemzetközi Űrállomásra. A Return to Space ezt az utazást dokumentálja: A Falcon 1-től, amely az első teljesen folyékony üzemanyaggal működő magán hordozórakéta volt, amely Föld körüli pályára állt; a Falcon 9-ig, az újrafelhasználható rakétájukig, amely eljutott az ISS-re; a Crew Dragon Demo-2-ig, a Crew Dragon első, emberes tesztrepüléséig. Végül az Endeavour űrhajó 2020. május 30-i indításával ér véget. A 2022-es dokumentumfilmben újra átélhetjük mindezen mérföldkőnek számító eredményeket.
#5

74 Oxigén  (2021)

(16) (1)

sci-fi | thriller

Netflix

Egy nő egy krioálom kamrában találja magát, és fogalma sincs, hogy került oda. A levegő lassan elfogy, neki pedig mindenképpen kiutat kell találnia. több»

Ha klausztrofóbiás vagy, érdemes óvatosan eljárnod. Ez a 2021-es francia sci-fi thriller az űrben játszódik - de leginkább egy kis kriogén kamrában az űrben. A film azzal kezdődik, hogy egy nő (Mélanie Laurent) felébred a kis térben, és nem emlékszik arra, hogy ki ő és miért van ott. Egy MILO nevű mesterséges intelligencia (Mathieu Amalric hangján) segítségével képes kapcsolatba lépni a mentőszolgálattal, de azok nem tudnak segíteni. Ami még rosszabbá teszi a helyzetet: a kamrájában lévő oxigénszint kezd elfogyni, és MILO nem engedi el. A film egy olyan versenyfutás az idővel - és a levegővel -, amely miatt lélegzetvisszafojtva fogjuk nézni.
#4

dráma | kaland | romantikus | sci-fi

Grander, a tizenéves srác egész eddig életét a Marson töltötte. Édesanyja űrhajós volt, aki a vörös bolygón adott életet gyermekének, de belehalt a szülésbe. A fiú... több»

Ha szereted az űrfilmeket egy kis romantikával, próbáld ki a Közöttünk az űrt. A szerelmesek, Gardner Elliot (Asa Butterfield) és Tulsa (Britt Robertson) 96 millió mérföld választja el egymástól - de csak egyikük tudja ezt. Gardner a Marson született, nem sokkal azután, hogy a bolygó kolonizálására indított első misszió leszállt a Marson. Tulsával egy online chatben találkozik (és elmondja neki, hogy üvegcsontbetegsége miatt otthon van). A vágytól hajtva, hogy találkozzon Tulsával és felkutassa biológiai apját, Gardner megpróbál eljutni a Földre. De ez nem lesz könnyű küldetés: Mivel a Marson született és nevelkedett, Gardnernek műtéten kell átesnie, hogy növelje csontsűrűségét, és intenzív edzésen kell átesnie, hogy alkalmazkodni tudjon a földi légkörhöz. Gardner nem tántorodik el, és mindezen keresztülmegy, hogy eljusson Tulsába, annak ellenére, hogy a Mars-küldetés vezérigazgatója, Nathaniel Shepard (Gary Oldman) megmondta neki, hogy nem hagyhatja el a bolygót. Ami ezután következik, az a tinédzserek szerelmének története - miközben elkerülik a NASA figyelő szemét.
#3

akció | dráma | sci-fi

Netflix

A Nap végleg kihunyt, és nem nyújt tovább meleget a Földnek, ezért az emberiség egy hatalmas rakétával kilökte a bolygót a Naprendszerből, hogy egy új csillag mellett találjon... több»

Képzeld el, hogy a Föld haldoklik, és a teljes lakosságnak el kell jutnia az Alfa Centauri rendszerbe, hogy túlélje. De ahelyett, hogy űrhajókon mennének, inkább ... a Földön mennek. Ez ennek a 2019-es kínai sci-fi thrillernek az előzménye: hogy 2061-ben elkerüljék a Földet a vörös óriás nap elől, az emberiség összefog, hogy a bolygót saját "űrhajójává" alakítsa. Olyan hajtóműveket szerelnek be, amelyek segítségével az egész világ energiát kap, hogy egy másik naprendszerben biztonságba kerülhessen. Nehéznek hangzik? Igen, bizonyára vannak kihívásai. A polgárok annyi katasztrófával találkoznak a felszínen, hogy nagy városokat kell építeniük a föld alatt. De valahogy mégis működik ez az őrült koncepció: A Vándorló Föld minden idők egyik legnagyobb bevételt hozó kínai filmje.
#2

63 Az éjféli égbolt  (2020)

(11) (2)

dráma | fantasy | sci-fi | thriller

Netflix

Augustine, a magányos sarkvidéki kutató története, aki mindent elkövet, hogy megakadályozza Sullyt és csapatát abban, hogy visszatérhessenek a Földre. A bolygót ugyanis globális... több»

Ha maradt egy ember, aki megmenthetné a civilizációt, az hála istennek George Clooney. Ő rendezi és játssza a főszerepet, mint Augustine Lofthouse, aki teljesen egyedül van a sarkvidéki gyűrűn. Mindenki mást evakuáltak a Föld felszínéről egy végzetes katasztrófa után, de ő itt maradt, mert már haldoklik - és még jó, hogy így tett. Felfedezi az Aether nevű bolygóközi űrhajót, amely a Jupiter lakható holdjáról tér vissza a Földre. Az Aether legénysége (Felicity Jones, David Oyelowo, Tiffany Boone, Demián Bichir és Kyle Chandler alakításában) egyáltalán nem tudja, hogy a lakosság eltűnt. Augustine szó szerint utolsó küldetése, hogy felvegye a kapcsolatot az Aether legénységével, és segítsen nekik visszajutni a Jupiterre.
#1

51 A potyautas  (2021)

(14) (3)

dráma | sci-fi | thriller

Netflix

Súlyos következményekkel kell szembenéznie egy Mars-expedíció legénységének, miután egy potyautas súlyosan megrongálja az űrhajó létfenntartó berendezéseit. Az idő... több»

Az élet az űrben még akkor is kihívást jelenthet, ha minden jól megy. Ebben a 2021-es sci-fi thrillerben, amelyet Joe Penna rendezett, semmi sem megy egészen jól. A Potyautas azzal kezdődik, hogy az Anna Kendrick, Daniel Dae Kim és Toni Collette által alakított űrhajósok kétéves küldetésükre indulnak a Marsra, hogy aztán - kitaláltad! - egy potyautast (Shamier Anderson alakítja) találjanak a fedélzeten. Ez a véletlen plusz utas azt jelenti, hogy a teljes útra nem lesz elég oxigén és ellátmány mind a négy ember számára. A történet egy klasszikus erkölcsi dilemma fordulatos űrbéli változata: kit dobnál le egy süllyedő (űr)hajóról?